REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiaulių augintojai įspėja apie kitąmet gresiantį kiaulienos trūkumą. Visame pasaulyje ūkininkai parduoda savo bandas, nes dėl rekordiškai aukštų pašarų kainų nebeišgali išmaitinti gyvūnų. Kiaulienos kainos 2013 m., kai kurių analitikų vertinimu, kils net trečdaliu.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungos kiaulių augintojai penktadienį Londone susitiko aptarti būdų, padėsiančių užtikrinti, kad kiauliena ir toliau liktų labiausiai įperkama raudona mėsa. Kiaulių augintojų vertinimu, bandos yra parduodamos dėl to, jog kainos mažmeninėje prekyboje nekyla pakankamai greitai, kad būtų galima padengti rekordiškai dideles išlaidas pašarui.

REKLAMA

Siekdama padėti ūkininkams išlaikyti verslus, Jungtinių Valstijų vyriausybė pristatė kiaulių supirkimo programą. Kinijos vyriausybė, siekdama užsitikrinti pakankamą kiaulienos kiekį kitais metais, kiaulieną šaldo.

Europos Komisija prognozuoja, kad Europos Sąjungoje kiaulienos gamyba ateinančiais metais nukris 2 procentais. Šiemet ES kiaulių auginimo apimtys turėtų išlikti stabilios, nepaisant to, kad kiaulių populiacija sumažės 1,7 proc., o paršavedžių – net 3,2 procento.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisijos teigimu, 2013 m. gamybos mastus paveiks tolesnis paršavedžių bandos mažėjimas. Jį nulems kitąmet įsigaliosiantys nauji gyvūnų gerovės reikalavimai, numatantys griežtesnes paršingoms kiaulėms privalomo ploto taisykles. Šių reikalavimų įvykdymas pareikalaus reikšmingų gamintojų investicijų.

Nors ir Europos Sąjungoje kelios valstybės ėmė finansiškai remti ūkininkus ir taip padeda jiems prisitaikyti prie naujų reikalavimų, gamintojams, kurie nepakeitė savo gamybos technologijų per dešimties metų pereinamąjį laikotarpį, gali ateiti nutraukti veiklą. Naujosiose valstybėse narėse augintojai yra mažiau pažeidžiami – jie į gamybos sistemas investavo dar stodami į bendriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai taikoma ir Lietuvai. Mūsų žiniomis, kaimynai lenkai naujus reikalavimus pasitiks pasiruošę mažiau, nei mes, todėl tai yra gera žinia mūsų augintojams, kurie galės išnaudoti šią kaimynų spragą, parduodami jiems dalį savo kiaulių“, – teigė Saulius Leonavičius, 11 kiaulių kompleksų Lietuvoje valdančios „Saerimner" vadovas.

Gamybos smukimas jaučiamas ir nepalankioje Europos Sąjungos eksporto perspektyvoje – tikimasi, kad 2013 m. kiaulių eksportas bendrijoje mažės 10 procentų. Šiemet eksportas, Europos Komisijos teigimu, dėl silpno euro ir stiprios pasaulinės paklausos, ypač – Kinijoje, augs. Tikimasi, kad po išskirtinio 2011 m. augimo šiemet jis padidės 3,5 procento.

REKLAMA

Kiaulienos importas ES, Europos Komisijos vertinimu, visada yra nežymus, ir manoma, kad 2012–2013 m. jis toliau trauksis iki 13–14 tūkst. tonų per metus.

Prognozuojama, kad vartojimas mažės nedaug – 0,4 proc. 2012 m. ir 1,0 proc. 2013 m.

Lietuvoje kiaulių gamyba metai iš metų mažėja. Nuo 1991 metų bendras kiaulių kiekis nuo 3 mln. sumenko iki mažiau nei milijono. Statistikos departamentas skelbia, kad 2012 metų pradžioje Lietuvoje tebuvo auginama 790,3 tūkst. kiaulių, o tai yra 15 proc. mažiau nei 2011 metais tuo pačiu metu, kai jų Lietuvoje buvo 929,4 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų