REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos centrinio banko vadovas Jensas Weidmannas pastarosiomis savaitėmis svarsto galimybę atsistatydinti, nes kategoriškai pasisako prieš naują Europos centrinio banko (ECB) planą išpirkti obligacijas ir taip pagelbėti tokioms šalims kaip Ispanija, penktadienį pranešė Vokietijos laikraštis "Bild".

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos centrinis bankas atsisakė komentuoti šį pranešimą, remdamasis J. Weidmanno interviu, publikuotu savaitgalį, kuriame jis tikina galėsiąs dirbti efektyviau likdamas savo poste.

REKLAMA

Tačiau ši naujiena sustiprino spaudimą ECB vadovui Mario Draghi, kuriam būtina įtikinti opoziciją dėl naujos strategijos efektyvumo.

M. Draghi atšaukė kelionę į priežiūros tarnybų konferenciją Džekson Houle, tikėdamasis laimėti daugiau laiko deryboms su opozicija ir pasiekti konsensusą. Tai jis skuba padaryti iki rugsėjo 6 d. numatyto ECB posėdžio.

ECB ketina imtis priemonių sumažinti Ispanijos ir Italijos obligacijų pelningumą, kad euro zonos valdžia turėtų laiko likviduoti juridines ir politines kliūtis, trukdančias įveikti krizę.

REKLAMA
REKLAMA

"J. Weidmanno opozicija ir kai kurių kitų tarybos narių prieštaravimai reiškia, kad obligacijų išpirkimą lydės daug įvairiausių sąlygų, kad jis bus orientuotas į trumpalaikę perspektyvą ir kad juo nebus siekiama taip ženkliai sumažinti pelningumą, kaip to norėtų Italija ir Ispanija", - sakė "Berenberg Bank" vyriausiasis ekonomistas Holgeris Schmiedingas.

Užtikrinti daugumos paramą planui, kuris tenkintų J. Weidmanną, yra sudėtingiausias uždavinys, su kuriuo susidūrė M. Draghi nuo praėjusių metų lapkričio 1 dienos, kai pradėjo eiti ECB vadovo pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis jau skelbė, kad naujoji ECB intervencija bus įmanoma tik tuomet, jeigu nukentėjusi šalis prieš tai kreipsis dėl pagalbos į euro zonos paramos fondus ir susitars dėl taupymo priemonių, susijusių su šia parama.

Tačiau pernelyg uoliai stengdamasis nuraminti Vokietijos centrinį banką, M. Draghi rizikuoja sulaukti plano, kuris galiausiai neturės jokios įtakos rinkoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų