REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaidos, kurios skatina antsvorį

Didysis Viktoras Hugo rašė: „Jeigu žmogus ko nors nesupranta, to ir nepasieks.“ Šią mintį galima pritaikyti kalbant apie antsvorio problemą – jeigu nesuprasite klaidų, kurios jį skatina, niekada nesuliesėsite.

Didysis Viktoras Hugo rašė: „Jeigu žmogus ko nors nesupranta, to ir nepasieks.“ Šią mintį galima pritaikyti kalbant apie antsvorio problemą – jeigu nesuprasite klaidų, kurios jį skatina, niekada nesuliesėsite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar prašyčiau įsiskaityti atidžiau, nes kiekviena toliau aprašoma klaida gali būti Jūsų antsvorio priežastis. Pasistenkite ją pašalinti iš kasdienio gyvenimo. Laukiančios pasekmės maloniai nustebins. Iš kitados nutukusio žmogaus liks tik tas pats vardas ir pavardė.

REKLAMA

1. Įprotis valgyti greitai. Kai valgant skubama, maistas prastai sukramtomas, todėl sutrinka virškinimas, nevisiškai suvirškintas maistas kaupiasi riebalų pavidalu. Kad atsikratytumėte tokio įpročio, turite tvirtai apsispręsti kiekvieną kąsnį kramtyti mažiausiai 50 kartų.

2. Įprotis valgant užsigerti. Tai sutrikdo virškinimo sistemą ir hormonų funkcijas. Kas šitaip valgo, tunka net nuo vandens. Gerti reikia įprasti ne vėliau nei likus 20 minučių iki valgio arba praėjus 60–90 minučių po jo.

REKLAMA
REKLAMA

3. Įprotis valgyti miltinius patiekalus ir saldumynus. Krakmolas, kurio gausu miltiniuose produktuose, mažina (aplipdo) virškinamojo trakto įsiurbimo paviršių, skatina gleivių perteklių, o saldumynai didina kūno masę. Saldumynus prašau pakeisti džiovintais vaisiais, saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis ir trupučiu riešutų.

4. Įprotis valgyti dažnai ar net visą laiką ką nors kramtyti. Kai tik kas nors patenka į burną, liežuvis – skonio jutimo organas, duoda signalą smegenims ir tuoj pat įsijungia daug įvairių mechanizmų, tarp jų ir gynybinis, nes liežuvis iš karto negali „suvokti“, ar tai nuodai, ar tinkamas valgis. Leukocitai, kurie organizmą apsaugo nuo ligų, „meta savo darbą“, nebegydo ir nebevalo organizmo, todėl kaipmat ima kauptis prie skrandžio, kur veikiai atkeliaus valgis. Jei leukocitų „paslaugų“ neprireikia, jie grįžta prie savų „darbų“. Su kiekviena nauja valgio porcija viskas prasideda iš naujo. Šitaip blaškydamiesi leukocitai nebepajėgia deramai išvalyti organizmo. Todėl užkietėję kramtytojai pirmieji ir suserga, pavyzdžiui, gripu. Be to, fermentų sistema dėl tokios veiklos pradeda išskirti silpnus virškinimo fermentus. Mat virškinimo procesas nuoseklus, todėl organizme vietoj vandens ir angliarūgštės susidaro riebalai, kurie kaupiasi riebaliniuose audiniuose. Beje, tai pasakytina ir apie kramtomosios gumos mėgėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Įprotis netinkamai derinti produktus. Skirtingiems produktams virškinti išskiriami skirtingi fermentai. Netinkamai derinant produktus silpnėja fermentacinis aparatas. Maistas virškinamas sunkiau, dalis pradeda pūti, o kitą dalį organizmas paverčia riebalais.

6. Įprotis pavalgius prigulti. Pakeitus statmeną kūno padėtį gulsčiąja, „įsijungia“ miego mechanizmai, todėl virškinimas tampa „šalutine“ organizmo veikla. Maistas ne tiek virškinamas, kiek verčiamas riebalais. Pavalgius geriausia pavaikščioti ant kulnų, jei tik yra tokia galimybė. Tuomet į skrandį suplūs daugiau kraujo ir jis geriau virškins.

REKLAMA

7. Pripratimas prie sėdimosios gyvensenos. Per dieną reikia atlikti ne mažiau kaip tūkstantį įvairių gana intensyvių judesių. Fiziniams krūviams reikia energijos, kuri pirmiausia paimama iš riebalinių audinių.

8. Įprotis valgant žiūrėti televizorių. Valgymas – intymus procesas. Neveltui senovės mitybos žinovai patardavo valgant būti „kurčiam“ ir „nebyliam“. Jeigu valgydami žiūrime televizorių, smegenys nebežino, ką daryti, ar apdoroti informaciją, sklindančią iš ekrano, ar reguliuoti virškinimą. Virškinimas sutrikdomas, prisivalgoma daugiau nei derėtų.

REKLAMA

9. Įprotis valgyti susinervinus. Jeigu suirzote, niekada nevalgykite, nes rysite be saiko. Į „stresą“ pirmiausia sureaguoja kepenys, po to susitraukia tulžies latakai. Tulžis nebepatenka į plonąsias žarnas, todėl maistas nebevirškinamas.

10. Įprotis valgyti prieš miegą. Naktį organizmas miega. Visi procesai nukreipti į ląstelių regeneraciją ir jėgų atnaujinimą. Virškinamasis traktas nebegauna energijos. Valgymas naktį suteikia organizmui vien tik riebalus, kepenų ir inkstų akmenis. Daugiau nieko.

11. Įprotis valgyti tik rafinuotus, virtus ir keptus produktus. Tokiuose produktuose nebėra natūralių vitaminų, mikroelementų ir makroelementų. Organizmas iš jų gali gauti vien tik „tuščias“ kalorijas, kurios nepasotina. Net gausiai valgydami jausime nuolatinį alkį. Jį reikia malšinti, vadinasi, ir vėl valgysime. Taigi valgome 5–10 kartų daugiau nei derėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad dabar supratote, kad pagrindinė fiziologinė nutukimo priežastis – organizmo nebesugebėjimas suvirškinti ir įsisavinti maisto, dėl to riebalai pradeda kauptis ant kaklo, klubų, šlaunų, pilvo ir kitur. Psichologinės priežastys daug sudėtingesnės. Bet svarbiausia – suvokti, kad nutukimas yra liga, kurios jokiu būdu negalima toleruoti!!! Jau žinote priežastis, kurios skatina nutukimą. Jeigu jas pašalinsite, atsikratysite antsvorio.

Ką daryti, kad suliesėtume?

Kad atsikratytume antsvorio, reikia:

* Atstatyti menkiausius stuburo slankstelių iškrypimus.

* Palengva, sistemingai didinti fizinius krūvius organizmui.

* Organizmą išvalyti. Reguliariai pasninkauti.

Pagalba stuburo slanksteliams

Slankstelių „atstatymo“ būdų daug. Tik nelengva knygoje išaiškinti, kuriuos jų derėtų taikyti. Vis dėlto pabandysime.

REKLAMA

Pratimas su skersiniu. Skersinis – labai veiksminga ir paprasta priemonė stuburo slanksteliams stiprinti. Abiem rankomis įsikabinkite į skersinį, kad kojomis nebesiektumėte grindų (skersinis turi būti įtvirtintas 10 centimetrų aukščiau nei Jūsų ūgis) ir atlikite keletą judesių kojomis, kad pasitemptų stuburo strėnų dalis. Namų sąlygomis nelengva įsirengti skersinį, todėl jį gali pakeisti ir medžio šaka. Pakaktų ant jos pakyboti keletą kartų po 20–30 sekundžių, kad stuburas pasitemptų dėl Jūsų kūno svorio.

Pratimas su virvute. Dvi kėdes sustatykite per du metrus vieną nuo kitos. Suriškite jas virvute 60–70 centimetrų nuo grindų. Palenkę galvą į priekį palandžiokite po virvute (2–3 kartus pirmyn ir atgal).

REKLAMA

Masažas pėdomis. Atsigulkite ant pilvo. Kitas asmuo turi sėdėti ant kėdės ir abiem pėdomis prislėgti gulinčiojo strėnas. Lengvai pėdomis masažuoti (mindžioti) stuburą ties strėnomis. Dėmesio! Jokiu būdu negalima atlikinėti masažo stovint ant gulinčiojo nugaros.

Masažas kočėlu. Kočėlą apvyniokite rankšluosčiu, pasidėkite ant grindų, strėnomis ant nugaros užgulkite kočėlą ir pabandykite kūnu paslankioti ant kočėlo pirmyn atgal (20–40 sekundžių į abi puses). Tai skausminga, bet veiksminga. Iš pradžių pajusite skausmą strėnų slankstelių srityje. Po 3–4 dienų skausmai aprims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manualinė terapija. Pastaruoju metu atsirado daug specialistų, padedančių „atstatyti stuburą“. Tai labai veiksminga priemonė, jeigu tik atlieka profesionalas. Tačiau nelengva sutikti tikrą žinovą, tad jeigu tam pasiryšite, geriausia kreiptis į specialistą, kuris turi gerą vardą. Kitaip žalos, kurią padarys nemokša, galima neatitaisyti ir iki gyvenimo pabaigos.

Dabar žinote, ką turite daryti. Pradėkite jau šiandien, neatidėliokite atostogoms ar kitai patogesnei progai. Sveikata negali palaukti. Ją tausoti reikia kasdien.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų