REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupė kaimyninės Lenkijos senatorių siūlo balsuoti dėl rezoliucijos projekto, kuris, jų nuomone, užkirstų kelią katalikų teisių pažeidinėjimui, – praneša Gazeta Wyborcza.

REKLAMA
REKLAMA

„Bažnyčios (Lenkijos Romos katalikų bažnyčios (RKB), – balsas.lt) kritika peržengė leistinas ribas“, – sakė Pilietinės platformos (PO) partijos senatorius Janas Filipas Libickis, komentuodamas Senato nutarimo projektą, kuris turėtų reglamentuoti pasauliečių ir katalikų dalyvavimą viešuosiuose debatuose.

REKLAMA

Projekto, kurį pasirašė keliolika senatorių, atstovaujančių dviems pagrindinėms parlamento frakcijoms – PO (valdančioji premjero Donaldo Tusko partija, – balsas.lt) ir Teisės bei teisingumo (PiS) partijų atstovai pirmajame punkte pabrėžiama, kad pasauliečiai ir katalikai turi vienodas teises propaguoti savo pažiūras viešai. „Ši jų teisė išplaukia jau vien tik iš fakto, kad jie visi turi visas teises, priklausančias Lenkijos piliečiams“, – sakoma projekte.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutiniajame punkte apeliuojama į visas jėgas, norinčias nušalinti bažnyčią nuo visuomenės reikalų, kviečiant pademonstruoti toleranciją ir pagarbą skirtingoms pasaulėžiūroms.

Pats projektas neatsirado iš niekur. Tiek jame pačiame, tiek lydinčiuose J. F. Libickio komentaruose pabrėžiama, kad nutarimu siekiama apginti Lenkijos RKB nuo „Palikoto Judėjimo“ užsipuldinėjimų. Januszo Palikoto, kuris 2011 metais išstojo iš Pilietinės platformos partijos bei sukūrė libertarinį, į radikalią kairę kviečiantį judėjimą, idėjos baugina minėtus senatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pripažindami, kad pati rezoliucija nesustabdys radikaliai nusiteikusių kairiųjų reikalavimų eliminuoti iš diskusijų dvasininkus, senatoriai teigia, kad svarbu būtų pademonstruoti Konstitucijos įgaliotos institucijos valią ginant religijos išpažinimo bei saviraiškos laisvę.

Palikoto judėjimas kovoja už tikybos mokymą eliminavimą iš valstybinių mokyklų, atsisakymą finansuoti bažnyčią iš valstybės biudžeto, abortų legalizavimą, tos pačios lyties santuokų įteisinimą, prezervatyvų dalinimą dykai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų