REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras trečiadienį internete paskelbė dokumentus apie KGB padalinių Lietuvos miestuose ir rajonuose veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 13:20

Balsas.lt skaitytojai ketvirtadienį pranešė, kad kai buvo paskelbta, jog interneto svetainėje publikuojamai  nauji dokumentai, trečiadienio vakarą interneto svetainė www.kgbveikla.lt tapo nepasiekiama. Ketvirtadienį apie pietus ji vis dar neveikė.

REKLAMA

„Žinome apie šią problemą. Serveris neatlaikė susidomėjusių lankytojų antplūdžio“, – ketvirtadienio popietę Balsas.lt sakė LGGRTC vyriausioji viešųjų ryšių specialistė Vilma Juozevičiūtė.

Jos teigimu, šiuo metu problema vis dar sprendžiama. „Bet tikimės, kad iki vakaro sistema jau veiks“, – sakė V. Juozevičiūtė.

----

„Vykdant KGB veiklos viešinimo darbą į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro administruojamą svetainę „KGB veikla Lietuvoje“ įkelti 628 dokumentai, kurie atspindi KGB padalinių Lietuvos miestuose ir rajonuose veiklą ir jos specifiką“, – praneša Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras ( praneša LGGRTC).

REKLAMA
REKLAMA

LGGRTC  administruojamoje svetainėje www.kgbveikla.lt taip pat paskelbti XX a. 9-ojo dešimtmečio agentūros bei miestų ir rajonų padalinių kadrinių darbuotojų sąrašai.

„Miestų bei rajonų padaliniai uoliai vykdė LSSR KGB funkcijas. Jų pasiskirstymas atitiko Lietuvos teritorinį administracinį suskirstymą“, – aiškina LGGRTC generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė.

„Periferinių padalinių veiklą lėmė jų teritorijos specifika – vietovės ypatumai (pasienio zona, pajūris) ir toje teritorijoje buvę objektai – svarbios strateginės pramonės, transporto, karinio pramoninio komplekso įmonės, kariniai daliniai“, – informuoja LGGRTC atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jų, periferinių padalinių veiklą lėmė ir tai, kokie žmonės gyveno toje teritorijoje ir koks buvo tų asmenų santykis su režimu. Ypatingo dėmesio sulaukdavo „buvę tremtiniai, kaliniai, tikintieji, dvasininkai, turintys giminių, pažįstamų Vakaruose, dirbantys vietinėse švietimo įstaigose ar kituose strateginiuose objektuose bei aktyviai dalyvaujantys antisovietiniame, ypač religiniame, pasipriešinime“, – aiškina LGGRTC atstovai.

Iš viso Lietuvoje veikė 5 didžiųjų miestų skyriai ir 44 miestų bei rajonų poskyriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų