REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvenimu besiskundžiantys lietuviai, pasirodo, turi rekordiškai daug pinigų. Apyvartoje šiuo metu cirkuliuoja   beveik 11 milijardų litų grynųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Komercinių bankų atstovų teigimu, bendra pinigų masė auga nedaug. O atsiskaitymų grynaisiais, nors ir lėtai, mažėja.

REKLAMA

Kol lietuviški pinigai – banknotai ir monetos – taps muziejaus vertybėmis, juos turbūt dar ilgai nešiosimės piniginėse. Tuo labiau, kad ir statistika rodo – grynųjų pinigų mums reikia vis daugiau. Per metus jų kiekis auga maždaug 10 procentų ir šiemet jau pasiekė beveik 11 milijardų, praneša LRT Televizijos „Panorama“.

Grynieji pinigai ir toliau atlieka savo funkcijas, kaip mokėjimo priemonė, kaip kaupimo priemonė. Matyt, kitos mokėjimo priemonės kaip mokėjimo kortelės, kreditiniai debetiniai pervedimai nesudaro tokios konkurencijos, kad išstumtų grynuosius pinigus“, – sako Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos direktorius Alis Jaramaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Bankų asociacija pastebi – nors pinigų cirkuliacija dar  nepasiekė prieškrizinio lygio, Lietuvoje sparčiai daugėja ir indėlių, ir pinigų bankų sąskaitose. Tai esą augančios ekonomikos, didėjančio eksporto nuopelnas. Tačiau komercinių bankų atstovai sako, kad , ko gero,  veltui nebus nuėjęs ir Vyriausybės raginimas mažinti šešėlį, mažinant atsiskaitymų grynaisiais, nes rinkoje sparčiai gausėja kortelių skaitytuvų.

„Santykinai grynųjų pinigų kiekis nėra padidėjęs. Mūsų duomenimis, nors ir lėtai bet vis dėlto daugėja atsiskaitymais ir kortelėmis. Nežiūrint to, kad iškrito iš rinkos „Snoro“ dalis, šiuo metu mes turim skaitytuvų jau daugiau nei 39 tūkst., kai turėjom 35, 5 tūkst. prieš pusantrų metų“, – sako Stasys Kropas, Bankų asociacijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietoj Kasos departamento Lietuvos banke pradėjusios veikti Grynųjų pinigų tarnybos vadovas sako, kad augant pinigų kiekiui, bankas turi pateikti vis daugiau įvairių  nominalų banknotų, nes vidutinis banknoto amžius – apie porą metų. Šiuo metu Lietuvoje cirkuliuoja beveik 90 milijonų įvairių banknotų. Daugiausiai rinkoje yra  200 – daugiau kaip trečdalis visų naudojamų pinigų, greičiausiai susidėvi 100 litų banknotai, o labiausiai trūksta smulkių baltų monetų, kurios dažnai kaupiamos ar paprasčiausiai išmėtomos.

A. Malakauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų