REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2001 metų rugsėjo 11-osios įvykiai iki šiol kaitina konspiracijos teorijų kūrėjų fantazijas.

2001 metų rugsėjo 11-osios įvykiai iki šiol kaitina konspiracijos teorijų kūrėjų fantazijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įžiūri JAV valdžios kaltę

Oficiali versija teigia, kad didžiausią visų laikų teroro išpuolį įvykdė „Al Qaeda“ su Osama bin Ladenu priešakyje, bet daugybė žmonių iki šiol spėlioja, ar iš tiesų prieš 11 metų Niujorkas tapo būtent teroristų taikiniu.

REKLAMA

Rugsėjo 11-osios išpuolių tyrimo ataskaitoje tvirtinama, kad koordinuotą ataką surengė 19 arabų musulmonų  teroristų, kurie vykdė grupuotės „Al Qaeda“ lyderių nurodymus. Esą šie žmonės negavo jokios pagalbos iš oficialios JAV valdžios ir viską įvykdė patys. Šią informaciją praeityje patvirtino ir O. bin Ladenas. Jis pareiškė, kad už išpuolius yra atsakinga „Al Qaeda“, nors iš pradžių tai neigė.

Oficialioje amerikiečių atlikto tyrimo ataskaitoje, pateiktoje 90 puslapių, nėra paaiškinti patys kontroversiškiausi klausimai. Tyrimai rodo, kad iki šiol oficialia versija tiki tik iki 50 proc. žmonių. Maždaug kas penktas yra įsitikinęs, kad vienokį ar kitokį vaidmenį, vykdant išpuolius, atliko ir JAV valdžia. Įvairios teorijos šį vaidmenį aiškina skirtingai: vieni sako, kad nebuvo priešintasi, kiti teigia, kad bokštai krito nuo JAV raketų.

REKLAMA
REKLAMA

Per Rugsėjo 11-osios išpuolius žuvo apie 3000 žmonių (nuotr. SCANPIX)Per Rugsėjo 11-osios išpuolius žuvo apie 3000 žmonių (nuotr. SCANPIX)

Konspiracijų paletė

Pagrindinė konspiracijos teorija tvirtina, kad Pasaulio prekybos centro bokštai griuvo dėl juose paliktų sprogmenų. Ši versija argumentuojama tuo, kad pastatai sugriuvo pernelyg tvarkingai ir greitai. Palaikantieji šią nuomonę nuolat atkreipia dėmesį, kad tariamų lėktuvų buvo du, o sugriuvusių pastatų – trys. Kita versija – JAV nesipriešino išpuoliams, nors žvalgyba apie juos žinojo. Esą buvo nuspręsta, kad išpuoliai bus naudingi JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena iš kontroversiškiausių versijų yra ta, kad išpuoliuose apskritai nedalyvavo lėktuvai. Tokios nuomonės šalininkai tvirtina, kad į bokštus dvynius rėžėsi ne lėktuvai, o pačių amerikiečių paleistos raketos. Pasak jų, visos per televiziją rodytos filmuotos medžiagos yra aukštos technologijos montažai. Prie absurdiškiausių teorijų galima priskirti ir dar vieną – pasaulinio žydų sionistų sąmokslo versiją.

Pasak šios versijos, išpuolius surengė žydai, siekdami sukurti neigiamą musulmonų įvaizdį pasaulyje.

Rugsėjo 11-osios teroristinis išpuolis (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)Rugsėjo 11-osios teroristinis išpuolis (nuotr. SCANPIX)

Naujo priešo kūrimas

Kad ir koks platus būtų šių konspiracijos teorijų spektras, visos jos turi bendrą veiksnį – tariamus JAV motyvus. Tvirtinama, kad JAV valdžia pati rengė išpuolius siekdama sukurti pretekstą karui su Iraku ir Afganistanu, viską pagrindžiant kova su terorizmu.

REKLAMA

Pridedami ir kiti tariami motyvai: naujo pagrindinio priešo sukūrimas siekiant vykdyti agresyvią užsienio politiką ar netgi pasipelnyti iš akcijų biržos svyravimų.

Visi šie motyvai išvardytas konspiracijos teorijas padaro kiek racionalesnes. Vis dėlto daugeliui šių versijų trūksta faktų ir įrodymų, todėl visos jos tikriausiai taip ir liks spekuliacijų lygmenyje, o ateityje bus sukurta dar ir naujų teorijų. Tad kas žino visą tiesą apie rugsėjo 11-osios išpuolius?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų