REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenėje augant lyčių lygybei, vyrai, ieškodami savo antrosios pusės, vis mažiau dėmesio kreipia į jaunystę ir grožį, o moterys – į turtus ir įtaką, rašo leidinys „Time“.

REKLAMA
REKLAMA

Vyrai ieško jaunystės ir grožio, o moterys – turto ir statuso – ilgą laiką psichologai evoliucionistai tikino, kad tai pagrindiniai universalūs kriterijai renkantis antrąją pusę, ir kad tai yra įgimti dalykai. Tačiau naujojo tyrimo duomenys įrodo, kad šie kriterijai gali būti pakankamai lankstūs: turint omeny, kad vyrai ir moterys dabar pasiekė finansinę lygybę ir turi lygias ekonominės laisvės ir įtakos galimybes, todėl šie kriterijai palaipsniui praranda savo reikšmingumą.

REKLAMA

Evoliucinės teorijos idėja pakankamai paprasta: biologine prasme sperma yra pakankamai pigi medžiaga, nes vidutiniškai vyro organizmas gali pagaminti apie 1,5 tūkst. spermatozoidų per sekundę. Iš kitos pusės, kiaušialąstės yra daug vertingesnė medžiaga, kadangi moters organizmas pagamina vieną kiaušialąstę per mėnesį, o kiekviena mergaitė gimsta su atitinkamu, genetiškai nustatytu kiaušialąsčių kiekiu. Be to, nėštumas trunka devynis mėnesius, o vyro įnašas į tėvystę dažniausiai pareikalauja kelių minučių.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu būdu, kaip tikina evoliucijos teorijos šalininkai, moterys yra daug labiau išrankesnės savo seksualinių partnerių atžvilgiu, ir jos stengiasi ieškoti vyrų, kurie turi didžiausią resursų kiekį, kad jie būtų investuoti į vaikus. Vyrai, atvirkščiai, gali sau leisti būti mažiau išrankiais. Jų nelabai jaudina moters galimybės aprūpinti šeimą, todėl jie daug daugiau dėmesio skiria parametrams, kurie apibrėžia moters gebėjimą gimdyti vaikus – tai jaunystė ir veido bruožų simetrija – charakteristikas, kurios siejamos su grožiu ir sveikata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ankščiau šie kriterijai renkantis partnerį turėjo daugiausiai reikšmės – vėliau, remiantis jais, susiformavo mūsų pasąmonės norai – tačiau nuo urvinių žmonių laikų pasaulis stipriai pasikeitė. Jorko universiteto mokslininkai nusprendė patikrinti, ar partnerio pasirinkimui turi įtakos šiuolaikinio pasaulio veiksniai, tokie kaip, pavyzdžiui, finansinis savarankiškumas arba aukštas visuomeninis statusas.

Atlikdami tyrimą, kurio rezultatai buvo publikuojami žurnale „Psychological Science“, mokslininkai klausė žmonių, kokių savybių turi turėti jų partneris. Tyrimas buvo sudarytas iš dviejų dalių – pirmoji vyko 1980-ųjų pabaigoje ir jame dalyvavo 8953 dalyviai iš įvairių kultūrų. Antrasis etapas įvyko pakankamai neseniai, jame dalyvavo 3177  žmonės iš 10 skirtingų šalių, kurie atsakė į klausimus internetu.

REKLAMA

Numatydami tyrimo rezultatus, kurie įrodytų, kad moterys, kurios planuoja dirbti visu pajėgumu, mažiau dėmesio skiria vyro maitintojo charakteristikai, tyrimo autoriai pažymi: „Kadangi socialiniai vyro ir moters vaidmenys keičiasi, lyčių skirtumų kriterijai renkantis partnerį taip pat turi keistis, nes žmonės ieško tokių partnerių, kurie turėtų įsilieti į jų ateities prognozes, įvertinus visuomeninę aplinką.“

Kad įrodytų savo prielaidas, tyrėjai suskirstė šalis pagal naujus lyčių lygybės kriterijus, kurie buvo priimti per Visuotinį ekonomikos forumą 2006 metais. Kiekvienos visuomenės viduje mokslininkai bandė nustatyti ryšį tarp lyčių nelygybės ir tuo, kaip stipriai skyrėsi vyrų ir moterų partnerių pasirinkimo kriterijai. Tyrėjai aptiko, kad visuomenėje, kur vyrai ir moterys turi daugmaž tiek pat įtakos, ir vieni, ir kiti renkasi partnerius, remdamiesi beveik tokiais pačiais kriterijais.

REKLAMA

Suomijoje, kur yra didžiausias lyčių lygybės lygmuo iš visų 10 šalių, tarp vyrų ir moterų kriterijų buvo daug mažiau skirtumų, negu Turkijoje, kur lyčių nelygybė ryškiausiai išreikšta.

Vadinasi, kuo lygesni vyrai ir moterys tampa, tuo mažiau vyrai kreipia dėmesį į moterų grožį ir tuo mažiau moterys sureikšmina vyro statusą ir turtus. Šie rezultatai buvo patvirtinti pirmame tyrimo etape, kuriame mokslininkai nagrinėjo 37 valstybes: nepaisant to, kad tyrimas nustatė atitinkamų lyčių skirtumų partnerių pasirinkimo kriterijuose, taip pat buvo nustatyta, kad tokių skirtumų mažiau tose valstybėse, kur didesnė lyčių lygybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, tyrimas parodė, kad pagrindiniai pasirinkimo kriterijai vienodi yra vienodi abejoms lytims: didžioji dalis apklaustųjų pirmiausiai nori rasti partnerį, kuri yra protingas, turi gerą humoro jausmą ir yra geros širdies, ir tik po šių savybių vyrai vardijo grožį, o moterys – turtus ir statusą.

Tyrimas taip pat parodė, kad kiti biologiškai susiję lyčių skirtumai, pavyzdžiui, vyrų ir moterų matematiniai sugebėjimai šiuolaikinio pasaulio sąlygomis sumažėja. Tai liudija apie tai, kad prieš tai vertinant šiuos skirtumus nebuvo atsižvelgta į kultūrinius veiksnius.

Įdomumo dėlei, Amerika pagal lyčių lygybės lygį užima 17 vietą tarp visų pasaulio šalių. Pirmosios keturios valstybės įsikūrusios Skandinavijoje, sąrašo gale – Artimųjų Rytų ir Afrikos valstybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų