REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ža­ga­rės (Jo­niš­kio ra­jo­nas) vai­kų lopšelyje–darželyje „Vyš­niu­kas“ nuo šio rug­sė­jo pir­mą kar­tą for­muo­ja­ma at­ski­ra ro­mų tau­ty­bės vai­kų gru­pė, su ku­ria dirbs ro­mė auk­lė­to­ja. Ti­ki­ma­si vai­kus ir jų tė­vus la­biau in­teg­ruo­ti į Ža­ga­rės bend­ruo­me­nę.

REKLAMA
REKLAMA

No­rą pa­reiš­kė šešių vai­kų tė­vai

Ža­ga­rės vai­kų lopšelyje–darželyje „Vyš­niu­kas“ jau ki­tą sa­vai­tę tu­rė­tų bū­ti su­for­muo­ta ro­mų vai­kų gru­pė, ku­rią lan­kys vai­kai nuo lop­še­li­nio iki prieš­mo­kyk­li­nio am­žiaus.

REKLAMA

Pa­sak dar­že­lio di­rek­to­rės Ali­nos Ja­sai­tie­nės, kol kas no­rą lan­ky­ti nau­ją gru­pę pa­reiš­kė 6 vai­kų tė­vai. Jie jau pa­tei­kė pa­reiš­ki­mus.

Mi­nė­tą gru­pę lan­ky­sian­tys ma­žy­liai dar­že­ly­je bus po 4 va­lan­das per die­ną. Jie mai­ti­ni­mo ne­gaus ir neis pie­tų mie­go, kaip įpra­tę vai­kai, dar­že­ly­je bū­nan­tys vi­są die­ną.

Gru­pės vai­kus pri­žiū­rės ir įvai­rius už­siė­mi­mus jiems ves ro­mų tau­ty­bės auk­lė­to­ja Kon­sue­la Ma­čiu­le­vi­čiū­tė. Ji yra bai­gu­si Šiau­lių uni­ver­si­te­tą.

REKLAMA
REKLAMA

Mu­zi­kos mo­ky­to­jos spe­cia­ly­bės dip­lo­mą tu­rin­ti 27-erių me­tų šiau­lie­tė Ža­ga­rė­je jau yra dir­bu­si prieš ke­le­tą me­tų. Ta­da ji dės­tė mu­zi­ką vie­tos gim­na­zi­jo­je. Auk­lė­to­ja pas ma­žy­lius va­ži­nės iš Šiau­lių.

Sten­gia­si so­cia­li­zuo­ti ro­mus

Ro­mų vai­kų gru­pė dar­že­ly­je su­bur­ta pa­gal spe­cia­lų ro­mų in­teg­ra­ci­jos pro­jek­tą, ku­rį ren­gė pa­ti K. Ma­čiu­le­vi­čiū­tė, re­mia­ma Na­cio­na­li­nio so­cia­li­nės in­teg­ra­ci­jos ins­ti­tu­to, Vil­niaus uni­ver­si­te­to kul­tū­ri­nių bend­ri­jų stu­di­jų cent­ro moks­li­nin­kų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mer­gi­na sten­gia­si, kad jos tau­ty­bės žmo­nės la­biau in­teg­ruo­tų­si į Ža­ga­rės mies­te­lio gy­ve­ni­mą, so­cia­li­zuo­tų­si, bū­tų dau­giau orien­tuo­ti mo­ky­tis, dirb­ti.

Pir­muo­siuo­se ra­jo­no val­džios, Ža­ga­rės at­sto­vų su­si­ti­ki­muo­se su ro­mų so­cia­li­za­ci­jos pro­jek­to idė­jos au­to­riais ir ren­gė­jais kal­bė­ta, kad mies­te reik­tų steig­ti ro­mų jau­ni­mo cent­rą.

Vė­liau priei­ta nuo­mo­nės kol kas at­ski­ro cent­ro ne­kur­ti, nes ne­ži­nia, ar bus po­rei­kis, o pa­sta­tą tek­tų iš­lai­ky­ti, mo­kė­ti al­gas dar­buo­to­jams.

REKLAMA

Nu­tar­ta pra­dė­ti nuo pa­pras­tes­nių da­ly­kų, pa­vyz­džiui, įsteig­ti gru­pę vai­kų dar­že­ly­je. Pa­tys ro­mai pa­gei­da­vo, kad vai­kus auk­lė­tų jų tau­ty­bės žmo­gus, nes, esą, lie­tu­viai ne­ga­li su­spė­ti pa­skui juos, ne­su­ge­ba jų su­do­min­ti. Tai le­mia kul­tū­ri­niai, pri­gim­ti­niai skir­tu­mai.

Ro­mų vai­kai lan­ko ir bend­rą gru­pę

Ža­ga­rės lopšelis–darželis „Vyš­niu­kas“ ski­ria ro­mų vai­kų gru­pei pa­tal­pas, bal­dus. Kla­sė­je yra suo­lai, mag­ne­ti­nė len­ta, žais­lų. At­ly­gi­ni­mas auk­lė­to­jai bus mo­ka­mas iš lai­mė­to pro­jek­to lė­šų. Iš šių pi­ni­gų ji pa­si­rū­pins ir me­to­di­ne me­džia­ga.

REKLAMA

Vai­kų lopšelio–darželio „Vyš­niu­kas“ di­rek­to­rė Ali­na Ja­sai­tie­nė „Šiau­lių kraš­tui“ sa­kė, kad ro­mų vai­kai dar­že­lį yra lan­kę ir anks­čiau, bend­ro­se gru­pė­se.

Vie­nos ro­mų šei­mos du ma­žy­liai, bend­rą gru­pę lan­kę praė­ju­siais me­tais, ir to­liau eis į tą pa­čią gru­pę.

Di­rek­to­rės A. Ja­sai­tie­nės tei­gi­mu, gra­žu žiū­rė­ti, kaip mi­nė­ti ro­mų vai­kai per me­tus pa­si­kei­tė. Jie pra­mo­ko lie­tu­vių kal­bos, tvar­kos. Atė­jus me­tui ei­ti į mo­kyk­lą, jiems bus ge­ro­kai leng­viau ne­gu dar­že­lio ne­lan­kiu­siems ro­mams.

Ro­mų vai­kai taip pat lan­ko Ža­ga­rės gim­na­zi­ją. Di­džio­ji da­lis vy­res­nių nei dar­že­li­nio am­žiaus vai­kų mo­ko­si Ža­ga­rės spe­cia­lio­jo­je mo­kyk­lo­je.

Loreta RIPSKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų