REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prižiūrėti svetimus vaikus gali toli gražu ne kiekvienas žmogus. Todėl ieškoma patyrusių auklių, kurios turėtų nepriekaištingą reputaciją ir daug rekomendacijų. Nors auklėms keliami itin aukšti reikalavimai, tačiau jų pasirinkimas yra itin didelis. Internete apstu skelbimų, kuriuose ieškoma auklės darbo. Moterys ir merginos dažniausiai pabrėžia patirtį, mokėjimą bendrauti su vaikais ir išsilavinimą. Balsas.lt taip pat pasidomėjo, kokia mamų nuomonė apie vyrus aukles.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras auklė – neįmanoma?

Vilnietė Lijana internete ieško auklės savo beveik penkerių metų dukrai. „Nuo rugsėjo mergaitė pradėjo lankyti vaikų darželį, todėl ją reikia pasiimti iš darželio. Kiekvieną dieną nuo 15.30 val. Ją reikės parvesti namo bei pabūti iki 20 val. O jeigu sirgs, tada reikės būti visą darbo dieną. Būtina, kad auklė turėtų automobilį, būtų nuoširdi, su patirtimi. Darbo užmokestis fiksuotas per mėnesį, susitarsime“, - tokį skelbimą internete patalpino moteris.

REKLAMA

Balsas.lt kalbinama 4,5 metų mergaitės mama pabrėžė, kad prieš priimant auklę į darbą su ja stengiamasi artimai susipažinti: „Be abejo, prašome pateikti asmens dokumentą, rekomendacijas. Baisu priimti svetimą žmogų, bet kito varianto tiesiog nėra. Su vyru dirbame, todėl reikia, kad kažkas parvestų vaiką iš darželio ir su juo pabūtų.“

Iki šiol Lijanos namuose buvo dvi auklės. Viena dirbo metus, kita pusantrų. Ilgiau, anot moters, auklės neužsibūna. Jos dažniausiai susiranda kitą darbą. Moteris pasakojo, kad geri auklės ir vaiko santykiai priklauso nuo abiejų. „Nuo vaiko daug kas priklauso. Iki šiol buvusias aukles dukra priėmė labai gerai. Bet kitam vaikui ta pati auklė greičiausia netiktų. Todėl priimant auklę yra labai svarbu pažiūrėti, kaip jai sekasi bendrauti su vaiku nuo pat pirmų dienų“, - teigė Lijana. Moteris pasakojo, kad iki šiol auklėms mokėdavo nuo 1 tūkst. iki 1400 litų per mėnesį. Esą už mažiau niekas nesutikdavę dirbti.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris juokiasi išgirdusi klausimą, ar teko susidurti su vyrais auklėmis? Bet surimtėjusi kerta iš peties: „Nesu mačiusi tokio dalyko. Manau, kad labai retas vyras galėtų dirbti aukle. Jam tiesiog trūktų kantrybės. Dar vienas dalykas – vyrai nesugebėtų laikytis vaiko tėvų padiktuotų taisyklių. Įsivaizduokite, kad moteris aiškina vyrui, kaip daryti vieną ar kitą. Sunkiai įsivaizduoju, kad jis klausytų.“

Sunku įsileisti į namus

Kaune gyvenanti Sonata augina beveik dviejų metukų dvynukus. Jos skelbime buvo rašoma: „Dvynukams reikalinga auklė, kuri padėtų mamai tvarkytis namuose. Kalniečių mikrorajone. Darbo grafikas - 8 val. per dieną. Darbo valandos nuo 12-13 val. iki 20-21 val. (kintantis grafikas). Pati mama dažnai būna namuose (darbo ofisas namuose), valgį gamina pati. Todėl tiesiog reikalinga auklė pabūti su dvynukais. Pageidautina patirties ir praktikos turinčios vaikus mylinčios moterys (amžius 40-60 m.). Dėl sąlygų skambinti telefonu. Mėnesio atlyginimas 1 tūkst.litų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susisiekus nurodytu numeriu, moteris pasakojo, kad ieškoti svetimo žmogaus iš tikrųjų yra labai baisu. „Prisipažinsiu, dar nepriėmiau sprendimo. Galbūt apskritai man nereikės auklės. Blaškausi dėl asmeninių sumetimų. Sunku įsileisti svetimą žmogų į namus. Skelbimą patalpinau tik vakar, o šiandien iki pietų jau sulaukiau 6 skambučių“, - pasakojo Sonata.

Dvynukų mama užtikrino, kad mintis ieškoti pagalbininkės kilo netikėtai. Iki šiol moteriai padėdavo pažįstama kaimynų mergaitė, kuri vakarais užsukdavo valandai. Pati moteris dirba namuose, tačiau laiko vaikams vis tiek lieka nedaug. „Baisu net pagalvoti, kas būtų jei reikėtų eiti kažkur į darbą. Vaikų svetimam žmogui tikrai lengvai nepalikčiau. Visada būčiau šalia“, - pabrėžė Sonata.

REKLAMA

Klausimas apie vyrą auklę moters nesutrikdo: „Greičiausia nebūtų keista. Esu tolerantiška tokiems dalykams. Bet vyrai neturi motiniškų instinktų, todėl vargu ar patikėčiau vaikus nepažįstamajam. Nesakau, kad tikrai ne, bet... Į vyrą auklę kaimynai keistai žiūrėtų.“

Į klausimus apie auklės profesiją ir perspektyvas atsako bendrovės „Mama ir auklė“ direktorė Ieva Augustienė:

- Ar auklės specialybė paklausi?

- Auklių paklausa nuolat kinta – priklausomai nuo pajamų, darželių kiekio, išmokų mamoms. Šiuo metu ji didėja, o darbuotojų sumažėjo – per krizę daug auklių išvažiavo į užsienį ir negrįžo.

REKLAMA

- Kaip yra vykdoma atranka į auklės poziciją?

- Panašiai kaip į kosmonautus. Juokauju – bet atranka iš tiesų labai rimta. Pildoma išsami anketa, psichologiniai testai (dirbant su vaiku, o ypatingai – dar nekalbančiu, labai svarbu, kad auklė būtų psichiškai stabili ir sveika), tikrinami dokumentai. Atranka vyksta dviem etapais, praėję pirmąjį auklės ateina pildyti antrojo testo.

- Kokias asmenines savybes turi turėti auklė?

- Tai turi būti jautrus žmogus – bet nepaniuręs, švelnus, bet sugebantis „valdyti situaciją“, turintis supratimą apie vaikus ir norą dirbti su vaiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar auklėmis dirba vyrai?

- Agentūroje yra dirbęs vienas vaikinas. Kadangi prižiūrėjo didesnį berniuką, buvo tikrai šaunu – ir dviratį į kiemą išnešti, ir pabėgioti, ir „vyriškai“ pasikalbėti. Viena klientė pradžioje norėjo samdyti auklę-vyrą, tačiau atsisakė, nes... yra išsiskyrusi. Sakė, kaimynai „nesupras“.

- Kaip tinkamai parinkti auklę vaikui? Į ką privaloma atsižvelgti?

- Pirmiausia – vaiko poreikiai, jo amžius, sveikata, charakteris. Jei vaikas stipriai alergiškas, svarbu ir tokios smulkmenos, ar auklė nelaiko namuose katino ar šuniuko, jei naujagimis – reikalingos ypatingos auklės psichologinės savybės. Akcentas, su kuriuo kalba auklė, po pasaulį keliaujančioms šeimoms tampa vis mažiau svarbus. Svarbiausia – geras žmogus.

REKLAMA

- Kaip vertinate internetinius skelbimus, kuriuose siūlomos auklės paslaugos? Ar patikima?

- Tikimybę rasti gerą auklę per skelbimus vertinu kaip nedidelę. Mūsų kriterijus atitinka 1-2 moterys iš dešimties, tad nesinaudojant jokiomis pagalbinėmis priemonėmis, o tik intuicija, gerą ir nuoširdų žmogų rasti sunku. Kvailą ir nevalyvą „kandidatę“ atmesti lengva, sunkiau su gražiai atrodančiomis ir kalbančiomis moterimis.

- Kaip samdantiems auklę derėtų jai mokėti atlyginimą?

- Pagal Lietuvos įstatymus arba šeima turi su aukle sudaryti Namų ūkio patarnavimo sutartį, arba pati auklė – pirkti verslo liudijimą ir už save mokėti mokesčius. Abiem atvejais tai oficialu.

REKLAMA

- Koks vidutinis auklių uždarbis?

- Dažniausiai sutariama „gryna suma“, iš kurios jau skiriami pinigai mokesčiams. Šiuo metu Vilniuje dirbant su vienu vaiku 8-10 val. darbo dieną dažniausiai sutariama 1300-1500 Lt/mėn., užmiestyje – 1400-2000 Lt/mėn. Kaune 100-200 litų mažiau. Valandinis atlyginimas priklauso nuo valandų kiekio ir susisiekimo, paprastai auklė kviečiama ne mažiau nei 4 valandoms iš karto, mokama 7-10 Lt/val.

- Su kokiais sunkumais susiduriama auklės darbe? Dėl ko dažniausiai kyla konfliktai ir kaip jie sprendžiami?

- Dažniausias sunkumas – „balionėlio“ žaidimas. T.y. kai šeimininkai kaupia pastabas, ir jų nesako, kol galų gale „sprogsta“ – atleidžia darbuotoją. Samdyti auklę – tai darbdavio patirtis. Vieniems tai sekasi geriau, kitiems – prasčiau. O juolab, kad auklė dirba namuose - tai labiau intymu nei darbas biure, tai naujo žmogaus įsileidimas į savo erdvę. Turi derėti charakteriai, ypač jei mama taip pat būna namie. Bet reikia nepamiršti prioritetų. Svarbiausia – vaikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų