REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irako teismas nuteisė pabėgusį šalies viceprezidentą Tariką al Hašemį (Tariq al-Hashemi) mirties bausme pakariant už „mirties eskadronų“ organizavimą, skelbia „Reuters“, remdamasi teismo atstovais.

REKLAMA
REKLAMA

Sunitų politikas T. al Hašemis gruodžio mėnesį paspruko iš Bagdado, nes šiitų atstovo ministro pirmininko Nurio al Malikio (Nuri al-Maliki) vadovaujama vyriausybė jį apkaltino vadovavimu kovotojų būriams.

REKLAMA

T. al Hašemis pripažintas kaltu nužudžius advokatą ir brigados generolą. Teismo procesas, prasidėjęs gegužę, išnagrinėjo pirmąjį iš maždaug 150 viceprezidentui pateiktų kaltinimų.

Mirties bausme, be T. al Hašemio, nuteistas ir jo sekretorius bei žentas Ahmedas Kahtanas (Ahmed Kahtan).

Orderis sulaikyti T. al Hašemį buvo išduotas dar 2011 m. gruodį. Būtent tada viceprezidentas pasislėpė Irako Kurdistane - regione, kuris faktiškai nėra pavaldus federalinei vyriausybei. Iš ten T. al Hašemis nusigavo į Katarą. Šiuo metu, „Reuters“ duomenimis, slapstosi Turkijoje.

REKLAMA
REKLAMA

T. al Hašemis ir asmens sargybiniai kaltinami planavę ir finansavę išpuolius Irake.

2012 m. balandį T. al Hašemis ir jo apsaugininkai buvo apkaltinti nužudę šešis teisėjus ir daugybę kitų žmonių. Kaltinimai daugiausia grindžiami jo buvusių šalininkų parodymais.

Po mėnesio Interpolas išdavė orderį sulaikyti Irako viceprezidentą dėl įtarimų prisidėjus prie teroro išpuolių. T. al Hašemis kaltinimus neigia ir sako, kad jie politiškai motyvuoti. Jis atsisakė būti teisiamas Bagdade.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų