REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 3 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninėje Kauno klinikose pradėjo veikti pirmasis Lietuvoje pozitronų emisijos tomografas (PET). Šiuo metu tai pats moderniausias radiologinės diagnostikos įrenginys Lietuvoje, padėsiantis diagnozuoti onkologinius susirgimus, kraujagyslių, širdies, neurologines ligas ir parinkti veiksmingiausią gydymą. Apie 11 mln. litų kainavęs modernus branduolinės medicinos įrenginys buvo įsigytas už 2007–2013 m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšas.

REKLAMA
REKLAMA

PET tyrimo klinikinė reikšmė per pastarąjį dešimtmetį yra smarkiai išaugusi. Tai greičiausiai pasaulyje tobulėjanti ir vis plačiau taikoma diagnostinės radiologinės – branduolinės medicinos sritis. Todėl PET tyrimas yra praktiškai įvertintas kaip standartinė procedūra visose Europos Sąjungos šalyse, leidžianti radikaliai pagerinti navikų diagnostiką ir optimizuoti gydymą, išvengiant nepagrįstų chirurginių ir terapinių procedūrų bei sutaupant lėšas sveikatos sistemos sektoriui.

REKLAMA

Skaičiuojama, kad per metus LSMU ligoninėje Kauno klinikose bus atliekama apie 2 tūkst. tokių tyrimų, kurio vieno kaina – 3,5 tūkst. litų. Dirbti su sudėtinga modernia aparatūra Kauno klinikų specialistai mokėsi užsienio klinikose ir šiuo metu yra visiškai pasiruošę darbui.

LSMU ligoninėje Kauno klinikose ES struktūrinių fondų lėšomis įdiegta ne tik pozitronų emisijos tomografija, bet ir daugiapjūvė kompiuterinė tomografija, magnetinio rezonanso tomografija. Visi aparatai įrengti naujame apie 8,9 mln. Lt kainavusiame, maždaug 3 tūkst. kv. metrų ploto pastate, kuriame įsikūrė Radiologijos klinika, prasiplėtė Tomografijų skyrius.

REKLAMA
REKLAMA

Antrasis PET aparatas po metų bus įrengtas VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose, įgyvendinant priemonę „Ankstyva onkologinių susirgimų diagnostika ir visavertis gydymas“.

Ypač aktualu sergantiems vėžiu

Širdies ir kraujagyslių bei onkologinės ligos yra pagrindinės Lietuvos gyventojų sergamumo ir mirštamumo priežastys. Šiomis ligomis sergančiųjų išgyvenamumas labai priklauso nuo ankstyvos ir tikslios diagnozės bei savalaikio gydymo. Todėl PET įrengimas yra gera žinia pacientams, nes iki šiol esant būtinybei išsitirti tokiu aparatu, jiems tekdavo vykti į kitas šalis – Estiją, Lenkiją, Vokietiją, Šveicariją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PET tyrimai naudojami daugelio lokalizacijų navikų diagnostikai, ypač krūties , smegenų, plaučių, žarnyno, prostatos. Naudojant šį diagnostikos metodą, ankstyvose stadijose galima daug greičiau pamatyti pakitimus nei kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tyrimo metu. Šis tyrimas taip pat padeda įvertinti, kaip progresuoja navikas ar nėra metastazių, padeda pasirinkti geriausią naviko gydymo būdą. PET taip pat galima atlikti, kai reikia apsispręsti, kokios apimties operaciją reikia atlikti, norint pašalinti naviką. Jungtinė PET ir kompiuterinės tomografijos technologą yra labai efektyvi, ieškant nežinomo naviko.

REKLAMA

Kardiologijoje PET atliekamas norint nustatyti kraujotaką širdyje, kuri gali būti išeminės širdies požymis, nustatyti pažeistus širdies audinius, ypač po infarkto.

PET tyrimas padeda įvertinti smegenų kraujotaką, gali padėti gydytojui nustatyti nervų sistemos ligas, tokias kaip: Alzheimerio liga, Parkinsono liga, išsėtinė sklerozė, išeminis kraujotakos sutrikimas ar net šizofrenija. Taip pat padeda nustatyti epilepsijos židinius smegenyse.

Daugiau informacijos ieškokite www.esparam.sam.lt

Kuriame Lietuvos ateitį (nuotr. Gamintojo)

 

Užsakymo nr. 2517

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų