REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabartiniai vienuoliktokai, norėdami stoti į aukštąsias mokyklas, 2014 m. turės daugiau  galimybių įstoti į skirtingas specialybes. Vienodas išlaikytų brandos egzaminų rinkinys stojantiesiems atvers   daug platesnį nei dabar studijų programų pasirinkimo spektrą. Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius patvirtino 2014 m. geriausiųjų eilės sudarymo principus, kurių esmė  - skatinti stojančiuosius rinktis ne vien socialinius mokslus, pastaraisiais metais sutraukiančius  neproporcingai didelę dalį studentų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujoji tvarka parengta vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymo nauja nuostata, kuri buvo priimta šių metų balandžio mėnesį, kad geriausiųjų eilės sudarymo tvarka yra tvirtinama dveji metai iki mokslo metų pradžios įvertinus valstybinių aukštųjų mokyklų siūlymus. Ją pasiūlė LAMA BPO (Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti) inicijuota darbo grupė, į kurią įėjo aukštųjų ir vidurinio ugdymo programas vykdančių  mokyklų atstovai, dėl jos pagrindinių principų sutarė aukštosios mokyklos.

REKLAMA

„Kaip rodo stojimo praktika, nemažai abiturientų negali rinktis perspektyvių fizinių ar technologijos mokslų studijų dėl to, kad paskutinėse klasėse orientuodavosi į griežtai apibrėžtus dalykų rinkinius, kurių reikėdavo stojant į socialinius mokslus. – sako švietimo ir mokslo viceministrė  Nerija Putinaitė. – Praplėtus dalykų rinkinius – pagal kurių rezultatus skaičiuojamos galimybės gauti valstybės finansavimą -  stojantysis galės pasirinkti įvairesnes studijų programas“.

REKLAMA
REKLAMA

2014 m. geriausiųjų eilė, pagal kurią teikiamas valstybės finansavimas studijoms, bus skaičiuojama pagal 4 dalykų rezultatus: privalomo lietuvių kalbos, pasirinktos srities pagrindinio ir papildomo dalykų bei kitos srities bendrojo dalyko. Dviejų iš dalykų (lietuvių kalbos ir literatūros ir pagrindinio dalyko) bus įskaitomi tik valstybinio brandos egzamino rezultatai, o kitų dviejų – valstybinio brandos egzamino rezultatai arba atitinkamai perskaičiuoti metinio pažymio vertinimai. Pasirinktos srities papildomą dalyką bei kitos srities bendrąjį dalyką stojantieji galės rinktis iš daug platesnio dalykų „meniu“ nei iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, stojant į žemės ūkio kryptį 2013 m. privalomas lietuvių kalbos ir literatūros, biologijos, chemijos (arba matematikos) dalyko vertinimas bei matematikos (arba chemijos) metinis pažymys. 2014 m. žemės ūkio kryptyje reikės tų pačių lietuvių kalbos ir literatūros, biologijos, chemijos (arba matematikos) ir istorijos (arba vieno iš šių dalykų - geografijos, informacinių technologijų, fizikos arba  chemijos ) - dalykų rinkinio. Iš čia pateiktų galimų pasirinkti dalykų taip pat gali būti sudaryti rinkiniai stojant į politikos mokslų, sociologijos, teisės, viešojo administravimo studijų programas, taip pat – į matematiką, statistiką, informatiką ir dalį kitų krypčių, nors dalykų svoris skaičiuojant bendrą balą ir keičiasi.

REKLAMA

Atsižvelgiant į aukštus reikalavimus, keliamus studijų kokybei bei siekiant, kad studentai studijų starto metu būtų pasiekę pakankamą studijoms užsienio kalbos mokėjimo lygį, nustatytas užsienio kalbos mokėjimo slenkstis. Norintieji  patekti į valstybės finansuojamą studijų vietą universitete turės mokėti užsienio – anglų, vokiečių ar prancūzų – kalbą B2 lygiu, stojant į kolegiją – B1 lygiu. Vidurinėse mokyklose ar gimnazijose užsienio kalbų programos yra orientuotos į B2 lygį.  Šiemet užsienio kalbos egzaminas buvo gausiausiai  laikomas (po visiems abiturientams privalomo valstybinio lietuvių kalbos egzamino):  iki penktadalio jį išlaikė B1 lygiu, o likusieji -  B2 lygiu.

REKLAMA

Šis pokytis susijęs ir su brandos egzaminų sistemos kaita, kai nuo 2011 metų užsienio kalbų programa pateikiama kursais (A1 ir A2, B1 ir B2), orientuotais į Europos Tarybos siūlomus kalbos mokėjimo lygius. Priimant į aukštąsias mokyklas vietoj brandos egzamino gali būti įskaitomi ir tarptautiniai užsienio kalbų žinojimo įvertinimai.

Aiškiau nustatomi reikalavimai ir stojantiesiems į sporto kryptį – jiems įvedamas sporto pasiekimų vertinimas. Nacionaliniai bei tarptautiniai sporto pasiekimai bus apskaičiuoti bei palyginti tokiu būdu, kad jie galėtų būti prilyginti valstybiniam egzaminui.

2013 metų laidos abiturientams galios geriausiųjų eilės sudarymo tvarka, panaši į šiemetinę – stojant į aukštąsias mokyklas  konkursinis balas bus skaičiuojamas pagal trijų brandos egzaminų ir vieno metinio pažymio rezultatus, su sąlygiškai ribotu pretendavimu į valstybės finansuojamą vietą tam tikroje kryptyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų