REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vladimiras Putinas savo politiką kreipia į Tolimuosius rytus, kur tikisi sustiprinti ryšius su Ramiojo vandenyno žiedu ir įgyvendinti ambicingą Rusijos plėtrą. Pradžia – paversti buvusią slaptą karinę tvirtovę Vladivostoką į prekybos laivais centrą, rašo „New York Times“.

REKLAMA
REKLAMA

V. Putino pasirinktas laikas negalėtų būti geresnis.

Kai daugumos Europos Sąjungos šalių, kurios bendrai paėmus yra didžiausia Rusijos prekybos partnerė, ekonomika svyruoja, o Japonijai reikia vis daugiau energijos gauti iš užsienio, Rusijai atsiveria galimybė išnaudoti Aziją kaip apsidraudimą nuo besitraukiančio verslo Vakaruose.

REKLAMA

Be to, Rusija siekia ir toliau stiprinti santykius su Kinija.

Ketvirtadienį Vladivostoke įvyko Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) ministrų susitikimas.

Pirmą kartą susitikimas vyksta Rusijoje, o vyriausybė išleido daugiau nei 20 mlrd. JAV dolerių pasenusiai miesto infrastruktūrai renovuoti. Pastatytas naujas oro uostas, nutiesta šimtai mylių naujų kelių ir trys nauji tiltai.

Šalies viduje kritikai sako, kad tai tik dar viena švaistymo schema, nes Rusiją taip slegia korupcija ir bloga vadyba, kad projektai paprastai kainuoja dvigubai daugiau nei kitur.

REKLAMA
REKLAMA

Žvelgiant iš šios pusės, korupcija yra ženklas, kad Rusijoje trūksta įstatymo viršenybės, kas rodo, jog investuoti į Rusiją yra rizikinga.

Nepaisant šių problemų, laikas yra Kremliaus pusėje.

Šį savaitgalį V. Putinas su Japonijos premjeru Yoshiko Noda aptars milžinišką suskystintų dujų sandorį su Japonija, į kurį įeina 13 mlrd. JAV dolerių vertės uosto terminalo statybos Vladivostoke.

Rusija jau parduoda suskystintas dujas Japonijai iš uosto Sachalino saloje, valdomo „Gazprom“, „Shell“ ir dviejų Japonijos investicinių įmonių „Mitsui ir „Mitsubishi“. Ir nors kalbos apie kitą naują didelį dujų sandorį vyko ilgai, uždarius Japonijos branduolinės energijos industriją, jai neliko kito pasirinkimo, kaip padidinti energijos importą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Derybos prasideda, kai Europos pareigūnai paskelbė, kad pradeda tyrimą dėl „Gazprom“ dujų monopolio, kuris žemynui suteikia apie ketvirtadalį visų dujų ir yra įtariamas kainų reguliavimu.

Turint omeny pasaulinės energijos paklausos padidėjimą, Kremliaus manevras leis jam strategiškai perkelti pardavimus į Aziją, jei reikalai Europoje suprastėtų. Be to, Rusija nesibodi panaudoti dominavimo energetikos sektoriuje politiniais tikslais, ką ji padarė 2006 ir 2009 metais, kai apribojo dujų tiekimą į Europą, kad būtų nubausta Ukraina.

REKLAMA

Rusija taip pat netrukus pabaigs antrą dalį Transsiberijos dujotiekio, kuris jau pasiekė Kinijos sieną ir greitai nusitęs iki Kozmino uosto, esančio netoli Japonijos.

Nors energija yra Rusijos didžiausias sektorius, tačiau ne jis vienintelis teikia galimybių Azijoje. Šeimininkė Rusija šiemet nustatinėja APEC darbotvarkę ir V. Putinas pagrindine tema pasirinko maisto saugumą – tai Rusijos grūdų eksporto besivystančiam pasauliui vaidmens bei didėjančio susirūpinimo dėl augančių maisto kainų bei socialinių neramumų pripažinimas.

REKLAMA

Maisto eksportas atspindi nelauktą sėkmę ir artimesnius ryšius su Azija.

„Rusijos žemės ūkis yra šio amžiaus galimybė, - sako Charlesas Robertsonas, vyriausiasis pasaulio ekonomistas iš „Renaissance Capital“.

Prezidentas Barackas Obama dėl vykstančios rinkiminės kampanijos šiais metais nedalyvaus konferencijoje, o amerikiečių tikslai nedideli. Konferencijoje susirinko 21 ekonomikos, turinčios krantą su Ramiuoju vandenynu, atstovai.

Vladivostoke, mieste turinčiame mažiau nei 600 tūkst. gyventojų, bus kuriama nauja federalinė įstaiga, kuri imsis Tolimųjų rytų reikalų. Taip pat vyriausybė žada miestui skirti nemažą dalį išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia jau yra naujas nuotekų valymo įrenginys, o Rusų saloje, kur vyksta konferencija, įkurtas naujas universitetinis Tolimųjų Rytų federacinio universiteto miestelis. Dauguma kelių ir tiltų yra tokie nauji, kad jų dar nėra žemėlapiuose.

Tačiau ne viskas vyko sklandžiai. Du prabangūs viešbučiai ir operos teatras nebuvo baigti laiku. Dalis kelio vedančio iki naujo tilto po lietaus sugriuvo ir turėjo būti perstatyta.

Tačiau kiti sako, kad Rusijos Tolimieji Rytai ir Rusijos santykiai su Tolimaisiais Rytais yra pasiruošę suklestėti viešų ir privačių investicijų dėka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų