REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taupus moka du kartus. Posakis vertas dėmesio. O šį posakį perfrazavus – žioplas irgi moka du, o gal ir daugiau kartų – taip pat nebūtų prašauta pro šalį. Lietuvoje viena po kitos, tarsi grybai po lietaus, kūrėsi interneto svetainės, kuriose žmonės gali skelbti apie pamestus ir rastus daiktus. Kiekvieną dieną atsiranda po kelis tokius įrašus.

REKLAMA
REKLAMA

Istorijų įvairovė

„Rugsėjo 4 d. Palangoje, kairėje tilto pusėje esančiame paplūdimyje, greičiausiai persirengimo kabinoje, paliktas maudymosi kostiumėlis ir rankšluostis. Būsiu labai dėkinga, jei kas rado ir gražins mano daiktus. Būtinai atsilyginsiu“, - apie paliktus daiktus skelbimą patalpino Palangoje gyvenanti Lina.

REKLAMA

„2012 rugsėjo 3-ąją maršrutinio autobuso nr. 47, važiuojančio iš centro į Pilaitės gyvenamąjį mikrorajoną, paskutinėje dalyje, kiek po 14.30 val., tarp Lietuvos edukologijos universiteto ir T. Narbuto sustojimo stotelių pamestas tam tikras nedidelis įpakuotas metalinis ženklas. Prašau radusįjį jį grąžinti savininkui. Bus atsilyginta“, - pagalbos prašo Saulius.

Suprantama, kad pasitaiko ir žymiai vertingesnių pamestų daiktų. „Rugsėjo 1-ąją Šiauliuose, Vyturių-Bačiūnų gatvės kelyje pamestas iPad-1 (juodame dėkle), kuris per neatidumą buvo paliktas ant mašinos stogo, ir važiuojant kažkuriuo metu nuslydo... Radusiems atsilyginsiu“, - rašė Šiauliuose gyvenanti Sandra.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigų negrąžina

Projekto „Nacionalinių radinių biuro“ iniciatorius Aidas Jarušaitis pasakojo, kad kiekvieną savaitę į juos kreipiamasi su prašymu išimti patalpintą skelbimą: „Žmonės gali patys tą padaryti, bet ne visiems pavyksta. Todėl jie kreipiasi į mus. Per savaitę mums parašo apie penkis žmones, kurių praradimai yra grąžinami. Todėl nėra abejonės, kad sistema veikia.“

Anot jo, sunkiausia susigrąžinti pamestus pinigus. Skelbimų apie dingusias pinigines netrūksta, tačiau sėkmingos radybos – tik reta išimtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įprastai žmonės nerašo, kiek pamestoje piniginėje buvo pinigų. Bet kokiu atveju, pinigų praktiškai niekas negrąžina. Viena priežastis – kai žmogus iš tikrųjų randa piniginę jau be pinigų. Nes žemiausio lygio nusikaltėliai pasiima tik pinigus, o dokumentų atsikrato juos tiesiog išmesdami. Aišku, kartais  gražintojas gali pats tuos pinigus pasiimti. Niekas tokių dalykų nepatikrins. Viskas nuo žmogaus sąžinės priklauso“, - svarstė A. Jarušaitis.

A.Jarušaitis pabrėžė, kad tik bendra sistema galėtų duoti daugiau naudos: „Vienas tam tikros srities portalas, kurį žinotų visi būtų siekiamybė.“ Anot jo, būtina samdyti bent vieną ar du žmones, kurie dėtų skelbimus, atsakinėtų į telefoninius skambučius. „Dalis žmonių, ypač garbaus amžiaus, nemoka naudotis kompiuteriais, dažnai jų net neturi. Jei Nacionalinio radinių biuro telefono numeris būtų gerai žinomas visiems, darbas taptų žymiai lengvesnis. O informaciniai lankstinukai su paaiškinimais galėtų būti dalijami ir policijos įstaigose, juk ten žmonės dažnai kreipiasi dėl surastų daiktų“, - pasakojo A.Jarušaitis.

REKLAMA

Pateikiame keletą praktinių patarimų, kurie padės susiorientuoti sunkiose situacijose:

Ką daryti pametus piniginę?

Jeigu jūs pametėte piniginę, įsitikinkite, ar anuliavot visas korteles bei sąskaitas. Tik tada galite darytis naujus dokumentus, bei susidaryti prioritetų sąrašą, ką pirmiausia reiktų pasidaryti, nes, pavyzdžiui be paso, jūs negalėsite pasidaryti vairuotojo pažymėjimo ir t.t.

1. Praneškite bankams arba finansinėms institucijoms

Susisiekite su visais bankais ar finansinėmis institucijomis ir praneškite, jog jūs pametėte piniginę ir norite, kad visos jūsų sąskaitos būtų „užšaldytos“ ir, kad jūsų vardu būtų draudžiama imti paskolas ar ką nors kitą.

REKLAMA

2. Praneškite policijai

Praneškite, kad jūsų piniginė pamesta, jeigu kartais ji ten atsidurtų. Jeigu į policiją piniginė atkeliaus greičiau nei jūs paskambinote, tai jums gali skirti baudą, už „žioplumą“. Neskambinkite pagalbos tarnyboms, nes jos ir taip užverstos rimtomis problemomis. Geriau paskambinkite į informaciją ir pasiklauskite artimiausio arba jūsų miesto policijos komisariato telefono numerio.

3. Anuliuokite visas kreditines korteles

Reiktų informuoti apie visas pamestas kreditines korteles, kokios jos bebūtų: ar tai banko kreditinė kortelė ar prekybos centro apsipirkimo kortelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Pasidarykite vairuotojo pažymėjimą

Kad pasikeistumėte vairuotojo pažymėjimą, pirmiausia jums reiks pranešti valstybinei įmonei „Regitra“, kad jo netekote, o, kai jau norėsite pasidaryti naują pažymėjimą, jums prireiks medicininės pažymos, bei asmens tapatybės kortelės. Jums taip pat gali išduoti laikiną vairuotojo pažymėjimą jei jūsų piniginę pavogė ar pan. Dėl jo reiks kreiptis į artimiausią policijos komisariatą.

5. Pasidaryti pasą ar asmens tapatybės kortelę

Jums reikės kreiptis į artimiausią miesto pasų poskyrį ir su savimi turėti gimimo liudijimą, bei 3-is dokumentines nuotraukas. Jums dar gali tekti rašyti pasiaiškinimą, dėl kokių priežasčių netekote savo asmens tapatybės kortelės ar paso.

REKLAMA

Kaip ieškoti dingusio šuns ar kito gyvūno?

Nereikia gaišti laiko! Greitai suburkite keletą žmonių komandą ir veikite organizuotai (padėti prašykite praeivių, kaimynų ir pan.) Pirmąsias dvi valandas ieškoti pametimo vietoje ir dviejų kilometrų spinduliu nuo vietos, kur šuo buvo paskutinį kartą. Sukurti korteles su savo kontaktine informacija ir dalinkite visiems sutiktiems žmonėms. Naudokite nemokamas paslaugas tokias kaip socialiniai tinklalapiai bei vietinio radijo pranešimai.

Naudokite šuns mėgstamus garsus: švilpimą, mylimą žaislą-barškutį ar pan., tai kas galėtu priversti šunį kuo greičiau pas jus atbėgti. Šunų klausa labai jautri, todėl tokie garsai gali būti efektyvūs. Tai tampa dar labiau aktualu jei šuo nepaklusnus, tai jo mėgstami garsai gali būti vienintelis būdas jį prisišaukti.

REKLAMA

Kreipkitės į prieglaudas, veterinarijos gydytojus, kinologų draugijas. Jei kas nors pristatys jūsų rastą gyvūną prieglaudos ar kitos įstaigos darbuotojai tuoj pat su jumis susisieks.

Padarykite skelbimus su jūsų augintinio nuotrauka. Jei šuo veislinis tiesiog naudokite veislės nuotraukas iš knygų, interneto ar pan., jos greičiausiai bus daug aiškesnės žmonėms, nei jūsų darytos (nebent jūs esate profesionalus fotografas).

Skelbimas privalo būti labai konkretus ir aiškus: “Pamestas tokios ir tokios veislės šuo, rudos akys, juoda nosis, baltos letenos, raudona apykaklė. Būtinai pažymėkite, jei šuo turi skaičių kodą ar “čipą„, tai apsaugos nuo galimos šuns vagystės. Kreiptis tel. xxx.“ Nepamirškite motyvacijos – atlygis radėjui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai šuo dingęs daugiau, kaip 24 valandos efektyviausia kabinti daug skelbimų ir plakatų, labiausiai žmonių lankomose vietose netgi ir tolokai nuo vietos kur šuo buvo paskutinį kartą. Ieškokite netgi ten kur visiškai nesitikite ar jūsų manymu šuo nebegalėtų būti.

Jei kas skambina, kad rado ar mato jūsų šunį, būtinai išklausinėkite visų išskirtinių bruožų, jos įsitikintumėte jog tai tikrai jūsų šuo.

Ką daryti pametus mobilųjį telefoną?

Jei jums pavogė ar pametėte mobilųjį telefoną, kuo skubiau apie tai praneškite policijai. Bus geriausia, jei nurodysite jo IMEI ir kitus ženklus, pagal kuriuos telefoną būtų įmanoma atpažinti.

Kuo skubiau kreipkitės į savo judriojo telefono ryšio operatorių, prašydami užblokuoti tiek abonentinį numerį, tiek IMEI. Gerai, jei IMEI žinote, tačiau jei jo nežinote nesisielokite, paprašykite, kad operatorius užblokuotų IMEI, kurį tinklas užregistravo paskutinį kartą prieš įvykstant telefono, kuriame buvo jūsų SIM kortelė kartu su jūsų abonentiniu numeriu, vagystei. Tokius duomenis operatorius paprastai turi .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų