REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šventiškai mokslo metų pradžiai nusiteikę 32 Kauno „Versmės“ vidurinės mokyklos vienuoliktokai sulaukė antausio. Rugsėjo 1-ąją jie sužinojo, kad visi turi ieškotis naujų mokyklų – „Versmės“ mokyklos durys jiems užtrenktos.

REKLAMA
REKLAMA

Per vasarą nieko nežinojo

Visą vasarą „Versmės“ vidurinės vienuoliktokai buvo penimi pažadais, kad ir šiais metais galės mokytis toje pačioje mokykloje. Startuojant naujiems mokslo metams paaiškėjo, kad mokyklos durys jiems užtrenktos, teks ieškotis kitos mokymo įstaigos.

REKLAMA

Buvusi mokyklos vadovė Arija Radvilienė vienuoliktokų tėvus įtikino, kad jokių kliūčių nebus ir moksleiviai mokslus tęs „Versmės“ mokykloje. Direktorė, išeidama į pensiją, neinformavo nei tėvų, nei savo pavaldinių, kad jokie dokumentai nėra sutvarkyti. Pasak miesto Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono, direktorė apie išlydėjimą į pensiją žinojo jau gegužę.

„Laikinai eiti mokyklos direktorės pareigas esu paskirta tik nuo rugpjūčio 31 d., iki šiol buvau direktorės pavaduotoja. Grįžau po vasaros atostogų ir mane iš karto užklupo ši nemaloni istorija“, – apmaudo neslėpė Kauno „Versmės“ vidurinės mokyklos laikinoji direktorė Nijolė Žilienė.

REKLAMA
REKLAMA

Buvusi direktorė A.Radvilienė bendrauti su žurnalistais nepanoro. „Aš nebedirbu direktore. Šiuo metu esu Palangoje ir jus labai prastai girdžiu“, – pasakiusi kelis žodžius, moteris išjungė telefoną.

Neaiški sutartis

Laikinoji direktorė N.Žilienė pasakojo, kad šių metų pavasarį jau buvo aišku: „Versmės“ vidurinei mokyklai nebus leidžiama formuoti vienuoliktųjų klasių. Tokį sprendimą priėmė Kauno miesto taryba. Tuomet buvo ieškoma išeičių, kaip pagelbėti vaikams.

„Buvau šios mokyklos direktoriaus pavaduotoja, todėl sukviečiau dešimtokų tėvus, kuriems pranešiau, kad vienuoliktųjų klasių nuo kitų mokslo metų mūsų mokykloje nebebus. Tėvai prašė, kad vaikai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

galėtų likti šioje mokykloje“, – prisiminė N.Žilienė.

Taip neformaliai gimė idėja užmegzti ryšius su kita mokykla – Kauno J.Urbšio katalikiška vidurine. Pasirašius bendradarbiavimo sutartį, buvo siekiama išsaugoti vienuoliktokus.

„Abiejų mokyklų vadovai sutarė pasirašyti bendradarbiavimo sutartį, kuri leistų mokiniams laikinai mokytis abiejose mokyklose“, – teigė N.Žilienė.

Ši neaiški sutartis turėjo „Versmės“ moksleivius oficialiai paversti J.Urbšio mokyklos mokiniais, tačiau ugdymo procesas toliau būtų tęsiamas senojoje mokykloje.

REKLAMA

„Dar vasarą mūsų direktorė mane užtikrino, kad yra gautas politikų ir švietimo skyriaus sutikimas tokiam bendradarbiavimui“, – tikino laikinoji direktorė N.Žilienė.

Direktorei A.Radvilienei išėjus į pensiją, laikinoji mokyklos vadovė sužinojo, kad jokie leidimai nėra gauti.

Perkėlė į kitas mokyklas

„Rugpjūčio 31 d. iš savivaldybės administracijos direktoriaus ir Švietimo skyriaus sužinojau, kad direktorės Arijos Radvilienės susitarimai su J.Urbšio mokyklos vadovu yra niekiniai“, – sakė N.Žilienė.

Laikinoji direktorė neturėjo kitos išeities, tik apie tai informuoti vaikų tėvus.

„Šeštadienį, rugsėjo 1 dieną, 12 valandą sukviečiau visus vienuoliktokų tėvus. Daug kalbėjome, paaiškinau susidariusią situaciją. Derinome, į kokias mokyklas geriau perkelti vaikus. Pati pasiūliau kelias mokyklas, skambinau jų vadovams“, – pasakojo laikinoji direktorė N.Žilienė.

REKLAMA

Pasak jos, visiems vaikams pavyko rasti vietą kitose ugdymo įstaigose. 16 „Versmės“ vienuoliktokų išėjo į J.Urbšio katalikišką vidurinę mokyklą, devyni perėjo į Maironio gimnaziją, tris priėmė „Saulės“ gimnazija ir dar keturi vaikai išėjo į S.Daukanto vidurinę mokyklą.

„Aš dėl visos šios situacijos labai išgyvenu", – susijaudinus kalbėjo laikinoji direktorė N.Žilienė.

Anot jos, kalčiausi yra mokyklų vadovai, kurie sudarė bendradarbiavimo sutartį neturėdami savivaldybės pritarimo. Labiausiai nuskriausti liko vaikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perspėjo pavasarį

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas A.Bagdonas prisiėmė visą atsakomybę už tai, kas įvyko.

„Man net sunku ką nors pasakyti, kodėl taip atsitiko. Man tikrai gėda dėl to. Šitaip manipuliuoti vaikais tiesiog nežmoniška“, – atsiprašė vedėjas.

Jis prisiminė, kad šių metų gegužę perspėjo „Versmės“ mokyklos direktorę A.Radvilienę, kad dėl vienuoliktosios klasės nedarytų jokių kvailysčių.

„Vyriausybės nutarimai leidžia mokykloms bendradarbiauti, bet ne tokiu pagrindu. Yra buvę atvejų, kai kelios mokyklos bendrai naudojasi stadionu, dirbtuvėmis. Vis dėlto stacionariai sėdėti vienoje mokykloje, o būti kitos mokyklos mokiniais negalima“, – teigė vedėjas.

REKLAMA

„Kai rugpjūčio pabaigoje sužinojau, ką jie sumąstė, kad, nesutvarkę jokių leidimų, vis tiek nori leisti mokytis vaikams,

aš kategoriškai pareikalavau, kad to nebūtų“, – pasakojo A.Bagdonas.

Jis įsitikinęs, kad mokyklos vadovė tik klaidino vaikus. „Mes iš karto nesutikome ir nedavėme jokio leidimo“, – sakė valdininkas.

„Direktorė norėjo, kad vaikai baigtų mokytis toje pačioje mokykloje, tačiau ji tai darė neteisėtais būdais“, – įsitikinęs A.Bagdonas.

Direktorius: norėjome gero

„Dėl to kalta ne vien Kauno „Versmės“ vidurinės mokyklos buvusi direktorė Arija Radvilienė, bet ir J.Urbšio mokyklos direktorius Paulius Martinaitis“, – įvardijo Kauno švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas A.Bagdonas.

REKLAMA

Kauno J.Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos direktorius Paulius Martinaitis savo kaltės neįžvelgia.

„Mūsų bendradarbiavimo sutartis buvo ne vien dėl vienuoliktokų, tai tik vienas aspektas. Norėjome turėti partnerius, kurie įsikūrę tame pačiame rajone, visai šalia mūsų. Šiai sutarčiai pritarė miesto valdžia“, – pasakojo direktorius P.Martinaitis.

„Vedėjas žinojo apie mūsų planus", – teigė J.Urbšio vidurinės mokyklos vadovas.

„Taip, jis mums sakė, kad tai prieštarauja teisės aktams. Mes klausėme, kokiems, bet atsakymo negavome. Mes norėjome tik gero“, – sakė P.Martinaitis.

Vilija ŽUKAITYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų