REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus rugsėjui verslininkai skaičiuoja miško gėrybių derlių. Voveraičių derlius nenuvylė, jos renkamos ir dabar. Prognozuojama, kad rugsėjį dar dygs baravykai, šilbaravykiai ir žaliuokės. Mėlynių derlius šiemet buvo rekordinis, o spanguolių prastas – uogos mažos ir dar kol kas neprinokusios.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės saugomame Čepkelių raiste spanguoliauti leidžiama tik su specialiais leidimais. Vietos gyventojai privalo būti deklaravę gyvenamąją vietą nustatytose vietovėse, kad dešimt dienų galėtų uogauti Čepkelių pelkėse.

REKLAMA

Pasak gamtosaugininkų, uogų derlius Čepkelių rezervate kasmet vis prastesnis, nors mažėja ir uogautojų – šiemet išduota apie puspenkto šimto leidimų. Vietos gyventojams spanguolių rinkimas, kaip ir grybų, – verslas.

„Dabar 26-ių aplinkinių kaimelių vietiniai gyventojai gali įsigyti leidimus nuo rugsėjo 1 d. iki rugsėjo 10 d. imtinai spanguoliauti. Šiais metais, kai derlius menkas, prisirenka nedaug – vieną du kibiriukus, o kai derlius geras, tai prisirenka, vietinių pasakymu, „bulbinį“ maišą“, – pasakoja Dzūkijos nacionalinio parko Kraštotvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Jonas Klimavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Prie Vilniaus – Druskininkų kelio spanguolių kainos gana aukštos – už litrą jų prašoma nuo 8 iki 10 litų, o supirkimo punktuose jų nerasi nė su žiburiu. Skirtingai nei mėlynių ar bruknių, kurių derlius šiemet, anot verslininkų, labai geras. Šaldytos bruknės keliauja į Skandinaviją.

„Pradėjo supirkti, bet į punktus beveik niekas neneša tų uogų, nes kaina nedidelė – 5 litai. Laukia žmonės geresnių kainų arba parduoda turguje, ten moka geriau“, – sako J. Klimavičius.

„Šiais metais mėlynių derlius buvo rekordinis ir manau, kad tokių metų reiks laukti dešimtmetį. Bruknių derlius, palyginti su kitais metais, irgi yra pakankamai didelis, tik jo surinkimas yra prastokas. Kas dėl spanguolių – jos iki mūsų supirktuvių neatbėga“, – teigia Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miško rudens gėrybių derlių skaičiuojantys verslininkai sako, esą voveraitės dygo neblogai, nes ir dabar, skirtingai nei kitose šalyse, jų sezonas dar nepasibaigęs. O ir supirkimas pabrangęs – už kilogramą parduodamų voveraičių mokama 13 litų.

Porą litų mažiau supirkėjai moka už kilogramą pirmos rūšies baravykų, tačiau jų derliumi, anot verslininkų, nėra ko džiaugtis. Mažiau jų teks valgyti ir pagrindiniams skanautojams – italams.

„Nebūsim pagrindiniai jų tiekėjai, kadangi lietuviškų baravykų santykinai mūsų miškuose yra nedaug. Tuos baravykus lietuviai sunaudoja savo stalui. Baravykų, girdėjom, buvo atsiradę Rusijoje arčiau Sibiro, tai dalį nusipirks tenai“, – sakė V. Varanavičius.

Dzūkijos miškuose be baravykų, dar randama raudonikių ir šilbaravykių. Pasikeitus mėnulio fazei, turėtų pradėti dygti žaliuokės. Jos nėra paklausios užsienyje, tačiau vietos rinkoje – pageidaujamos.

R. Lankininkaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų