REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ir ekonominis augimas nuolat žengė koja kojon. Šalies istoriją nuolat lydėjo ekonominis progresas, o nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos JAV BVP vidutiniškai augo po 3 proc. per metus, rašo „Time“.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma toks augimas neauga ant medžių. JAV plėtros amžius sutapo su pačiu technologiškai įspūdingiausiu periodu žmonijos istorijoje. JAV konstitucija buvo ratifikuota vidury Anglijos industrinės revoliucijos, kuri neilgai trukus paplito po visą pasaulį, o nuo to meto žmonių rasė stebėjo atsirandant tokius revoliucinius išradimus kaip elektros šviesa, namų vandentiekis, automobilis, kelionės oru, moderni medicina, masinė telekomunikacija, kompiuteris ir internetas.

REKLAMA

Tačiau ar yra priežasčių galvoti, kad tokia technologinė pažanga – ir ją lydėjęs ekonominis augimas – tęsis amžinai?

Robertas J. Gordonas, ekonomistas iš Šiaurės Vakarų universiteto, mano, kad didžiąją dalį Amerikos ekonominio augimo paskatino trys atskiros industrinės revoliucijos. Pirmoji vyko 1750-1830 metais ir atnešė pasauliui garo variklius, medvilnės verpimą ir geležinkelius, antroji, vykusi tarp 1870 ir 1900 m., atnešė elektrą, bėgantį vandenį ir vidaus degimo variklį, o trečioji, vykusi nuo 1960 m. iki XX a. pabaigos, atnešė kompiuterizaciją ir internetą.

REKLAMA
REKLAMA

Nors kiekviena iš šių revoliucijų suteikė žmonijai daug nuostabių išradimų, jų ekonominiai efektai labai skiriasi, sako J. Gordonas. Svarbiausia, kad pastaroji technologijų revoliucija, nesugebės palaikyti tokio spartaus augimo, kaip pirmos dvi.

Nuo 2000 m. išradimai orientavosi į pramogų ir komunikacijų įrenginius, kurie fundamentaliai nekeičia darbo produktyvumo ar pragyvenimo lygio taip, kaip juos keitė elektros šviesa, motorinės mašinos ar namų kanalizacija, teigia J. Gordonas.

J. Gordonas skirtumą tarp dviejų revoliucijų iliustruoja paprastu eksperimentu.

Jis prašo įsivaizduoti du pasirinkimus. Pirmojo atveju, jums galima pasilikti 2002 metais egzistavusias technologijas, įskaitant „Windows 98” nešiojamąjį kompiuterį, kuris turi prieigą prie „Amazon“, galim pasilikti bėgantį vandenį ir vidaus tualetus, tačiau negalima naudoti nieko, kas buvo išrasta po 2002 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antru atveju gali turėti viską, kas buvo išrasta praėjusį dešimtmetį, įskaitant „Facebook“, „Twitter“ ir „iPad“, tačiau reikia atsisakyti tekančio vandens ir vidaus tualetų. Vandenį reikia atsitempti į savo namus ir išnešti savo atliekas. Netgi trečią valandą lietingos nakties, vienintelis tualeto variantas yra šlapias ir galbūt purvinas takas iki lauko išvietės. Tad kurį variantą pasirinktumėte?

Nereikia ilgai galvoti, kad suprastumėme fundamentalią tokių išradimų, kaip vidaus kanalizaciją, svarbą. Šis eksperimentas taip pat rodo kai kurių pastarojo dešimtmečio išradimų nereikšmingumą. Iš tiesų vidutinis darbo našumo greitis nuo 2004 m. ženkliai sumažėjo, kas pagrindžia idėją, kad internetas jau įdėjo savo didžiausią įnašą į produktyvumą ir kad technologinė praeito dešimtmečio pažanga labiau atnešė žmonijai tokius išblaškančius žaisliukus kaip socialiniai tinklai, o ne tikrus ekonomikos augimo propelerius.

Tačiau galbūt dar per anksti teigti, kad interneto produktyvumo šaltinis jau yra visiškai išnaudotas. Internetas vis dar jaunas fenomenas, o prisijungimą prie jo kol kas turi tik 33 proc.

Tačiau pasak J. Gordono JAV ekonominis augimas sumažės iki 0,2 proc. dėl pagrindinių šešių priežasčių.

Visų pirma, sensta populiacija ir jau buvo išnaudota vienkartinė moterų atėjimo į darbo jėgą nauda.

Antra, JAV krenta iš tarptautinių išsilavinimo reitingų ir daugeliui gyventojų tampa vis sudėtingiau gauti aukštąjį išsilavinimą.

Be to, auganti pajamų nelygybė stabdo augimą nes yra vis mažiau žmonių turinčių atliekamų pajamų.

Ketvirta, globalizacija lemia žemos kvalifikacijos ir menkai apmokamus darbus perkelti į užsienį.

Penkta, bet kokios pastangos kovoti su globaliniu atšilimu stabdys ekonomiką.

Galų gale, tiek vartotojai, tiek vyriausybė yra per daug įsiskolinę ir tos skolos apmokėjimas stabdys augimą.

Visos šios šešios priežastys yra plačiai laikomos tikromis grėsmėmis Amerikos ekonomikai. O jei J. Gordonas yra teisus dėl interneto produktyvumo išnaudojimo, tai JAV turės įsitaisyti lėto augimo periode, kuris buvo būdingas didžiajai pasaulio daliai iki XVIII a. pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų