REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš šokių treniruotės Panevėžyje paskutiniu autobusu į Kinderius, Kupiškio rajoną, grįžtantį devynmetį Matą tarpmiestinio autobuso vairuotojas Gediminas Vilutis paliko svetimame mieste už keliasdešimt kilometrų nuo gimtinės. Priežastis – vaikas buvo nusipirkęs lengvatinį bilietą, tačiau neturėjo mokinio pažymėjimo. Berniuko motinos maldavimai telefonu parvežti sūnų namo vairuotojo nepaveikė.

REKLAMA
REKLAMA

Geranoriškumo neliko

Į nepavydėtiną situaciją Matas pateko pirmadienį. Po treniruotės berniuko  šokių partnerės mama palydėjo vaiką į stotį ir įsitikinusi, kad jis įlipo į autobusą, išvažiavo. Tačiau kai mažasis keleivis  parodė prieš kelias valandas pirktą bilietą vairuotojui, šis liepė pateikti mokinio pažymėjimą.

REKLAMA

Paieškojęs kelias minutes tarp asmeninių daiktų, Matas susivokė, kad šį paliko namuose. Tada ir prasidėjo protu nesuvokiama drama.

„Sūnus išsigando, pradėjo verkti. Man paskambinęs telefonu pasakojo, kad vairuotojas, pasakęs, jog neveš, jį išvijo iš autobuso.

Paprašiau, kad Matas duotų man pasikalbėti telefonu su vairuotoju. Norėjau įtikinti jį, kad parvežtų vaiką, o aš lauksiu ir sumokėsiu. Tačiau vairuotojas pareiškė, kad jam tai draudžia įstatymai, rėkė neturintis man ką pasakyti, o vaikui liepė lipti lauk“, –  išgyventą košmarą prisiminė berniuko motina Jolanta Šarauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, prie verkiančio vaiko po kelių minučių priėjo Panevėžio autobusų parko kasininkė, pardavusi nepilnamečiui lengvatinį bilietą nepaprašiusi pažymėjimo. J.Šarauskaitės teigimu, darbuotoja ėmė tiesiog iš rankų berniukui plėšti bilietą, sakydama, kad atiduos jam pinigus.

Įvarė baimės

Mato mama pasakojo, kad sūnus į Panevėžio šokių kolektyvą repetuoti važiuoja per savaitę keletą kartų, todėl nesistebėjo, kad berniukui pardavė lengvatinį bilietą, tačiau nesuvokė, kaip vairuotojas neturi nė kruopelytės žmogiškumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Utenos autobusų parko vairuotojas, žinoma, išvyko kur kas vėliau, ne pagal grafiką, kasininkė nuėjo savo keliais, o Matas liko stovėti vienas autobusų stotyje. Verkiantį vaiką pro kavinės langą pastebėjo barmenė ir jį atsivedė į barą. Ji nuramino berniuką, susiskambino su manimi, o vėliau sūnų paėmė į Kupiškį važiuojantis vairuotojas. Jis nupirko bilietą, o kai atvažiavo, jam sumokėjau“, – „Sekundei“ pasakojo J.Šarauskaitė.

Antradienį Mato motina kreipėsi į Panevėžio autobusų parko administraciją, parašė skundą dėl susiklosčiusios padėties ir paprašė paaiškinti.

REKLAMA

Motina iki šiol negali patikėti, kad į šią situaciją taip abejingai pažvelgė suaugę žmonės.

„Nejaugi nebuvo galima nusivesti vaiko į administraciją ir kaip nors nuraminti. Aš kalbėjau su juo telefonu ir girdėjau, kaip sūnus sakė:

„Mama, ką man daryti, mane stumdo“, – pasakojo Mato mama.

J.Šarauskaitė sielojasi, kad po šio incidento vaikas gali bijoti važinėti autobusu.

„Jis jau dabar pasakė: „Prašys, neprašys, pažymėjimą visuomet laikysiu rankose“, – kalbėjo berniuko motina.

Siūlė važiuoti?

Utenos autobusų stoties viršininkė Genovaitė Lilionienė aiškino, kad vairuotojas pasielgė teisingai, nes jam vežti keleivius, kurie nusipirko lengvatinį bilietą, bet neturi pažymėjimo, draudžiama. Už tai, pasak viršininkės, vairuotojų laukia bauda.

REKLAMA

Paklausta, ar šie neturi nė kiek žmogiškumo, ji atsakė, kad vairuotojas berniukui vėliau siūlė važiuoti, nes už jį neva būtų sumokėję keleiviai.

„Tačiau vaikas kalbėjo telefonu su motina ir nevažiavo. Nežinau, ką ji jam sakė. Galbūt pati liepė nevažiuoti. Dar prieš autobusui išvykstant, iš jo išlipo moteris ir sakė berniukui, kad gali važiuoti, tačiau jis nereagavo“, – tikino G.Lilionienė.

„Sekundei“ viršininkė aiškino, kad kalbėjo su vairuotoju ir bilietą pardavusia kasininke, kuri, pasak pašnekovės, norėjo iš berniuko paimti bilietą todėl, kad galėtų grąžinti jam pinigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ką veikia motina, jei nepasižiūri, ar vaikas pasiėmė moksleivio pažymėjimą?“ – klausė pašnekovė.

Panevėžio autobusų parko vyriausioji administratorė Vilma Jonuškienė pripažino, kad kasininkė, pardavusi berniukui bilietą ir nepaprašiusi pateikti mokinio pažymėjimo, pasielgė netinkamai.  Klaidą padarė ji ir tada, kai paliko vaiką vieną autobusų stotyje.

„Vaikas važiavo ne pirmą kartą, galbūt todėl, kad jį jau pažįsta, nepareikalavo pažymėjimo. Darbuotoja pasakojo, kad po 17 val. į kasą atėjo vairuotojas ir paklausė jos, kodėl pardavusi lengvatinį bilietą. Paėmusi pinigus kasininkė nuėjo prie vaiko, jis tuomet sėdėjo ant šiukšliadėžės, ir norėjo jam grąžinti pinigus.

REKLAMA

Kasininkė pasakojo, kad vaikas kalbėjo telefonu ir paprašytas grąžinti bilietą jo neatidavė. Tuomet ji apsisuko ir nuėjo“, – „Sekundei“ teigė administratorė.

Laikosi įstatymų

V.Jonuškienė negalėjo pasakyti, ar vairuotojas tikrai siūlė vaikui važiuoti, o jis neva užsispyręs liko sėdėti ant šiukšlių dėžės, kaip vėliau teigė vairuotojas.

Pasak administratorės,  panašių situacijų pasitaiko. Garbaus amžiaus, neįgalūs asmenys neretai pamiršta amžių ar negalią liudijantį pažymėjimą, o vaikai – moksleivių pažymėjimus.

REKLAMA

„Suprantu, kad kai kurie reikalavimai absurdiški, tačiau įstatymų turime laikytis.  Juokingai atrodo, kai yra nurodymas net kūdikiui pateikti gimimo pažymėjimą, nes tik tada jų galima vežti nemokamai“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji tikina, kad vairuotojai, rizikuodami gauti baudą, gali vežti tokius asmenis. Tačiau blogiausia, kai vairuotojai veža asmenis, turinčius lengvatinius bilietus, tačiau neturinčius tam įrodančių pažymų.

„Tokiu atveju gresia baudos ir negauname kompensacijų. Yra tam tikros ataskaitos, kurias reikia pildyti. Vaikai iki septynerių metų vežami nemokamai, todėl geriau metais vyresnius vaikus, neturinčius pažymėjimų, leidžiančių vykti įsigijus lengvatinį bilietą, vežti nemokamai“, –  teigė V.Jonuškienė.

Matui lengvatinį bilietą pardavusi kasininkė „Sekundei“ sakė apie incidentą kalbėjusi tik su Panevėžio autobusų stoties administracija.

Vaida REPOVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų