REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad šie rinkimai bus pirmieji, kai rinkėjų skaičius pradėjo mažėti.

REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau buvo didelis 18-mečių prieaugis, tačiau dabar ateina ta karta, kuri gimė po 1990-ųjų kovo 11-osios, kai gimstamumas sumažėjo“, – lrytas.lt sakė Z. Vaigauskas.

REKLAMA

Keli tūkstančiai po 1990-ųjų kovo 11-osios gimusių jaunuolių turės teisę parlamentarus rinkti jau antrą kartą.

Pasak VRK vadovo, gali būti, kad rinkėjų mažiau balsuos ne tik dėl to, kad jų mažėja. „Visuomenėje didėja nusivylimas, auga noras nedalyvauti rinkimuose. Tokia tendencija pastebima ne tik Lietuvoje. Tai didžiulis pavojus, nes iš esmės iškreipia rinkimų rezultatus“, – dėsto Vyriausios rinkimų komisijos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, šiuose Seimo rinkimuose partijos turės mažiau pinigų nei prieš ketverius metus renkant dabartinį Seimą, todėl leis juos išradingiau. Be to, rinkimuose dalyvauja daugiau partijų ir mažiau nepriklausomų kandidatų.

„Šįmet rinkimuose dalyvauja 28 partijos, 2008-aisiais buvo apie 20 partijų. Kandidatų sąrašų bus sudaryta turbūt apie 20, prieš ketverius metus buvo 16 sąrašai. O save išsikėlusių kandidatų yra gerokai mažiau“, - lygina Z. Vaigauskas.

Rinkimuose dalyvaujančių partijų kišenės irgi tuštesnės. Mat jų nebegali remti įmonės, o fizinių asmenų aukos apribotos. „Tai iš esmės keičia vaizdą", - sako Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priešrinkiminės reklamos nemažės, tačiau ji bus išradingesnė, kad jai užtektų mažiau pinigų. „Žinau, kad jau yra besiruošiančių reklamuotis nuotraukomis ir šūkiais aplipdytais automobiliais. Ir kitokios išorinės reklamos bus daugiau. Jau ruošiami nebrangūs, bet išradingi vaizdo klipai, anksčiau to nebuvo. Anksčiau partijos užsakydavo filmus, sukdavo meninius klipus su brangiai apmokamais populiariais aktoriais - to nebebus", - pasakojo Z. Vaigauskas.

Debatų per šiuos rinkimus irgi daugės. „Rinkimų kampanija dar neprasidėjo, o debatai jau vyksta", - pastebi Z. Vaigauskas.

REKLAMA

Šiuose Seimo rinkimuose gerokai anksčiau paaiškės, kaip politikai buvo reitinguojami partijų sąrašuose. Kaip rinkėjai išdėstė partijų sąrašus, bus aišku jau pirmadienio rytą, praėjus kelioms valandoms po pasibaigusių rinkimų. O 2008-aisiais sąrašų eilė buvo žinoma tik trečiadienį po rinkimų.

O antrojo rinkimų turo rezultatų per televiziją dalis žmonių neišvys, nes jau kitą dieną po šio turo bus išjungta analoginė televizija.

„Liūdna, nes bus ir tokių, kurie negalės pažiūrėti antrojo turo rezultatų. Tikrai nežinau, ar prieš keletą metų nustatant analoginės televizijos išjungimo datą buvo galvojama, kad tuo metu bus renkamas Seimas“, - lrytas.lt sakė Z. Vaigauskas.

Pirmasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 14 dieną, antrasis – spalio 28 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų