REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet finansų pasaulio genijai sukuria naujų investicinių instrumentų. „Business Insider“ siūlo susipažinti su keisčiausiomis rinkoje esančiomis investavimo priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Išvestiniai orų instrumentai

Išvestiniai finansiniai instrumentai, susieti su orais, gali skambėti beprotiškai, tačiau ši priemonė įvairaus verslo atstovams leidžia apsidrausti nuo nepageidaujamos rizikos. Esame įpratę, kad išvestiniai finansiniai instrumentai yra susieti su realią vertę turinčiais materialiais arba nematerialiais produktais, vis dėlto orų ateities sandorio objektas pats savaime neturi jokios vertės.

REKLAMA

Kam gali būti naudingas toks finansinis instrumentas? Pakanka įsivaizduoti laivybos kompaniją, kurios laivai šiuo metu raižo visus pasaulio vandenynus arba naftos bendrovę, kuri darbuojasi audringame regione. Įprastinis draudimas gali padengti dalį tokių nuostolių, tačiau ateities orų sandoris gali tapti pigesniu instrumentu apsidraudžiant nuo nuostolių, susijusių su orų išdaigomis.

„CME Group“ yra viena iš bendrovių, kuri siūlo tokius finansinius produktus. Anot jų, trečdalio pasaulio bendrovių pajamos priklauso nuo oro pokyčių. Orai gali sugadinti ne tik naftos ir laivybos bendrovių rezultatus. Sporto klubai, pramogų parkai ir netgi restoranai siekia apsidrausti nuo subjurusio oro.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinio poveikio obligacijos

Visai neseniai „Goldman Sachs“ susitarė su Niujorko miesto valdžia investuoti 9,6 mln. JAV dolerių į jaunimo konsultacijų projektą Rikerso saloje veikiančiame kalėjime. Projekto tikslas – sumažinti nusikalstamumą jaunimo tarpe.

Jeigu projektas pavyks ir jaunimo nusikalstamumo lygis mieste sumažės 10 proc., tuomet bankas atgaus visus savo pinigus. Jeigu nusikalstamumas sumažės 20 proc., tuomet bankas uždirbs 2,1 mln. JAV dolerių.

Davido Bowie obligacijos

Davidas Bowie tapo pirmuoju atlikėju, kuris pavertė obligacijomis būsimus honorarus. Nuo tada visi panašaus pobūdžio sandoriai įgijo Bowie vardą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią vasarą „Goldman Sachs“ pristatė obligacijas, kurios yra užtikrintos Bobo Dylano honoraru, gaunamu iš atlikėjo muzikos įrašų kolekcijos.

Rizika didelė, nes šiandien klausytojai gali parsisiųsti visas atlikėjo dainas iš piratinių tinklalapių nesumokėję nė grašio atlikėjui ar jo obligacijų turėtojui.

Obligacijos

Katastrofų obligacijas leidžia draudimo bendrovės, siekiančios užsitikrinti, kad rimtos katastrofos akivaizdoje turės iš ko sumokėti draudimo išmokas.

Nė viena draudimo bendrovė nebūtų apsaugota, jeigu netikėtai smogtų šimtmečio audra, žemės drebėjimas arba potvynis, todėl draudimo bendrovės nuolankiai moka tokių obligacijų turėtojams palūkanas. Vis dėlto, katastrofos atveju tokios obligacijos turėtojas netenka teisės reikalauti išpirkti jo obligacijų.

REKLAMA

P2P

Šiandien interneto dėka galite skaitmeninėje erdvėje žaisti pokerį, lažintis dėl sporto varžybų baigties ir padėti žmonėms refinansuoti jų įsiskolinimus. Tokios bendrovės kaip „Lending Club“ arba „Prosper“ suteikia galimybę investuoti į kitų žmonių paskolas. Abi šios bendrovės teikia tradicinius vartojimo kreditus ir suteikia galimybę kitiems klientams refinansuoti išduotas paskolas. Minimali investicijų suma – 25 JAV doleriai. Tokios paskolų įmonės tiesiogiai suveda (angl. Peer to Peer/P2P) skolininką su kreditoriumi.

REKLAMA

Kiekvienas investuotojas gali savo nuožiūra susikurti investicinį portfelį, kuris atitiktų jam priimtinos rizikos laipsnį. Tokių investicijų pajamingumas varijuoja nuo 12,9 proc. iki 27,9 proc. Palūkanų norma priklauso nuo kliento kredito istorijos ir kitų individualių aplinkybių.

Abi pusės laimi. Skolininkams tokios paskolos yra pigesnės nei palūkanos už pradelstus kredito kortelių mokėjimus, o kreditoriai gali tikėtis didesnių palūkanų nei akcijų ar obligacijų rinkoje. Žinoma, mokumo rizika šiuo atveju taip pat yra žymiai didesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų