REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalia Marijampolės atidengtas paminklinis akmuo kunigui Juozui Montvilai, kuris tapo žinomu po „Titaniko“ katastrofos. Skęstant „Titanikui“, kunigas atsisakė vietos gelbėjimo valtyje ir iki pat laivo nuskendimo klausė išpažinčių, ramino likimo draugus.

REKLAMA
REKLAMA

Paminklinis akmuo kunigui lietuvybės skleidėjui Juozui Montvilai pastatytas Nendriniškių kaime, jo gimtojoje sodyboje. Prieš šimtmetį kunigas nuskendo „Titanike“, teikdamas paskutinį Patepimo sakramentą, guosdamas skęstančuosius visomis kalbomis, kurias mokėjo – lietuvių, lenkų, rusų ir vokiečių. Kunigas į Ameriką su kitais lietuviškais leidiniais gabeno ir Antano Juškos pirmajį dainų rinkinį.

REKLAMA

Carinės priespaudos persekiojamas J. Montvila, kuriam Lietuvoje dirbti buvio uždrausta, keliavo į lietuvišką parapiją Amerikoje.

„Jis vežė labai svarbius dokumentus, kad išspausdintų Amerikoje. Deja, kol kas iš tos gelmės jų išimti nepavyko. Tai didelis nuostolis mūsų Lietuvai, to meto atgimimui, kadangi ta medžiaga buvo vienintelė, ten būta ir J. Raitelaičio rankraščių“, – pasakojo muziejininkas Vytautas Grinius.

Netoli kunigo tėviškės gyvenanti kaimynė prisimena Montvilų šeimą kaip pamaldžią, dorą ir patriotišką.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai jie buvo išduoti ir pokary juos ištrėmė, tą trobą sudraskė ir padalino, čia gyveno gal trys šeimos. Taip sodyba ir sunyko. Labai gražu, kad atnaujino tą kampelį ir paminėjo šį kunigą“, – džiaugėsi Montvilų kaimynė Alva Sidaravičienė.

Labdaros fondo iniciatyva atidengtas ne tik šis paminklinis akmuo. Prie senosios Liubavo bažnyčios, kur metus dirbo kunigas J. Montvila, liepą atidengtas koplytstulpis.

„Čia nuo Via Balticos net kilometro nėra. Atsiras lenta, kitais metais Marijampolės savivaldybė pažadėjo padaryti nuorodą, kad čia kunigo J. Montvilos tėviškė“, – atskleidė planus Labdaros ir paramos fondo „Sūduvos ateitis“ direktorė Birutė Kažemėkaitė.

Dar šiemet čia ir Liubave fondas žada įrengti nformAacines lenteles apie lietuvybės puoselėtoją kunigą Juozą Montvilą.

Rūta LANKININKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų