REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gerą vardą krepšinio pasaulyje užsitikrinę mūsų šalies arbitrai yra puikiai pasirengę artėjančiam sezonui. Druskininkuose tris dienas vykusiame Lietuvos krepšinio federacijos Teisėjų asociacijos (LKF TA) seminare puikas teorines žinias ir gerą sportinę formą pademonstravę arbitrai gavo licencijas, suteikiančias teisę dirbti 2012-2013 m. sezone.

REKLAMA
REKLAMA

LKF TA patvirtino šį sezoną Lietuvos, Nacionalinėje bei Regionų krepšinio lygose dirbsiančius arbitrus. LKL licencijos buvo suteiktos 24 arbitrams, iš kurių dviems – vilniečiui Gvidui Gedvilui ir kauniečiui Arūnui Lazdauskui – artėjantis sezonas bus debiutinis aukščiausio diviziono čempionate. Tuo tarpu NKL pirmenybėse debiutuos penki teisėjai, praėjusį sezoną dirbę RKL.

REKLAMA

Norėdami gauti 2012-2013 m. sezono licencijas arbitrai turėjo išlaikyti fizinio pasirengimo bei teorijos testus. Abu testus be vargo įveikė visi 24 LKL ir 30 NKL teisėjų. Tuo tarpu kai kuriems iš 50-ies RKL dirbančių arbitrų dar reikia pasitempti – vienas jų neišlaikė fizinio pasirengimo testo, o dar keletas suklupo atsakinėdami į klausimus apie krepšinio taisykles.

Visi egzaminų neišlaikę arbitrai turės mėnesį laiko geriau pasirengti egzaminams ir juos perlaikyti. Per šį laiką jie negalės teisėjauti oficialiose rungtynėse.

REKLAMA
REKLAMA

„LKL ir NKL teisėjai yra labai gerai pasiruošę sezonui - visi puikiai išlaikė tiek teorijos, tiek fizinio pasirengimo testą. Reiškia, jie rimtai ir profesionaliai rengiasi sezonui. Kalbant apskritai, nepamenu tokio atvejo, kad aukštesniuose divizionuose dirbantys teisėjai neišlaikytų fizinio pasirengimo testo. Nepasiruošusių nebūna, nes visi nori teisėjauti ir kuo aukštesniame lygyje. Dabar konkurencija tarp teisėjų yra didžiulė“, – tvirtino LKF TA prezidiumo narys, FIBA kategorijos teisėjas Gintaras Vitkauskas.

Lietuvos krepšinio federacijos Teisėjų asociacijos seminaras (nuotr. Organizatorių)Lietuvos krepšinio federacijos Teisėjų asociacijos seminaras (nuotr. Organizatorių)

Prieš laikant fizinio pasirengimo ir teorijos testus pagrindiniai lektoriai Kęstutis Pilipauskas ir Romualdas Brazauskas seminare dalyvavusiems teisėjams bei komisarams apžvelgė ir aiškino krepšinio taisyklių interpretacijas, daug kalbėjo apie teisėjavimo mechaniką bei komunikavimą tarpusavyje ir su rungtynių dalyviais. Nemažai dėmesio buvo skirta ir rungtynių valdymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvieną rudenį, prieš krepšinio sezoną vykstančiuose seminaruose aptariame ir krepšinio taisyklių pakeitimus. Tiesa, šiemet jie yra minimalūs – nuo šiol vykstant rungtynėms šalia aikštės gali stovėti arba komandos vyriausiasis treneris, arba jo asistentas. Anksčiau tokią teisę turėjo tik pagrindinis ekipos treneris“, – pastebėjo G. Vitkauskas.

Jis pasižiaugė, kad šįkart seminare dalyvavo net septyni LKL klubų treneriai. Jie kartu su teisėjais dalyvavo ginčytinų bei sudėtingų rungtynių epizodų peržiūroje bei analizavo, kodėl buvo priimtas vienas ar kitas sprendimas.

REKLAMA

Ankstesniais metais LKF TA nuolat kviesdavo LKL trenerius atvykti į savo seminarus, tačiau dažniausiai juose pasirodydavo vienintelis Antanas Sireika, pastaruosius metus stovėjęs prie „Šiaulių“ vairo. Kartu su juo pernai atvyko ir „Neptūno“ antrasis treneris Egidijus Ženevičius.

„Malonu, kad tokioje diskusijoje pirmą kartą dalyvavo ir LKF prezidentas Arvydas Sabonis, generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, vykdomasis direktorius Paulius Motiejūnas bei itin aktyvus buvęs VTB varžybų direktorius Tomas Pačėsas. Malonu, kad diskusija vyko konstruktyviai, išsiaiškinome viską, kas buvo neaišku. Situacijomis domėjosi ir klausimų pateikęs A. Sabonis. Treneriai taip pat pripažino, kad tokia diskusija buvo itin naudinga“, – tvirtino G. Vitkauskas.

REKLAMA

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad seminare apie teisėjų fizinio pasirengimo ypatumus bei traumų prevenciją pasakojo ir Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas. Ši problema arbitrams pastaruoju metu tapo itin aktuali — vien dabar dėl įvairių traumų negali dirbti apie dešimt teisėjų.

Lietuvos krepšinio federacijos Teisėjų asociacijos seminaras (nuotr. Organizatorių)Lietuvos krepšinio federacijos Teisėjų asociacijos seminaras (nuotr. Organizatorių)

Seminaro metu tylos minute buvo pagerbti šią vasarą teisėjų gretas palikę vienas geriausių Europos arbitrų Virginijus Dovidavičius bei komisarai Jonas Jakubaitis ir Alfredas Činga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LKF TA vienija 201 narį, o seminare dalyvavo 170 žmonių. LKF TA nariais yra ir sekretoriato darbuotojai, tačiau kai kurie jų dėl objektyvių priežasčių negalėjo dalyvauti. Tuo tarpu teisėjai į Druskininkus susirinko itin pažangiai.

LKF TA vienija ir regionines teisėjų sąjungas bei asociacijas, kurių kiekviena turi taip pat gausų narių būrį. Vien Vilniaus krepšinio teisėjų sąjungai priklauso 147 nariai, ne ką mažesnes teisėjų gretas vienija ir Kauno, Klaipėdos bei Šiaulių krepšinio teisėjų asociacijos. Iš viso Lietuvoje dirba per pusę tūkstančio arbitrų, tačiau nemaža dalis jų – jauni, dar tik pradedantys savo karjerą teisėjai.

Šiuo metu LKF TA savo gretose turi 6 FIBA kategorijos teisėjus ir 6 FIBA kategorijos komisarus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų