REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senjorai turi daug daugiau laiko ir galimybių piktnaudžiauti alkoholiu, o rūpesčiai dėl sveikatos ar socialinė izoliacija problemą tik pagilina, teigia Vokietijos ekspertai. Anot jų, alkoholizmo problemą, su kuria susiduria vyresnio amžiaus žmonės, būtina rimtai spręsti.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas, kurį užsakė Vokietijos vyriausybė, rodo, kad vidutinis šalies gyventojų amžius vis didėja. Skaičiuojama, kad per ateinančius 20 metų, 30 procentų Vokietijos gyventojų bus vyresni nei 80 metų amžiaus. Ekspertai priduria, kad vis senėjančioje visuomenėje daugėja ir vyresnių alkoholikų.

REKLAMA

Tyrimo autoriai teigia, kad ir šiandienos alkoholikai tampa vis vyresni. Be to, išėję į pensiją piktnaudžiauti alkoholiu vėl pradeda ir tie, kurie anksčiau buvo metę gerti.

Vokietijos mokslininkai teigia, kad panirti į žalingus įpročius dažnai skatina ilgalaikių draugų ar partnerių praradimai ar sirgimas depresija, mat daugelis vyresnio amžiaus žmonių jaučiasi mažiau vertingi ir atskirti.

Vokietijos mokslininkų tyrimas taip pat atskleidė, kad dauguma senjorų alkoholį vartoja kartu su medikamentais. Skaičiuojama, kad apytiksliai 7 proc. stacionarinių ligonių alkoholį vartoja kartu su vaistais, o dar 8 proc. tokių ligonių yra alkoholikai. Be to, ši problema daug ryškesnė slaugos ligoninėse.

REKLAMA
REKLAMA

„Deutche Welle“ kalbintas psichologas Arnhulfas Vosshagenas teigia dažnai girdįs, jog gydyti senjorus neapsimoka. Bet jis teigia, kad pagalbos sulaukia tik tie, kurie jos nori. Anot jo, terapija prailgina gyvenimą, net jei visuomenė iš to nejaučia „monetarinės naudos“.

„Tačiau gauname socialinę naudą. Akivaizdu, kad daug geriau aktyvūs senjorai, o ne sėslūs ir tik geriantis“, – sako psichologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų