REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), reaguodama į mano ankstesnį straipsnį, raštu pripažino, kad pažeidžia Europos socialinės chartijos straipsnį, nustatantį minimalios algos dydį. Į žurnalistės Rasos Kalinauskaitės prašymą pasiaiškinti dėl to, kad Chartija pažeidinėjama jau 11 metų, ministerija atsakė, kad didinant  minimalią algą „į rankas“, kaip to reikalauja Chartija, lietuvių darbo kokybė (produktyvumas) tikrai nepadidės.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija laikosi nuomonės, kad šiuo metu Chartija leidžia sumažinti minimalią algą „į rankas“ nuo 993 Lt, apie kuriuos aš rašiau, iki 831 Lt, kadangi Lietuvoje nėra infliacijos, labai žemos maisto produktų, transporto kainos, labai žemi mokesčiai už šildymą ir elektrą. Anot ministerijos, lietuvio minimali alga „į rankas“ neturi viršyti 831 Lt, kadangi už šiuos pinigus jis ne tik gali padoriai apsirengti ir sveikai maitintis, bet ir kelis kartus per mėnesį nuvesti vaikus į cirką, teatrą, ar sportuoti sporto salėje.

REKLAMA

Tačiau, kaip žinome, apie 30 proc. dirbančiųjų negauna ir 831 litų „į rankas“ — taigi Vyriausybė pripažino, kad pažeidinėja žmogaus teises.

Tiesą sakant, savo atsakyme ministerija rašo net ne 831 Lt, o 830 Lt. Šis skaičius gaunamas padalinus vidutinės algos dydį iš dviejų: 1661,90 / 2 = 830,95. Tik konservatorių socialinės apsaugos ir darbo ministrui Donatui Jankauskui apvalinant 0,95 iki vienetų gali išeiti 0,00. Ši taisyklė yra 5 klasės matematikos programoje. Štai taip valdžia net dėl vieno lito nori apgauti darbo žmogų.

REKLAMA
REKLAMA

Pažymėtina, kad vidutinė alga šią vasarą išaugo iki 1661,90 Lt, todėl ir minimali alga „į rankas“ šiuo metu turi būti 997,14 lt. (60 proc. nuo vidutinės).

Taigi šiuo metu mūsų ginčas su Vyriausybe yra ne dėl to, ar ji jau 11 metų pažeidinėja Chartiją, o tik dėl to, kokiu mastu ji tai daro. Pabrėžtina, kad tai Vyriausybės, o ne mano pareiga įrodyti, kad 831 Lt „į rankas“ užtenka ne tik sveikam maistui, padoriems drabužiams, bet ir kultūriniam gyvenimui, šiuolaikiniam meno centrui, sporto veiklai ir gražioms atostogoms. O aš, kaip darbo žmonių pasamdytas teisinis atstovas, ginsiu poziciją, kad teisė į normalų gyvenimą reikalauja 997,14 litų į rankas — arba dar daugiau. Man rūpi tik kliento interesai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo atsakyme konservatorių ministro D. Jankausko parankiniai džiaugiasi, kad Seimas uždraudė lietuviams skųstis Europos socialinių teisių komitetui dėl Chartijos pažeidimų. Tačiau juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis. Nematau jokių kliūčių iškelti teismuose bylą prieš Vyriausybę ir ją laimėti. Ministras D. Jankauskas nesupranta skirtumo tarp Chartijos turtinių teisių aiškinimo ir išaiškintų teisių taikymo. Jis ir 0,95 iki vienetų apvalinti nemoka.

Sekmadienį televizijos laidoje „Lyderių forumas“ Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich pasakė, kad pagaliau reikia pradėti laikytis Europos socialinės chartijos reikalavimų — tokia yra teisinė pareiga. Jį iš karto puolė socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė, kuri 8 metus ėjo socialinės apsaugos ministrės pareigas ir nuolat pažeidinėjo beveik visus Chartijos straipsnius. Kiekvieną kartą, kai girdite, kad Strasbūre laimėta byla prieš Lietuvą — iš tiesų tai yra pergalė prieš būtent tokį ministrą. Europos socialinės chartijos pažeidinėjimas net yra įrašytas į socialdemokratų rinkiminę programą. Per reklaminę pauzę vienas iš liberalų kandidatų į Seimą vos neužlipo V. Uspaskich ant galvos, šaukdamas, kad taip nėra, tačiau jis taip ir nesugebėjo profesionaliai paaiškinti savo pozicijos.

REKLAMA

Jeigu žmogus į rankas gauna mažiau 997,14 litų ir nori atgauti savo pinigus nuo 2001 metų, jam reikalingas ne Seimo narys, o advokatas. Kai kurie jau pradėjo burti grupę, siekdami suvienyti apie 10 000 ieškovų. Tačiau jeigu po rinkimų konservatoriai bus išmesti iš parlamento, nauji Seimo nariai gali leisti savo piliečiams skųstis ne tik Europos žmogaus teisių teismui, bet ir Europos socialinių teisių komitetui.

Dr. Stanislovas Tomas,

Darbo partijos kandidatas į Seimą

Kaišiadorių-Elektrėnų vienmandatėje rinkimų apygard.

Užs.Nr. 2125

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų