REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anot Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vyriausiosios specialistės Vitos Gapšytės, laktozės netoleravimą sukelia fermento laktazės trūkumas plonajame žarnyne. Jis skaido pieno cukrų – laktozę – iki gliukozės ir galaktozės, o šios medžiagos yra absorbuojamos į kraują. Jei laktozė nesuskaidoma plonajame žarnyne, kartu su maistu patenka į storąjį žarnyną, kuriame ją veikia storosios žarnos bakterijos. Tai dažniausiai gyvybei nepavojinga būklė, tačiau pasireiškiantys simptomai nemalonūs. Jie dažniausiai pasireiškia tada, kai suvartojama pieno ar jo produktų ir praeina 0,5–2 val. Nustojus vartoti pieno produktus, minėti simptomai paprastai išnyksta.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms, netoleruojantiems laktozės, svarbu žinoti, kad daug šios medžiagos yra šviežiame piene, pieno milteliuose, ledų gaminiuose, lydytame sūryje. Jiems geriau rinktis rūgščius pieno produktus: nesaldžią varškę, nesaldų sūrį, kefyrą, rūgpienį, jogurtą ar grietinę. V.Gapšytė pabrėžė, kad nereikėtų tapatinti laktozės netoleravimo su alergija pienui. Pastaroji gali pasireikšti ir naujagimiui, o alergijos simptomų atsiranda dėl neįprastos imuninių mechanizmų reakcijos į piene esančius baltymus. Be to, be maisto netoleravimui būdingų simptomų, gali atsirasti sloga, ašarojimas, odos niežulys, dilgėlinė, pasunkėjęs kvėpavimas ar net anafilaksijai būdingų simptomų. Laktozės netoleravimas dažniausiai pasireiškia vyresniame amžiuje, o simptomai pasireiškia dėl fermento laktazės trūkumo ir dėl to nesuskaidomos laktozės.

REKLAMA

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai pataria, kaip išvengti laktozės netoleravimo simptomų:

Atsisakykite pieno ar jo produktų arba sumažinkite jų kiekį savo racione

.

Nemažai žmonių, netoleruojančių laktozės, gali vartoti nedidelius pieno ar jo produktų kiekius nejausdami jokių neigiamų simptomų. Tačiau, sumažinus suvartojamų pieno produktų kiekį, organizmas gali gauti nepakankamą vitaminų B, D ir kalcio kiekį su maistu, todėl prieš koreguojant savo racioną vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

REKLAMA
REKLAMA

Pieno produktus vartokite su kitų rūšių produktais.

Tada virškinimas ilgiau trunka ir geriau suskaidoma piene esanti laktozė.

Rinkitės riebesnį pieną.

Jis ilgiau virškinamas.

Rinkitės mažiau laktozės turinčius pieno produktus.

Ne visi pieno produktai sukelia vienodo stiprumo netoleravimo reakcijas, pvz., kietieji sūriai turi nedidelį laktozės kiekį ir jų suvalgius dažniausiai nepasireiškia jokie simptomai. Silpni simptomai būna ir suvalgius jogurtų, nes juos gaminant naudojamos bakterijos, kurios natūraliai gamina laktozę skaidantį fermentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

l  Nepamirškite, kad laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir jų gaminiuose, pvz.: sriubose, salotų padažuose, kepimo mišiniuose, duonoje, sausainiuose, sausuose pusryčiuose, bulvių traškučiuose, saldainiuose, pieniškame šokolade ar net dešroje. Rinkdamiesi produktus, atidžiai skaitykite etiketes.

NMVRVI inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų