REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos centrinio banko prezidentas Mario Draghi sako, kad valdžios pareigūnai sutiko neribotai obligacijui pirkimo programai, kuri turėtų sukontroliuoti palūkanų normas euro zonoje ir pabaigti spekuliacijas dėl euro zonos skilimo, skelbia „Bloomberg“.

REKLAMA
REKLAMA

Programa leis kovoti su dideliu valstybių obligacijų rinkos iškraipymų, kuris pagrinde kilo dėl nepagrįstų investuotojų baimių dėl euro žlugimo galimybės, sakė M. Draghi po to, kai ECB nusprendė nemažinti rekordiškai žemos 0,75 proc. pagrindinės palūkanų normos.

REKLAMA

„Esant tinkamoms sąlygoms, mes turėsime visiškai efektyvų atbulinės eigos procesą, kuris leis išvengti destruktyvaus scenarijaus ir galimų sunkių iššūkių kainų stabilumui“, - sakė M. Draghi konferencijos Frankfurte metu ketvirtadienį.

M. Draghi ant šio obligacijų plano pastatė savo patikimumą, teigdamas įstatymo leidėjams Briuselyje, kad ECB turi imtis intervencijos tam, kad išplėštų atgal euro zonos ekonomikos palūkanų kontrolę ir išsaugotų bendrą valiutą.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar tokios šalys kaip Ispanija ir Italija turės pradėti obligacijų supirkimą paprašant iš Europos gelbėjimo fondų paramos ir sutinkant su sąlygomis.

„Valstybės turi būti pasiruošusios aktyvuoti“ gelbėjimo fondą obligacijų rinkoje kai to reikės, „su griežtu ir efektyviu sąlygiškumu“, - sakė M. Draghi.

ECB pasilieka teisę nutraukti obligacijų pirkimą, jei vyriausybės neįgyvendins savo sandorio dalies, sakė M. Draghi.

Pirkimai bus sterilizuoti, kas reiškia, kad jų įtaka pinigų pasiūlai bus neutrali, sakė M. Draghi. Pasak vadovo, naujas planas neviršija ECB įgaliojimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ECB pirks tas valstybių obligacijas, kurių išpirkimo trukmės terminas yra nuo vieno iki trijų metų.

Kol M. Draghi kalbėjo euro vertė krito nuo 1,2644 iki 1,2586 JAV dolerių už eurą. Ispanijos dviejų metų trukmės vyriausybės obligacijų palūkanų norma prieš M. Draghi kalbą krito iki 3,05 proc., o Italijos - iki 2,36 proc.

Jensas Weidmannas, Vokietijos centrinio banko pirmininkas, vis dar yra griežtai prieštarauja ECB planui, nes bijo, kad valstybės narės gali tapti priklausomos nuo centrinio banko paramos ir nesugebės pakankamai reformuoti savo ekonomikų.

Tačiau, pasak BBC, dauguma iš 23 ECB tarybos narių planą remia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų