REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos departamentas ir jam pavaldžios įstaigos daro rimtų pažeidimų mokėdamos pareigūnams už darbą ir atlikdamos viešuosius pirkimus, nustatė Valstybės kontrolė, atlikusi finansinį auditą Policijos departamente.

REKLAMA
REKLAMA

„Audito rezultatai parodė, kad Policijos departamentas ir jam pavaldžios įstaigos klaidžioja viešųjų pirkimų procedūrose, o apmokėdami pareigūnams už darbą daro rimtų pažeidimų“, – sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

REKLAMA

Nustatyta, kad Policijos departamentas ir jam pavaldžios įstaigos – Panevėžio, Kauno, Vilniaus, Klaipėdos ir Telšių apskričių vyriausieji policijos komisariatai (toliau – VPK) padarė Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų.

Panevėžio apskrities VPK įsigijo automobilių remonto ir jų priežiūros darbus, tiekėjams nenurodydamas galutinio perkamų paslaugų ir prekių kiekio. Dėl to perkančioji organizacija negalėjo pateikti išsamios informacijos ir tai padarė įtaką pasiūlymo kainai – sudarė sąlygas lėšas panaudoti neracionaliai.

REKLAMA
REKLAMA

Noreikiškių ir Domeikavos policijos nuovadų patalpų valymo paslaugas Kauno apskrities VPK pirko apklausęs dvi vieno vadovo vadovaujamas įmones, taip nesudarydamas sąlygų kitiems galimiems tiekėjams sąžiningai konkuruoti dėl viešojo pirkimo sutarties.

Vilniaus apskrities VPK už vertimo paslaugas sumokėjo 39,1 tūkst. Lt daugiau, nes sutarties kainos neatitiko nurodytų pirkimo dokumentuose.

Telšių apskrities VPK pirko Plungės rajono policijos komisariato pastato elektros instaliacijos remonto darbus, neatmetęs dalyvio pasiūlymo, kuriame jis nebuvo pateikęs reikalaujamų darbų kiekio ir sąmatos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos departamento patalpų remontui ir Anykščių rajono policijos komisariato ir areštinės rekonstrukcijai papildomus darbus Policijos departamentas įsigijo atitinkamai už 68,5 tūkst. ir 1 159,3 tūkst. Lt neatlikęs viešųjų pirkimų procedūrų.

Be viešųjų pirkimų procedūrų kai kurias automobilių remonto bei priežiūros paslaugas įsigijo ir Vilniaus bei Klaipėdos apskričių VPK, pastarasis – taip pat ir areštinės valymo paslaugas. Auditoriai nustatė, kad Lietuvos policijos mokykla išnuomojo negyvenamąsias patalpas, prieš tai nepaskelbusi viešojo konkurso.

REKLAMA

Reikšmingų pažeidimų nustatyta ir mokant atlyginimus Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskričių VPK bei Lietuvos kriminalinės policijos biuro darbuotojams. Vilniaus apskrities VPK ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras pareigūnams mokėjo už viršvalandžius, nors darbas, kurį jie dirbo, nelaikomas viršvalandiniu.

Kauno apskrities VPK pareigūnams išmokėjo 1 tūkst. Lt už laikotarpį, kai jie buvo nušalinti nuo tarnybos, o atleistam darbuotojui – 1,4 tūkst. Lt didesnę išeitinę išmoką bei kompensaciją už nepanaudotas atostogas. Šio komisariato pareigūnams už darbą poilsio dieną buvo mokamas ne vidutinis, o nustatytas darbo užmokestis ir suteikiama apmokama poilsio arba sutrumpinta darbo diena. Už viršvalandinį ir nakties darbą buvo mokamas ne atlyginimas, o suteikiama laisva arba trumpinama darbo diena.

REKLAMA

Klaipėdos apskrities VPK patyrė beveik 3,2 tūkst. Lt žalą apmokėdamas komandiruotes.

Valstybės kontrolė įpareigojo policijos generalinį komisarą pašalinti sprendime nurodytus teisės aktų pažeidimus, o juos padariusius asmenis patraukti tarnybos ar drausminėn atsakomybėn ir išieškoti Policijos departamentui pavaldžioms įstaigoms padarytą žalą.

Audito metu nustatyta, kad Policijos departamento ir jai pavaldžių įstaigų finansinėse ataskaitose yra reikšmingų klaidų. Dėl jų Valstybės kontrolė pareiškė sąlyginę nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų