REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Profilaktinis gydomasis masažas

Šis masažas labiau profilaktinis nei gydomasis. Galite masažuotis visą gyvenimą, tik pasirinkite sritis, kurios jums labiau priimtinos.

Šis masažas labiau profilaktinis nei gydomasis. Galite masažuotis visą gyvenimą, tik pasirinkite sritis, kurios jums labiau priimtinos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Tupėdami ant kulnų ištieskite rankas į priekį (akių aukštyje) ir stipriai trinkite delnus vieną į kitą, kol suprakaituos pažastys. Tai stiprina širdį, kūnui suteikia energijos. Trukmė – 1 min.

REKLAMA

2. Galvai stimuliuoti: pirštų galiukais pastuksenkite, patrinkite galvos odą, papeškite plaukus; aštuonis pirštus įkiškite į plaukus ir stipriai patampykite kaktos odą ir visą skalpą (pirmyn ir atgal); ritmiškai kvėpuokite.

3. Suimkite plaukus pirštais ir patampykite juos visomis kryptimis, kol ims tvilkčioti (veikiami šlapimo pūslės ir inkstų meridianai).

4. Rankas suspauskite į kumščius, pirštų sąnariais švelniai ir ritmiškai stuksenkite į priekinę galvos dalį (padės esant vidurių užkietėjimui, hemorojui) ir per pakaušį (prostatitas, inkstų ligos).

REKLAMA
REKLAMA

5. Uždėkite plaštakas vieną ant kitos, prispauskite prie sprando ir kaklo bei masažuokite kaklo raumenis. Perkeiskite rankas. Pakartokite 5 sykius (veikiami šlapimo ir tulžies pūslės meridianų akupunktūriniai taškai).

6. Abi plaštakas uždėkite ant pakaušio, o nykščiais masažuokite kaukolės pagrindą.

7. Delnais ir pirštų galais pirmyn ir atgal masažuokite kaklo šonus (stimuliuoja plonojo ir storojo žarnyno meridianų taškus).

8. Lėtai sukiokite galvą – sukite kiek tik galite, sulaikę kvėpavimą. Stabtelėkite, palenkite galvą į priekį ir stipriai iškvėpkite pro burną. Jeigu atliekant šį pratimą ima suktis galva, paspauskite tašką tarp antakių ir sykiu kitos rankos dviem pirštais masažuokite (prieš ir pagal laikrodžio rodyklę) 7 kaklo slankstelio sritį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Atsitūpkite ant kulnų arba stovėkite priešais veidrodį. Ištiesę kaklą, galvą palenkite į priekį, ranka apimkite kaklą ir masažuokite aukštyn žemyn, nuo apatinio žandikaulio iki raktikaulio, greitais judesiais. Nykščiu ir rodomuoju pirštu paspauskite skydliaukės sritį ir atleiskite. Masažą atlikite ryte. (Stimuliuoja liaukas, kurios tiekia hormonus odai.)

10. Užkiškite delnus už ausų, mažuoju pirštu lenkite ausies kaušelį smilkinių pusėn. Pakartokite kelis kartus. (Ausyse yra taškai, susiję su vidaus organais.)

REKLAMA

11. Suėmę pirštais tampykite ausų spenelius. (Padeda atkurti koordinaciją ir klausą.)

12. Didžiuoju pirštu masažuokite ausies kaušelio vidų.

13. Delnais uždenkite ausis ir judinkite aukštyn žemyn, pirmyn ir atgal.

14. Pirštu prispauskite ausies kremzlę ir sukinėkite pirštą pagal ir prieš laikrodžio rodyklę.

15. Ausį uždenkite delnu, o kitos rankos dviem pirštais stuksenkite per delną virš ausies ertmės. (Garso vibracija stimuliuoja inkstų ir trijų kūno dalių meridianus.)

16. Atsitūpkite ant kulnų, kairę ranką sugniaužkite į kumštį ir juo stuksenkite dešinę kaklo pusę, petį, leiskitės žemyn iki plaštakos ir delno. Pakartokite kita ranka. Paglostykite vidinę rankos pusę nuo delno iki peties.

REKLAMA

17. Delnus atgniaužkite, pirštus įtempkite. Suspauskite pirštus į kumštį ir atpalaiduokite.

18. Suglauskite delnus (pirštai į viršų), įkvėpkite, sulaikykite kvėpavimą, ištiestas rankas pakelkite aukštyn ir kiek galite lenkite atgal. (Padeda iš organizmo šalinti nuodus.)

19. Spragsėkite pirštų galais. (Tai aktyvina meridianų energetiką.)

20. Suimkite piršto dalį su nagu; energingai ir paeiliui spaudykite kiekvieno piršto nagą.

21. Masažuokite nykštį spaudydami prie nago kampų (piršto gale) – ten yra plaučių meridiano taškas. (Veiksminga sergant peršalimo ir kitomis ligomis.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

22. Sunerkite abiejų rankų pirštus (krūtinės aukštyje), pirštus spustelėkite ir atleiskite. Rankos įtemptos.

23. Timptelėkite pirštą ir sukinėkite (kiekvieną pirštą paeiliui) pagal laikrodžio rodyklę, paskui – prieš ją.

24. Nykščiu ar viduriniu pirštu stropiai masažuokite zoną tarp kitos rankos nykščio ir smiliaus (chegu taškas).

25. Abiem delnais masažuokite juosmenį aukštyn ir žemyn, kol oda paraus.

26. Pirštų galais stuksenkite vidinę šlaunies pusę: praskėskite kelius, nuo jų leiskitės kirkšnies link. (Veikiami kepenų, kasos, inkstų meridianai.)

REKLAMA

27. Kojas ištieskite ir atpalaiduokite. Sulenkite kojos pirštus ir jais siekite kitos kojos kelio girnelę. Įkvėpkite ir kairę girnelę sukite pagal laikrodžio rodyklę, o dešinę – prieš laikrodžio rodyklę. (Stimuliuoja kepenų darbą.)

28. Spaudykite duobutes po kiekvienu kojos pirštu. (Gerina klausą ir regėjimą.)

29. Kiekvieną padą paplekšnokite 50 kartų. (Gerina energijos cirkuliaciją visame kūne.)

Pilvo masažas

1. Atsigulkite ant nugaros (be pagalvės), sulenkite kojas per kelius, pėdas prispauskite prie grindų, atpalaiduokite pilvą; vieną delną uždėkite ant kito ir prispauskite prie bambos. Sukamaisiais judesiais ir spausdami slankiokite delnais aukštyn, žemyn ir į šonus.

REKLAMA

2. Vieną ant kito uždėtus delnus prispauskite prie pilvo (centre), įkvėpkite, sulaikykite kvėpavimą ir delnais 7 kartus pasukiokite pilvo sienelę; tada pasukite galvą į šoną ir iškvėpkite.

3. Delną uždėkite ant kirkšnies, įkvėpkite, sulaikykite kvėpavimą ir, lėtai iškvėpdami, ritmiškai patrinkite kirkšnį 12 kartų.

Masažas skrandžio, virškinimo ir šalinimo organų darbui gerinti

1. Kojos kulnu masažuokite kitos kojos blauzdos vidinį paviršių, esantį tarp Achilo sausgyslės ir vidinio kulkšnelio. (Stimuliuoja lytinę funkciją.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Atpalaiduokite čiurnos sąnarį ir nykščiu bei rodomuoju pirštu suimkite Achilo sausgyslę. Masažuokite aukštyn žemyn. Vėliau pereikite prie kitos kojos. (Stimuliuoja lytinę funkciją.)

3. Suimkite pėdą rankos pirštais ir trinkite nykščiu tarpą tarp pirmo ir antro bei antro ir trečio padikaulių. (Stimuliuoja kepenų ir skrandžio darbą.)

4. Delnu apglėbkite čiurną ir, suėmę dviem kitos rankos pirštais, kiekvieną kojos pirštą sukinėkite tai į vieną, tai į kitą pusę.

5. Suėmę pėdą, keturiais pirštais masažuokite padą kulno link. Masažuokite kitą koją. Kulną skauda tada, kai iš organizmo blogai šalinami šlakai ir toksinai. Tai signalas, kad sutrikęs kepenų, kasos ir inkstų darbas.

REKLAMA

Pratimai talijai, pilvui ir šlaunims

Pratimus darykite kasdien, pusvalandį prieš valgį ar 1,5 val. po valgio. Jeigu pratimų nespėjote atlikti ryte, mankštinkitės vakare. Pradėdami mankštintis, pirmomis dienomis kiekvieną pratimą pakartokite tiek kartų, kiek galite, vėliau krūvį didinkite. Mankštą pradėkite ir baikite ėjimu vietoje (3–5 min.), iš pradžių žingsniuodami lėtai, vėliau – greitai, aukštai keldami kelius.

1. Atsistokite dešiniu šonu į kėdę, dešine ranka įsitverkite į atlošą. Kairę koją atmeskite atgal, o kairę ranką ištieskite į priekį. Švytuokliniais judesiais ranką ir koją tieskite priešingomis kryptimis. Pakartokite 12–16 kartų viena koja, paskui kita.

REKLAMA

2. Atsistokite veidu į kėdės atlošą, kiek arčiau nei per savo kojos ilgį, kairę pėdą užkelkite ant kėdės atlošo (jeigu iškart nepasiseks, tada uždėkite pėdą ant kėdės sėdynės), vėliau užkelkite dešinę pėdą. Kvėpuokite laisvai. Pakartokite 8–12 kartų kiekviena koja.

3. Kaire koja ženkite pirmyn ir darykite įtūpstą, tuo pat metu galvą ir rankas sukite tos kojos pusėn. Pratimą atlikite kita koja. Kvėpuokite laisvai. Pakartokite 15–30 kartų.

4. Sėdėdami ant grindų ištieskite kojas ir plačiai išskėskite. Spyruokliuojamaisiais judesiais (rankos ištiestos į priekį) 3–4 kartus pasilenkite virš dešinės kojos, paskui 3–4 kartus – virš kairės kojos (rankos tegu slenka palei koją). Pasilenkdami iškvėpkite, atsitiesdami įkvėpkite. Pakartokite 4–6 kartus.

REKLAMA
REKLAMA

5. Atsigulkite ant nugaros, ištieskite kojas, rankas laikykite išilgai kūno. Atlikite „pilvo šokį“: trūkčiojančiais judesiais 30 kartų išpūskite ir įtraukite pilvą. Kvėpuokite laisvai.

6. Atsigulkite ant grindų. Atsisėskite nepakeldami kulnų nuo žemės ir nesiremdami rankomis – iškvėpkite, guldami įkvėpkite. Iš pradžių, kad būtų lengviau, pėdas galite pakišti po spinta. Pakartokite 8–10 kartų.

7. Atsigulkite ant pilvo, sulenktomis rankomis atsiremkite į grindis (rankos ties krūtine) ir, nuo grindų nepakeldami šlaunų bei kojų, atmeskite galvą atgal. Tokioje padėtyje pabūkite keletą sekundžių. Kvėpuokite laisvai. Pakartokite 3–4 kartus.

8. Norėdami sulieknėti, 60–90 minučių kasdien greitu tempu pasivaikščiokite lauke.

Jeigu ant pilvo yra riebalų sankaupų, masažuokite pilvo sritį:

Atsigulkite ant nugaros, po pusiau sulenktais keliais pasidėkite volelį arba pagalvėlę, pilvo raumenis atpalaiduokite. Masažą pradėkite ir baikite švelniu pilvo glostymu pagal laikrodžio rodyklę.

1. Greitais judesiais trinkite pilvo odą delnais ar kumščiais, kad ji sušiltų.

2. Pirštais suimkite riebalų raukšles ant pilvo, lyg minkydami tešlą.

3. Kaire ranka suimkite riebalų raukšlę, o dešinės plaštakos šonu „kapokite“ per riebalus skersai, smulkiais judesiais.

4. Abiejų rankų pirštais greitai spaudykite ir truktelėkite aukštyn pilvo odą.

5. Delnų šonus priglauskite prie pilvo apačios abipus kirkšnių ir padrebinkitepilvą, kad jis banguotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų