REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plaukų slinkimas: gydyti ar nepaisyti?

Šiek tiek slenkantys plaukai, ypač keičiantis sezonams – normalus reiškinys. Pasak specialistų, sveikam žmogui natūraliai per dieną išslenka 50–100 plaukų, ir tai – anaiptol ne pagrindas nerimauti. Tačiau ką daryti, jei išslenka akivaizdžiai daugiau plaukų?

Šiek tiek slenkantys plaukai, ypač keičiantis sezonams – normalus reiškinys. Pasak specialistų, sveikam žmogui natūraliai per dieną išslenka 50–100 plaukų, ir tai – anaiptol ne pagrindas nerimauti. Tačiau ką daryti, jei išslenka akivaizdžiai daugiau plaukų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plaukų slinkimas kitaip dar vadinamas plikimu. Be abejo, pastarasis žodis kelia kur kas daugiau nerimo, tiesa? Laimei, ne visada šis procesas negrįžtamas.

REKLAMA

Androgeninis plikimas. Nors dažniausiai šio tipo plikimas pasireiškia vyrams, nuo jo neapsaugotos ir moterys. Tokį plikimą lemia paveldėtos plauko folikulo savybės ypatingai reaguoti į normalų kraujyje esančių androgenų kiekį. Kai androgenų kiekis kraujyje pakinta, plaukai pradeda slinkti. Vyrams plaukai gali pradėti slinkti bet kokio amžiaus, vos lytiškai subręsta. Pirmiausia pradeda retėti plaukai kaktos šonuose, vėliau plinka viršugalvis ir galiausiai atsiranda plikė. Moterims plaukai pradeda retėti visoje galvos srityje, gal šiek tiek intensyviau viršugalvyje, tačiau kiek vėliau – apie 30–40 gyvenimo metus. Androgeninį plikimą reikia pradėti gydyti kuo anksčiau, tuomet įmanoma sustabdyti ar sulėtinti šį procesą.

REKLAMA
REKLAMA

Židininis plikimas. Sergant židininiu plikimu per gana trumpą laiką (kelias savaites ar mėnesius) susiformuoja apskritimo ar ovalo formos plikimo židiniai, linkę didėti ir susilieti į didesnius nuplikimo plotus. Tokios rūšies plikimas dažnai pasireiškia su kitais alerginiais reiškiniais – sloga, kosuliu, dermatitu, taip pat gali būti diagnozuotos skydliaukės ligos. Dažniausiai tokio tipo plikimas kamuoja jaunus žmones. Jei laiku kreipsitės į gydytoją – jį galima sustabdyti. Laimei, kartais toks plikimas praeina savaime, plaukai atauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Randinis plikimas. Ši plikimo rūšis atsiranda dėl nudegimų rūgštimis ar šarmais, terminio pažeidimo, sergant sisteminėmis jungiamojo audinio ligomis (sklerodermija, raudonąja vilklige, dermatomiozitu), infekcinėmis odos ligomis (karbunkulais, furunkulais). Randinio plikimo metu nuplikusioje vietoje susiformuoja randinis audinys, kuriame nėra plaukų folikulų, prakaito ir riebalų liaukų – taigi plaukų folikulai suyra negrįžtamai. Plaukai neatauga.

Trauminis plikimas. Trauminis plikimas gali prasidėti dėl nuolatinio plaukų įtempimo, kai pinamos smulkios kaselės ar plaukai dažnai sukami smulkiais suktukais. Toks nuolatinis plaukų tempimas gali sukelti ilgalaikį jų slinkimą. Nustojus alinti plaukus, plaukai paprastai atauga. Beje, jei jūsų galvą vasarą puošė daugybė kaselių, neskubėkite baimintis – jas išpynus tikrai pastebėsite, kad išslinko daug plaukų. Bet tai gali būti ir natūralaus plaukų slinkimo pasekmė. Kaip jau minėta, per dieną žmogui natūraliai išslenka iki 100 plaukų. Pavieniai plaukai net ir išslinkę liko tvirtai pripinti. Jei visus plaukus laikėte supintus ir išpynėte kaseles, tarkime, po mėnesio, jūsų saujoje gali likti iki 3 000 plaukų!

REKLAMA

Difuzinis plikimas. Difuzinis plikimas būdingesnis moterims. Plaukai ima retėti tolygiai visoje galvoje, dažnai kiek pastebimiau viršugalio srityje. Vietoj išslinkusių plaukų atauga gerokai plonesni. Paprastai toks plikimas sutampa su kitais organizmo pokyčiais: pasireiškia praėjus 2–4 mėnesiams po gimdymo, laikantis nesubalansuotos dietos, kai greitai netenkama svorio, po sunkių infekcinių ligų, karščiavimo, chirurginių operacijų. Kartais difuzinis plikimas gali atsirasti pradėjus vartoti kontraceptinius vaistus, ar atvirkščiai – pabaigus juos vartoti. Taip pat plaukų slinkimas gali padidėti, jei organizmui trūksta geležies, baltymų, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, cinko. Esminis tokio plikimo gydymo principas – išsiaiškinti priežastį ir ją šalinti: sureguliuoti hormonų pusiausvyrą organizme, papildyti trūkstamų vitaminų ir mikroelementų atsargas, sureguliuoti mitybą, darbo ir poilsio režimą ir kt.

REKLAMA

Švelnioji pagalba slenkant plaukams

Rozmarinų kokteilis. Rozmarinai gerina plaukų struktūrą. Lygiomis proporcijomis sumaišykite vandenį ir rozmarinus (stiklinei rozmarinų – stiklinė vandens). Gautą mišinį supilkite į šampūną santykiu 2:1 ir išplaukite plaukus. Rozmarinai padeda atverti užsikimšusias galvos odos poras, tai paspartina plaukų augimą. Taip pat galite gerti rozmarinų arbatą, kuri puikiai palaiko bendrą organizmo tonusą, gerina kraujotaką ir skatina plaukų augimą.

Kokosų kaukė. Sumaišykite alyvuogių, kokosų ir ricinos aliejų, gautą mišinį pašildykite. Dar šiltą tepkite ant plaukų šaknų, švelniai pamasažuokite pirštais. Tai – patikrinta plaukų augimą spartinanti priemonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dilgėlių nuoviras. Saują dilgėlių užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 15–20 minučių. Skysčiu skalaukite drėgnus, ką tik ištrinktus plaukus ir jų jau nebeperskalaukite. Nuoviras ne tik mažins plaukų slinkimą, bet ir atgaivins tamsią spalvą.

Svogūnų kaukė. Sutrinkite kiaušinio trynį, šaukštą aliejaus ir svogūną. Viską gerai suplakite ir įmasažuokite į drėgnus švarius plaukus. Tada galvą apvyniokite celofanu ir palaikykite 20 minučių. Po to plaukus gerai išskalaukite.

Alavijų sultys. Išsispauskite alavijo sulčių ir įtrinkite jomis galvos odą. Palaukite 20–30 minučių ir išsitrinkite galvą kaip įprasta.

Masažo kaskados. Masažuojant galvos odą stimuliuojami plauko folikulai, o tai taip pat spartina plaukų augimą. Stenkitės pamasažuoti galvą po 10 minučių kasdien. Galvos kraujotaką taip pat stimuliuoja jogos pratimai, pavyzdžiui, stovėjimas ant galvos.

Parengė Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų