REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio turtingiausia moteris Gina Rinehart sulaukė kritikos bangos po to, kai pasakė, kad pavydžioji vidurinioji klasė geria, rūko ir socializuojasi užuot dirbusi ir susikrovusi turtus. Bet galbūt jos žodžiuose yra tiesos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Steve‘o Sieboldo, knygos „Kaip mąsto turtuoliai“ autorius praleido trisdešimt metų imdamas interviu iš pasaulio turtingiausiųjų, kad suprastų, kuo jie skiriasi nuo kitų žmonių. Viskas priklauso ne nuo pinigų, bet nuo mentaliteto, sakė autorius „Business Insider“ tinklalapiui.

REKLAMA

Tad kuo skiriasi turtuolių mąstymas nuo vidutiniškų žmonių pasaulėžiūros?


Vidutiniški žmonės galvoja, kad pinigai yra viso blogio priežastis. Turtingieji galvoja, kad skurdas yra viso blogio priežastis. Neturtingi žmonės yra išmokyti manyti, kad praturtėti galima tik laimės ar nesąžiningumo dėka ir praturtėjimas yra kažkiek gėdinga.

Vidutiniai žmonės mano, kad savanaudiškumas yra yda. Turtingi mano, kad tai yra vertybė. Jei nepasirūpinsi savimi, negalėsi padėti niekam kitam. Negali duoti to, ko neturi, rašo S. Sieboldas.

REKLAMA
REKLAMA

Vidutiniai žmonės vadovaujasi loterijos logika. Turtingi – veiksmo logika. Masė žmonių laukia, kol iškris reikalingi skaičiai ir meldžia turtų, kai išskirtiniai žmonės sprendžia problemas.

Vidutiniai žmonės galvoja, kad kelias į praturtėjimą grįstas formaliu išsilavinimu. Turtingi žmonės tiki, kad reikia įgyti specifinių žinių. Daug pasaulinio lygio įžymybių neturi pilno formalaus išsilavinimo ir savo turtus susikrovė dėl specifinių žinių. Tuo tarpu paprasti žmonės tiki, kad turtą galimą susikrauti magistro ir daktaro laipsnio dėka. 


Vidutiniai žmonės ilgisi gerų senų dienų. Turtingi žmonės svajoja apie ateitį. Milijonieriai praturtėja todėl, kad jie savo svajones, tikslus ir idėjas prognozuoja į nežinomybės kupiną ateitį. Tie, kurie mano, kad jų geriausios dienos praėjo, retai susikrauna turtų, rašo S. Sieboldas.

Vidutiniai žmonės į pinigus žiūri pro emocijų prizmę. Turtingi į pinigus žvelgia logiškai. Paprastas gudrus, gerai išsilavinęs ir šiaip gana sėkmingas žmogus gali lengvai pavirsti į baimingą mąstytoją, kurio vienintelis finansinis tikslas – užsitarnauti patogią senatvę. Pasaulio elitas pinigus laiko įrankiu, kuris suteikia pasirinkimų ir galimybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidutinis žmogus gali užsidirbti pinigų darydamas tai, ko nemėgsta. Turtingi žmonės seką savo aistrą. Paprastam žmogui atrodo, kad turtingi nuolat dirba, tačiau turtingųjų gudriausia strategija ta, kad jie tiesiog rado, ką jiems patinka daryti ir gauna už tai pinigus.

Vidutinis žmogus išsikelia sau žemus tikslus, kad niekada nenusiviltų. Turtingi žmonės nori iššūkio. 
Psichologai dažnai pataria žmonėms išsikelti sau mažus tikslus gyvenime, tačiau niekas niekada nepraturtėtų ir neįgyvendintų savo svajonių, jei susikurtų gyvenimą be nusivylimų.

REKLAMA

Vidutinis žmogus tiki, kad reikia kažką daryti, kad praturtėtum. Turtingi žmonės tiki, kad reikia būti kažkuo, kad praturtėtum. Dauguma žmonių kreipia dėmesį į kažko darymą ir greitus rezultatus. Tačiau turtingi žmonės mokosi ir auga dėl kiekvienos savo patirties, nesvarbu, ar tai sėkmė, ar pralaimėjimas, jie žino, kad ilgainiui jie taps sėkmingais žmonėmis, kurie pasieks ypatingų rezultatų, rašo S. Sieboldas. 


Vidutiniai žmonės tiki, kad reikia turėti pinigų, norint užsidirbti pinigų. Turtingi žmonės naudoja kitų žmonių pinigus. Linijinis mąstymas žmonėms sako, kad norint užsidirbti daugiau pinigų, reikia jų turėti iš pat pradžių. Turtingi žmonės nebijo savo ateities finansuoti iš svetimos kišenės. Svarbiausia ne tai ar yra įmanoma kažką finansuoti asmeniškai, o ar verta tai pirkti, į tai investuoti ar to siekti. 


Vidutiniai žmonės tiki, kad rinkos vadovaujasi logika ir strategija. Turtingi žmonės žino, kad jas valdo emocijos ir godumas. Norint sėkmingai investuoti į akcijų rinką neužtenka vien įmantrios matematikos formulės. Turtingieji žino, kad visų pirma, finansų rinkas valdo baimė ir godumas, ir šiuos veiksnius reikia įtraukti planuojant prekybą.

REKLAMA

Vidutiniai žmonės moko savo vaikus, kaip išgyventi. Turtingi moko savo vaikus, kaip praturtėti. Turtingi tėvai nuo ankstyvo amžiaus moko savo vaikus apie turtingus ir vargšus, rašo S. Sieboldas. Pats autorius pripažįsta, kad dauguma žmonių kaltina jį remiant elitizmo idėją. Bet jis nesutinka. Esą žmonės nemoko savo vaikų iš aukšto žiūrėti į vargšus. Jie moko savo vaikus matyti objektyvią realybę, visuomenę tokią, kokia ji yra.

Vidutiniai žmonės mieliau linksmintųsi nei lavintųsi. Turtingieji mieliau lavintųsi nei linksmintųsi. 
Pasak S. Sieboldo, turtingieji vertina tolimesnį mokymąsi baigus universitetą. Kol vidutiniai žmonės skaito romanus, bulvarinius skaitalus ir pramoginius žurnalus, turtingieji kremta knygas, kurios jiems padeda tapti sėkmingais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidutiniai žmonės mano, kad turtingi žmonės yra snobai. Turtingi žmonės tiesiog mėgsta save apsupti su panašiai mąstančiais žmonėmis. Būtent negatyvus vidurinės klasės požiūris į pinigus verčia turtingus žmones leisti laiką su turtingais, sako jis.

Vidutiniai žmonės fokusuojasi į taupymą. Turtingi žmonės – į pinigų uždirbimą. S. Sieboldas teorizuoja, kad turtingi žmonės mąsto apie naudą, kurią gaus imdamiesi rizikos, o ne apie tai, kaip sutaupyti tai, kad jie turi. Esą dauguma žmonių tiek užsiėmę kuponų karpymu ir kuklumu, kad praleidžia dideles galimybes. 


Vidutiniai žmonės elgiasi su pinigais atsargiai. Turtingi žino, kada rizikuoti. Kiekvienas investuotojas retkarčiais praranda pinigų, tačiau turtingieji žino, kad nesvarbu, kas beatsitiktų, jie visada sugebės užsidirbti daugiau. 


Vidutiniai žmogės mėgsta jaustis patogiai. Turtingiems žmonėms patogumai reiškia neužtikrintumą. Didžiąja dalimi, reikia drąsos norint imtis milijonieriui būdingos rizikos – tai iššūkis, kuris neatrodo patogus vidurinei klasei. „Fizinis, psichologinis ir emocinis komfortas yra pirminis vidurinis klasės tikslas“, - rašo S. Sieboldas. Turtuoliai anksti išmoksta, kad tapti milijonieriumi nėra lengva ir poreikis komfortui gali būti pražūtingas.

Vidutiniai žmonės niekada nemato ryšio tarp pinigų ir sveikatos. Turtingi žmonės žino, kad pinigai gali išgelbėt gyvybę. Kol vidutiniai žmonės rūpinasi socialinės sveikatos politikos ypatumais ir savo draudimu, turtuoliai mėgaujasi geriausia sveikatos priežiūra kokią tik galima gauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų