REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasmet vis daugiau jaunimo renkasi studijas užsienio šalių aukštosiose mokyklose.

Valstybės sieną kertantys piliečiai privalo turėti Europos sveikatos draudimo kortelę. Šis dokumentas patvirtina, kad žmogus yra draustas sveikatos draudimu ir išlaidas už jam užsienio šalyje suteiktą būtinąją medicinos pagalbą padengs Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA

Tokių kortelių ligonių kasos kasmet išduoda vis daugiau. Kaip teigia Panevėžio teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Laura Nakrošienė, nuo šių metų pradžios jau išduota beveik 13 tūkstančių Europos sveikatos draudimo kortelių.

REKLAMA

Rūpintis reikia patiems

Savo sveikatos draudimu reikia pasirūpinti ir užsienio šalyse studijuojantiems tautiečiams. Jiems, skirtingai nei gimtajame krašte mokslų krimsti liekantiesiems, sveikatos draudimas automatiškai neįsigalioja, ir juo, ir kortele reikia rūpintis patiems.

Pasak L. Nakrošienės, tiems, kurie studijuoja Lietuvos aukštųjų mokyklų dieniniuose skyriuose, į ligonių kasą eiti nereikia. Turėdami priėjimą prie reikiamos duomenų bazės šios įstaigos specialistai studentus apdraudžia automatiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Studijuojantieji užsienyje pažymas ligonių kasai turi pateikti kasmet. Panevėžio teritorinė ligonių kasa informuoja, kad studentai, priėmę kvietimus studijuoti Europos Sąjungos šalių, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino ar Šveicarijos aukštųjų mokyklų dieniniuose skyriuose, prasidėjus naujiems mokslo metams turėtų nepamiršti pasirūpinti privalomuoju sveikatos draudimu Lietuvoje.

Tokie studentai patys ar per šeimos narius ligonių kasai turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (originalą arba kopiją) ir mokymo įstaigos išduotą pažymą. Šią pažymą kasmet, prasidėjus naujiems mokslo metams, į ligonių kasą privalo pristatyti ir mokslus užsienyje tęsiantys dieninių skyrių studentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik originalas

Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjos pavaduotoja sako, kad užsienio aukštųjų mokyklų studentui atsiųstas kvietimas studijuoti ligonių kasai netinka. „Būtina pristatyti pažymą iš tos mokyklos, kurioje studijuoja“, – akcentuoja L. Nakrošienė.

Ji pabrėžia, kad užsienio aukštosios mokyklos išduota pažyma nėra tapati šių mokyklų siunčiamiems kvietimams studijuoti, kuriuos studentai kartais atneša vietoj pažymų – kvietimas negarantuoja, kad pakviestasis tikrai nuvyks studijuoti būtent į šią mokyklą.

REKLAMA

Pateikiamas tik pažymos originalas. Jis turi būti išduotas einamaisiais mokslo metais, pažymoje nurodomi studento asmens duomenys, aukštosios mokyklos pavadinimas ir mokslo metų pradžios data, taip pat žyma, kad asmuo yra būtent dieninių studijų studentas. Pažyma turi būti pasirašyta mokymo įstaigos vadovo arba jo įgalioto asmens ir patvirtinta mokymo įstaigos antspaudu, pateikta su vertimu į lietuvių kalbą.

Tą pažymą studentas jau prasidėjus mokslo metams gali atsiųsti tėvams, o šie ligonių kasoje pasirūpins sveikatos draudimo kortele.

REKLAMA

Reikia kasmet

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjos pavaduotoja L. Nakrošienė pastebi, jog kartais Europoje studijuojantieji ar jų atstovai piktinasi, kad pažymą iš užsienio aukštosios mokyklos į ligonių kasą reikia pristatyti kasmet.

Tačiau, pasak L. Nakrošienės, tai būtina, pažyma reikalinga kaip įrodymas, kad studentas nemetė mokslų ir tikrai turi teisę į privalomąjį sveikatos draudimą Lietuvoje kaip valstybės draudžiamas asmuo.

Kadangi nuo privalomojo sveikatos draudimo neatsiejama Europos sveikatos draudimo kortelė, patvirtinus studento draudimą ir gavus jo prašymą, išduodama nauja vienus mokslo metus galiosianti Europos sveikatos draudimo kortelė. Neapsidraudusiesiems privalomuoju sveikatos draudimu kortelė neišduodama.

L. Nakrošienė primena, kad į užsienį studijuoti išvykstantys studentai neturi prievolės deklaruoti išvykimo iš Lietuvos.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų