REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Egzistuoja daugybė įvairiausių prietarų, kiek žmogaus likimui turi įtakos jo vardas. Galima vardo raides paversti sudėtinga skaičių sistema ir pagal tai spėti apie žmogaus charakterį ir likimą, galima tikėti prietarais apie vardą globojančias nežemiškas jėgas, na, o amerikiečių mokslininkai neseniai išsiaiškino, kad neretai žmogaus likimui pakreipti viena ar kita linkme užtenka... pirmosios vardo raidės.

REKLAMA
REKLAMA

Jeilio universiteto specialistai ištyrė, kad žmogaus vardas iš tikrųjų turi įtakos jo likimui. Pavyzdžiui, nuo to, iš kokios raidės vardas prasideda, gali priklausyti vaiko pažangumas moksle. Bent jau amerikiečių vertinimo sistemoje tokia tendencija užfiksuota.

REKLAMA

JAV mokyklose rašomi pažymiai – raidės nuo A iki E. A – geriausias balas, E - prasčiausias.

Mokslininkai nustatė, kad esama ryšio tarp moksleivių vardų pirmosios raidės ir jų pažymių. Paaiškėjo, jog moksleiviai, kurių vardai prasideda raidėmis A ir B, dažniau nei kiti gauna geresnius balus, o C ir D raidėmis prasidedančius vardus vis persekioja atitinkamai vidutiniškais laikomi balai C ir D.

Be abejo, vargu ar tai susiję su realiais moksleivių intelektualiniais gebėjimais. Labiau tikėtina, kad mokytojai pasąmoningai greta moksleivio vardo yra labiau linkę rašyti tą pačią raidę-pažymį, kaip ir pirmoji vardo raidė, ir jei vertinant kyla klausimas, kokį pažymį rašyti – B ar C, tai labiau tikėtina, kad Barbara gautų B, o Catherine – C.

REKLAMA
REKLAMA

Ir tai dar ne viskas. Mokslininkai išsiaiškino, kad net pabaigus mokyklą vardas vis dar išlieka pakankamai reikšmingu žmogaus likimo rodikliu. Pavyzdžiui, statistiniai duomenys parodė, jog žmonės dažniau linkę pirkti daiktus, kurių pavadinimų pirmoji raidė sutampa su jų vardo pirmąja raide. Tai – irgi labiau pasąmonės užgaida, o ne tyčiniai sąmoningi sprendimai.

Netgi apskaičiuota, kad rinkdamiesi gyvenimo partnerį žmonės taip pat gana dažnai pirmenybę teikia tam, kurio pirmoji vardo raidė sutampa su jo paties vardo pirmąja raide – toks sutuoktinių inicialų derinys statistiškai sutinkamas dažniau, nei atitinkamai derinys su bet kuria kita konkrečia raide.

Galima suabejoti, ar kartais tokie mokslinių tyrimų duomenys vis dėlto nėra šiek tiek suabsoliutinti, tačiau iš esmės vis dėlto lieka įrodytas faktas: tam tikrų su vardo pirmąja raide susijusių dėsningumų vis dėlto esama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų