REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinę rugpjūčio dieną pasimirė Romos katalikų bažnyčios kardinolas Carlo Maria Martini.  Už kelių dienų paskutinį kvapą išleido Sun Myung Moonas, Susivienijimo bažnyčios steigėjas bei vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Šie veikėjai priklausė religinėms organizacijoms, kurių dydis, įtaka ir autoritetas labai skiriasi. Vieno ir kito mirtis pagyvino kalbas apie tų organizacijų ateitį.

REKLAMA

Romos katalikų bažnyčia (RKB) – į trečiąjį savo amžiaus tūkstantmetį įžengusi organizacija, turinti virš 1 milijardo sekėjų, tikinčių, kad kada nors ateis mesijas, kuris teis gyvuosius bei mirusius Paskutiniajame teisme.

Susivienijimo bažnyčia (SB) kurią, jos pačios teigimu, sudaro keli milijonai narių, vadinamųjų munitų, buvo Jėzaus Kristaus įgalioto pranašo įsteigta, – tokiu laikomas velionis Sun Myung Moonas (1920-2012), – tad mesijo jai nelabai reikia, nors jo ir laukiama.

REKLAMA
REKLAMA

Sun Myung Moonas laikytas paties Jėzaus Kristaus įgaliotu pranašu (nuotr. SCANPIX)Sun Myung Moonas laikytas paties Jėzaus Kristaus įgaliotu pranašu (nuotr. SCANPIX)

Jauna ir sena bažnyčios

Apie šias bažnyčias galima paklausti: kodėl nuodėminga RKB daugeliui atrodo tiktai suklupusi, tačiau galinti atsitiesti, o SB dažniausiai sukelia priešiškumą ir nepasitikėjimą?

Gvildenant šią temą ne pro šalį apžvelgti SB veiklą, patyrinėti jos įvaizdį, taip pat paminėti katalikų ir munitų konfliktą, į kurį buvo įveltas vienas katalikų arkivyskupas.

Sun Myung Moono reputacija prieštaringa. „The New York Times“ nekrologe jis apibūdintas kaip „korėjietis pamokslininkas bei verslininkas, kuris pasiskelbė mesiju ir sukūrė religinį judėjimą, pasižymėjusį masinėmis vedybomis, naujais atsivertėliais ir didžiuliais komerciniais interesais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

RKB gaubia tradicinis per amžius užaugintas autoritetas. Katalikų bažnyčią purtantys skandalai, daugiausiai susiję su kunigų pedofilija ir Vatikano finansais, atrodo sukelti „laikinų, bet vis dar pasitaikančių trūkumų“. Tačiau civilizuotuose kraštuose ši nuolatos klystanti labai sena bažnyčia nyksta. Statistinį tikinčiųjų prieaugį užtikrina didelis katalikų gimstamumas Lotynų Amerikoje, Azijoje ir Afrikoje.

O SB auga ne vien dėl natūralaus prieaugio. 1954 m. įkurta SB laikytina viena iš sparčiausiai ir sėkmingiausiai plitusių XX a. naujųjų konfesijų. 1959 m. SB misionieriai atvyko į JAV, 1971 m. ten persikėlė ir pats Sun Myung Moonas. Dar už poros metų SB turėjo maldos namus 50 valstijų, kuriuose rinkdavosi keli tūkstančiai sekėjų. Apskritai munitų misionieriai šiuo metu yra apsilankę beveik visose pasaulio valstybėse. Kažkiek munitų yra ir Lietuvoje, internete galima rasti jų lietuvišką tinklalapį. Sun Myung Moonas  2005 m. lankėsi mūsų šalyje.

REKLAMA

Sun Myung Moono tėvai tapo protestantais presbiterionais, kada būsimam pranašui buvo 10 m. Antrojo pasaulinio karo metu viename iš Japonijos universitetų jis įgijo inžinieriaus elektriko diplomą. Šiuo metu iš maždaug 50 mln. Pietų Korėjos gyventojų 8,6 mln. yra įvairių denominacijų protestantai, 5,1 mln. – katalikai.

Bažnyčia, ar verslo imperija?

SB valdomus verslus vienas tyrinėtojas apibūdina kaip „didžiulį, gudriai suregztą globalų ir vientisą tinklą iš kultūrinių, religinių, pelno nesiekiančių organizacijų ir bendrovių, apimančių gamybą, leidybą, žvejybą, turinčių nekilnojamojo turto bei didžiulių žemės plotų Argentinoje, Brazilijoje, Paragvajuje ir Urugvajuje; ta imperija gali kainuoti šimtus milijonų, bet labiau tikėtina, kad kainuoja milijardus dolerių...“ (Pavyzdžiui,  SB priklausanti kompanija 2006 m. buvo didžiausia šviežios žuvies tiekėja Amerikos suši restoranams.)

REKLAMA

SB garsėjo kaip organizacija, kurios nariai negailestingai eksploatuojami bažnyčiai priklausančiose įmonėse. Bet gal tie žmonės laimingi? Sociologinės apklausos parodė, kad munitai jaučiasi mažiau gyvenimo nuskriausti nei katalikai ar protestantai presbiterionai. Ūkinę veiklą Sun Myung Moonas vertino kaip priemonę, duodančią pinigų jo religinės doktrinos propagandai.

SB teigia esanti krikščioniška, maža to – siekianti suvienyti visus krikščionis. Tačiau daugelis JAV ir kitų šalių protestantų bažnyčių nelaiko SB krikščionių šeimos nare. Tokia pati RKB bei Rusijos stačiatikių bažnyčios pozicija. Vis dėlto, protestantiškų bažnyčių priešiškumas munitams nesutrukdė vienam finansinių sunkumų turėjusiam JAV baptistų universitetui priimti iš SB pusketvirto milijono dolerių paramą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Korėjos karo metu komunistų kalintas Sun Myung Moonas pateko į kalėjimą ir JAV. 1982 m. už mokesčių vengimą jis buvo nuteistas kalėti 18 mėn. Tada jis susilaukė kelių konservatyvių pamokslininkų palaikymo – matyt, padarė poveikį 300 tūkst. laiškų, kuriuos munitai išsiuntinėjo Amerikos krikščionims. Po 13 mėn. Sun Myung Moonas už gerą elgesį buvo paleistas anksčiau laiko. Jis kažkiek užsidirbo kalėjimo virtuvėje. Vėl užsimezgę geri santykiai su JAV valdžia nenutrūko: Amerikos mokesčių mokėtojų pinigais kartais finansuojami SB projektai – tiesa, nedideliais kiekiais.

REKLAMA

Kriminalinė praeitis nesutrukdė Sun Myung Moonui galų gale tapti savaip gerbtina pasaulinio masto įžymybe. SB finansuotuose renginiuose tarp kviestinių kalbėtojų buvo ir George'as Bushas vyresnysis, ir Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Munas. Užuojautą dėl Sun Myung Moono mirties pareiškė ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas – nieko nuostabaus, kadangi SB verslai driekėsi ir ten.

Prie gero SB įvaizdžio prisideda bažnyčios valdoma žiniasklaidos grupė, kuriai priklauso JAV sostinėje leidžiamas „The Washington Times“ bei 16-je Lotynų Amerikos valstybių išeinantis „Tiempos del Mundo“.

REKLAMA

Įsimylėjęs egzorcistas

2001 m. RKB ir SB susikirto dėl kadrų. Konkrečiai – dėl Emmanuelio Milingo (g. 1930), kuris 1969 m. buvo išventintas Lusakos (Zambija) katalikų arkivyskupu.

E.Milingo Zambijoje garsėjo dvasinio gydymo ir egzorcizmo praktikomis, į kurias jis įpindavo afrikietiškų tradicinių kultų elementų. Lusakos arkivyskupą už tai kritikavo Vatikanas. Popiežius Jonas Paulius II ištyrė klausimą ir leido E.Milingo atlikti egzorcizmus bei gydyti. Šis tai ir darė Italijoje. Popiežiui neleidus grįžti į Afriką, E.Milingo 1983 m. pasitraukė iš Lusakos arkivyskupo pareigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2001 m. E.Milingo patraukė dėmesį tuo, kad pats Sun Myung Moonas palaimino jo santuoką. Buvęs arkivyskupas tada dar neperėjo į kitą tikėjimą, tiktai sukėlė maištą savoje bažnyčioje. E.Milingo pareiškė, kad RKB neturi drausti kunigams vesti, taip pat turi leisti jau vedusiems kunigams teikti sakramentus tikintiesiems, laikyti mišias ir pan. Netrukus E.Milingo pats panūdo sukurti šeimą ir susituokė su SB nare korėjiete Maria Sung, akupunktūros specialiste. Jaunajam buvo 71 metai, jaunajai – 43.

Munitų šeimos tvirtos

SB praktikuoja masines santuokos laiminimo apeigas, kurios dažnai vadinamos „masinėmis vedybomis“ – 2000 m. viena tokia ceremonija vyko JT būstinėje. Iš tiesų tai nėra jungtuvės, o tik ceremonijos, kuriose dalyvauja jau vedę ar susižadėję poros, nebūtinai priklausančios SB, tačiau norinčios laikytis tam tikrų įsipareigojimų. Per laiminimo apeigas sutuoktiniai ar sužadėtiniai duoda vieni kitiems įžadus, tačiau juridiškai reikalai sutvarkomi ten, kur valstybė sutvirtina santuokas – dažniausiai merijose.

REKLAMA

Nesusituokusius SB narius suporuodavo pats Sun Myung Moonas, jeigu jo paprašydavo. Darydavo tai pagal fotografijas. Pačioje Pietų Korėjoje, kur trūksta nuotakų, munitės iš kitų Pietryčių Azijos valstybių vienu metu sudarė iki 80 proc. atvežtinių sužadėtinių, kitos atvykdavo per pažinčių agentūras.

Sun Myung Moono sujungtų šeimų tvirtumas daro įspūdį. Niujorke 1982 m. jis palaimino 2075 poras.  1998 m. atlikta apklausa parodė, kad 83 proc. jų vis dar gyveno kartu.

Deja, panaši statistika netinka Sun Myung Moonas vyriausiojo sūnaus Hyo-Jin Moono (1962-2008) šeimai. Žmona apkaltino vyrą smurtu prieš ją ir vaikus, teigė, kad sutuoktinis vartojo narkotikus. Pora išsiskyrė 1995 m. Įvairius postus SB organizacijose užėmęs Hyo-Jin Moonas 2008 m. mirė neva nuo širdies smūgio.

REKLAMA

Tarp Vatikano ir žmonos

Grįžkime prie E.Milingo. Po vedybų arkivyskupas gavo iš Vatikano paliepimą išsiskirti su žmona ir laikytis toliau nuo Sun Myung Moono. Į tai E.Milingo atsakęs, kad 43 metus jis laikęsis celibato ir pažinojęs Dievą kaip vyrą, o dabar, sudaręs santuoką su Maria Sung, jis pažinęs kitą Dievo širdies pusę – moteriškąją.

Vis dėlto vyriškas Dievo aspektas, apsireiškęs popiežiaus Jono Pauliaus II pavidalu, įveikė moteriškąjį. Praėjus keliems mėnesiams nuo vestuvių, popiežius audiencijos metu pasakė E.Milingo: „Vardan Jėzaus Kristaus, sugrįžk į Katalikų bažnyčią!“. Maištingasis šventikas pakluso, išvyko į vienuolyną Argentinoje, kur atgailavo. Paliktoji žmona buvo paskelbusi bado streiką, tačiau E.Milingo tuomet pas ją negrįžo.

REKLAMA
REKLAMA

Atrodė, kad E.Milingo susitaikė su Bažnyčia – 2002 m. Vatikanas pranešė, kad jis celebravęs mišias bažnyčioje netoli Romos. Bet 2006 m. E.Milingo konfliktas su Vatikanu įgavo naują kokybę, kada buvęs arkivyskupas įsteigė organizaciją „Vedę kunigai dabar“ („Married Priests Now“). Tais pat metais E.Milingo be popiežiaus žinios įšventino į vyskupus keturis vedusius katalikų kunigus. 2006 m. rugsėjį Vatikanas paskelbė, kad E.Milingo atskirtas nuo bažnyčios.  2007 m. pasklido žinia, kad E.Milingo Seule gilinasi į Sun Myung Moono mokymą. 2009 m. RKB pašalino E.Milingo ir iš kunigų luomo.

Kunigas grįžo pas žmoną. E.Milingo su M.Sung, priklausančia Susivienijimo bažnyčiai (2008 m.) (nuotr. Organizatorių)Kunigas grįžo pas žmoną. E.Milingo su M.Sung, priklausančia Susivienijimo bažnyčiai (2008 m.) (nuotr. SCANPIX)

Kodėl munitai blogi, o katalikai geri?

Ne itin nuodugni SB veiklos apžvalga ir E.Milingo istorija vis dėlto teikia medžiagos svarstymams, kurių tema suformuluota straipsnio pradžioje: kodėl nuodėminga RKB daugeliui atrodo tiktai suklupusi, tačiau galinti atsitiesti, o SB dažniausiai sukelia priešiškumą ir nepasitikėjimą?

Ir toliau šiame tekste daugelis sakinių baigiasi klaustukais. Autoriui galbūt galima prikišti nerišlumą ir norą pasislėpti už klausimų. Į tai galima atsakyti, kad net ir neargumentuotas klausinėjimas vis dėlto ženklina kokias nors temas.

REKLAMA

Koks populiarus Sun Myung Moono įvaizdis? Tai neįžvelgiamo veido korejietis, kuris poruoja vyrus su moterimis ir neblogai iš to uždirba.

Kokį įspūdį palieka kardinolo C.M. Martini, mirusio beveik tą pačią dieną kaip ir Sun Myung Moonas, paskutinis interviu?

Kardinolas Carlo Maria Martini prieš mirtį pasakė, kad Bažnyčia atsilikusi 200 metų (nuotr. SCANPIX)Kardinolas Carlo Maria Martini prieš mirtį pasakė, kad Bažnyčia atsilikusi 200 metų (nuotr. SCANPIX)

Kad ir kaip liūdnai kardinolas kalbėtų apie „pavargusią bažnyčią“, jo kalbos kažkodėl verčia manyti, kad didžiausia Bažnyčios raidos kliūtis – draudimas katalikams naudoti prezervatyvus ir nutraukti bažnytines santuokas.

Tik Sun Myung Moono įpediniai žino, kiek pajamų duoda SB verslai, bet ar RKB tiksliai nežino, kiek sumokėta kunigų lytinio priekabiavimo aukoms? Labai grubiais skaičiavimais vien JAV nukentėjusieji iki šiol gavo virš 3 milijardų dolerių.

Airija gyventojų skaičiumi beveik 50 kartų mažesnė už JAV, katalikų Airijoje maždaug 10 kartų mažiau nei Amerikoje, tačiau suma, kurią Airijos katalikų bažnyčia turi pagal susitarimus išmokėti aukoms, palyginama su amerikietiškais milijardais – airių katalikai mokės 1,84 mlrd. dolerių (1,36 mlrd. eurų). Kadangi Bažnyčia tiek sumokėti negali, pusę sumos padengs valstybė.

REKLAMA

Kiek kartų Lietuva mažesnė už Airiją? Pagal gyventojų skaičių – maždaug dukart. Ar teisinga manyti, kad kunigų lytinio priekabiavimo aukos Lietuvoje galėtų prisiteisti apie 2 milijardus Lt kompensacijų? Tiek nukentėjusiems priklausytų pagal airišką proporciją.

Nuo astronominių sumų, kurias RKB sumoka seksualinio išnaudojimo aukoms, raibsta akys. Gali atrodyti, kad viskas, ką paaukoja katalikai, eina kunigų padarytai žalai atlyginti. Tada ir mikroskopiškai mažas stojančiųjų į kunigų seminarijas skaičius kai kam gali pasirodyti geras ženklas – mažiau kunigų, mažiau lytinio išnaudojimo.

Jei RKB finansai vis labiau pajungiami kompensacijoms mokėti, tai apie SB nėra žinių, kad ją slėgtų panaši doleriais išreikštos nuodėmės našta.

Tad kuri bažnyčia labiau apnikta šėtono?

Susivienijimo bažnyčia vienija

Kadangi Sun Myung Moono imperija valdoma už uždarų durų, tie, kurie nėra aiškiaregiai, nesiima prognozuoti, kas jos laukia. Gal skilimas, gal kilimas.

Hyung Jin Moonas ir jo žmona Lee Yeon-Ah (nuotr. SCANPIX)Hyung Jin Moonas ir jo žmona Lee Yeon-Ah (nuotr. SCANPIX)

Hyung Jin Moonas, jauniausias Sun Myung Moono sūnus ir sosto įpėdinis, po tėvo mirties netikėtai išvyko į Šiaurės Korėją. Komunistinės šalies lyderio Kim Jong-uno nurodymu Pchenjane pastatytas gedulo altorius Sun Myung Moonui atminti, prie jo rauda raudotojai.

REKLAMA

Sun Myung Moonas savo laiku audė mintį apie Šiaurės ir Pietų Korejos suvienijimą, buvo susitikęs su  Kim Jong-uno seneliu Kim Il-sungu. Ar gali du jauni žmonės – Hyung Jin Moonas ir Kim Jong-unas – ką nors nuveikti klijuojant dvi nutolusias planetas? Nežinomi Viešpaties keliai.

Katalikų bažnyčios ateitis aiškesnė: arba sunyks iki Kristaus antrojo atėjimo, arba atgims su juo ir per jį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų