REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2012 m. rugsėjo 1 d. 12.00 val. antrą kartą startuos Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro internetinis sveikatos žinių vertinimo konkursas „Reikia išmokti sveikam išlikti“. Konkurso tikslas – gerinti gyventojų sveikatos raštingumą, skatinti visuomenę domėtis sveika gyvensena, ligų ir traumų prevencija.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak konkurso vertinimo komisijos pirmininko Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos direktoriaus Zenono Javtoko, gebėjimas rūpintis savo sveikata tiesiogiai priklauso nuo asmens turimų žinių ir sveikatos raštingumo įgūdžių.

REKLAMA

„Lietuvos šviesuolis Vilius Storosta-Vydūnas, kurio žodžiai pasirinkti šio konkurso pavadinimui, gali būti vienas iš pavyzdžių, kaip mobilizavus dvasines ir fizines organizmo jėgas, darant kvėpavimo pratimus, vaikštant po pamario pušynus, tinkamai maitinantis galima pasveikti net nuo tuo metu neišgydoma laikytos ligos – plaučių tuberkuliozės, – pasakoja Z. Javtokas. – Žmogaus motyvaciją sveikiau gyventi, keisti elgseną ir gyvenseną gali sustiprinti sveikatos informacija, socialinės aplinkos ir psichologiniai veiksniai, socialiniai ryšiai ir normos, svarbių ir artimų žmonių požiūris, jų sveikatos problemos, gyvenimo patirtis ir kiti veiksniai. Norėdami paskatinti žmones daugiau domėtis savo sveikata, jos išsaugojimu ir stiprinimu antrus metus iš eilės organizuojame šį sveikatos žinių konkursą.“

REKLAMA
REKLAMA

Konkurso emblema – dviratį minantis ridikėlis – taip pat pasirinktas pagal lietuvių liaudies priežodį „Būk sveikas kaip ridikas“.

2011 metais konkurso pirmajame etape  dalyvavo daugiau nei 200 dalyvių. Šiais metais tikimasi sulaukti dar didesnio visuomenės susidomėjimo.

Konkursą remiančios UAB „Gintarinė vaistinė“ generalinio direktoriaus Kęstučio Broniukaičio teigimu, gyventojai savo sveikatos priežiūrai skiria vis daugiau dėmesio, tačiau ne visuomet laiku ir tinkamai. „Tikime, kad tokio pobūdžio iniciatyvų kaip šis konkursas nauda visuomenei reikšminga – sveikata vis labiau laikoma neįkainojamu turtu, sveikatos raštingumo didinimas prisideda prie jos puoselėjimo. Kuo daugiau gyventojai turės žinių apie sveikatos priežiūrą ir laiku kreipsis į sveikatos priežiūros specialistus, tuo paprastesnis bus ligų gydymas, o prevencija efektyvesnė“, – savo mintimis dalijasi K. Broniukaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat sveikatos raštingumo įgūdžių konkursą remia ir  Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro idėją palaiko sporto klubas „The Royal Athletic Club“, propaguojantis aktyvų ir sveiką gyvenimo būdą, ir UAB „Sveiki produktai“, prekiaujanti natūraliais, kokybiškais, ekologiškais ir biodinaminiais maisto, higienos bei kūno priežiūros produktais.

Sveikatos žinių konkursas prasidės 2012 m. rugsėjo 1 d.  ir vyks dviem etapais iki 2012 m. spalio 14 d.

Pirmojo etapo pradžia – 2012 m. rugsėjo 1 d. 12 val., Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainėje www.smlpc.lt bus paskelbtas pirmojo lygio sveikatos žinių testo klausimynas. Atsakymai į pirmojo lygio sveikatos žinių testo klausimus internete registruojami iki 2012 m. spalio 1 d. 12 val.

REKLAMA

Antrasis konkurso etapas, kuriame dalyvaus penki geriausiai atsakiusieji į pirmojo etapo testo klausimus, vyks 2012 m. spalio 14 d. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokykloje (Vytauto g. 87, Trakai).

Dalyvis, geriausiai išlaikęs antrojo lygio sveikatos žinių patikrinimo testą ir teisingai atlikęs praktinę užduotį, bus apdovanojamas konkurso organizatoriaus pagrindiniu prizu – 300 Lt dovanų čekiu (kuponu), o du prizininkus, teisingai atsakiusius į ne mažiau kaip 60 procentų antrojo etapo testo klausimų ir teisingai atlikusius praktinę užduotį, apdovanosime 150 Lt dovanų čekiais (kuponais).

REKLAMA

Likusius finalininkus, išlaikiusius testą ir teisingai atlikusius praktinę užduotį, planuojama apdovanoti partnerių ir rėmėjų prizais bei dovanomis pagal rėmėjų nustatytus papildomus kriterijus. Konkurso rėmėjai įsteigė ir paguodos prizų konkurso dalyviams. Jeigu keletas konkurso dalyvių vienodai teisingai atsakys į testo klausimus ir teisingai atliks praktinę užduotį, nugalės tas, kuris testą išlaikys per trumpesnį laiką. Konkurso organizatorius visus antrojo konkurso etapo dalyvius, atvykusius į konkursą 2012 m. spalio 13 d., aprūpins nemokama nakvyne Trakuose.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų