REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

S. Lozoraičio hepatito asociacija ir Lietuvos žmonių, sergančių hemofilija, asociacija kreipėsi laišku į sveikatos apsaugos ministrą Raimondą Šukį su kvietimu imtis priemonių, kad Lietuvos ligoninėse nebūtų platinami hepatito virusai perpilant pacientams donorų kraują.

REKLAMA
REKLAMA

Laiške rašoma, kad akivaizdžiai skylėta donorų kraujo patikrinimo sistema neleidžia pacientų apsaugoti nuo hepatitų B ir C, perduodamų su perpilamu krauju arba gydant kraujo komponentais.

REKLAMA

„Jūs puikiai žinote, kad Lietuvoje galiojanti donorų kraujo tikrinimo sistema negali apsaugoti nuo užkrėtimo hepatitais nė vieno asmens - nei naujagimio, nei gimdančios moters, nei kraujo liga sergančio žmogaus, net ministro ar milijonieriaus. Prieš sveikatos apsaugos sistemos keliamą pavojų visi lygūs“, - teigiama sergančiųjų laiške.

Ligoniai ministrui primena, kad Lietuvoje apie 75 proc. donorų yra mokami, tarp kurių nemaža dalis - žemiausio socialinio sluoksnio atstovai, kurie yra hepatito virusų nešiotojai ir linkę tai nuslėpti, nes kraujas - jų pragyvenimo šaltinis. Todėl donorų kraujo saugumo klausimas Lietuvoje yra kur kas aktualesnis nei kitose Europos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos valdininkai žiniasklaidoje tikina, kad mūsų šalyje problemos tiriant donorų kraują nėra, o Europos Sąjunga nėra reglamentavusi ištyrimo tvarkos. Tačiau ministro dėmesys atkreipiamas į tai, kad Europoje donorais tampa savanoriai. O Lietuvos žmonėms perpilamas kraujas iš tų asmenų, kurių savo kaimynystėje net nenorima matyti, teigiama laiške.

Pasak laišką pasirašiusių asociacijų, sveikatos apsaugos klerkai nenori matyti Lietuvos realybės - čia užkrėstų donorų esama kur kas daugiau nei ES. Beje, ES jau seniai paskaičiavo, kad prevencija visais atvejais valstybei kainuoja pigiau nei ligų gydymas. Ministras kviečiamas paskaičiuoti ir palyginti reikiamas sąnaudas tyrimams su gaunama nauda. Kraujo tyrimams reikia ne dešimčių milijonų, o kelių šimtų tūkstančių litų. Be to, valdininkai kviečiami paskaičiuoti, kiek valstybei kainuoja gydyti užkrėstuosius hepatitu, kiek kainuoja jų nedarbingumas.

Pacientų organizacijos kviečia ministrą pažvelgti žmonėms į akis bent prieš artėjančius rinkimus ir pasakyti, ką jis padarė, kad Lietuvos žmonės nebijotų patekti į ligoninę.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų