REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

20 būdų medžiagų apykaitai paspartinti

Dažna „nežinia iš kur“ atsirandančio viršsvorio priežastis – sulėtėjusi medžiagų apykaita. Ar įmanoma ją paspartinti? Taip! Štai būdai, padėsiantys susitarti su organizmu.

Dažna „nežinia iš kur“ atsirandančio viršsvorio priežastis – sulėtėjusi medžiagų apykaita. Ar įmanoma ją paspartinti? Taip! Štai būdai, padėsiantys susitarti su organizmu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Maistas mažomis porcijomis. Maistas skatina medžiagų apykaitą. 10 procentų per dieną sudeginamų kalorijų išeikvojama virškinti maistą. Ir nepamirškite pusryčių – rytinis maistas geriausiai spartina medžiagų apykaitą!

REKLAMA

2. Sportas, fizinis aktyvumas. Bet koks fizinis aktyvumas, padedantis atkurti raumeninį audinį, spartina ir medžiagų apykaitą. Tinka ne tik mankšta ar sportas, bet ir aktyvus poilsis, vaikščiojimas. Beje, po fizinės veiklos medžiagų apykaita išlieka paspartėjusi dar keletą valandų!

3. Raumenų didinimas. Raumenų ląstelės degina daugiau kalorijų nei riebalinės. Pusė kilogramo raumeninio audinio per dieną išeikvoja 35–45 kcal, o tiek pat riebalinio audinio – vos 2. Taigi, jei turite daugiau raumenų, kalorijas deginsite sparčiau net tysodami ant sofos.

REKLAMA
REKLAMA

4. Masažas. Anticeliulitinis masažas paspartina kraujo apytaką, išjudina limfą, dėl to taip pat pastebimai paspartėja medžiagų apykaita. Giluminis masažas didina odos elastingumą, o masažas medumi padeda greičiau atkurti raumeninį audinį. Vakuuminis masažas ne tik spartina medžiagų apykaitą, bet ir padeda iš organizmo šalinti skysčių perteklių bei toksinus.

5. Sauna, paprastoji arba infraraudonųjų spindulių pirtis. Šylant kūnui atsiveria poros, pagerėja medžiagų apykaita ląstelėse, o kartu ir visame organizme. Infraraudonieji spinduliai didina ląstelių aktyvumą ir taip spartina medžiagų apykaitą, leidžia odai laisvai kvėpuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Vanduo – svarbiausias medžiagų apykaitos proceso dalyvis, jis slopina apetitą, padeda įtraukti į apykaitos procesus riebalinio audinio ląsteles. Kai jo geriama nepakankamai, medžiagų apykaita lėtėja.

7. Kvapų terapija. Kadagio eterinis aliejus šalina raumenų skausmus, platina kraujagysles, taigi spartina kraujotaką ir medžiagų apykaitą. Dar efektyviau šio aliejaus inhaliacijas derinti su karšta 5–10 minučių vonia.

8. Miegas. Gilus miegas skatina organizmą išskirti augimo hormoną, o jis savo ruožtu spartina medžiagų apykaitą, skatina kalorijų deginimą.

REKLAMA

9. Saulė. Saulės šviesa skatina žmogaus aktyvumą, padeda sintetinti vitaminą D, teigiamai veikia savijautą, stabilizuoja apsaugines organizmo funkcijas.

10. Grynas oras. Deguonis skatina medžiagų apykaitos procesus, padeda deginti poodinius riebalus.

11. Atsipalaidavimas. Stresas atpalaiduoja riebalų rūgštis, kurios paplinta kraujotakos sistemoje ir didina riebalinio audinio apimtį. Todėl gebėjimas atsipalaiduoti ir teigiamos emocijos – visada palankesnis emocinis fonas mažinti svorį.

12. Seksas. Kaip ir bet kuri kita aktyvi fizinė veikla, seksas teigiamai veikia medžiagų apykaitos procesus. Tiesa, daugiausia kalorijų sudeginama orgazmo metu, o jis, kaip žinia, netrunka tiek, kiek aerobikos treniruotė...

REKLAMA

13. Kontrastinis dušas. Norintiems paspartinti medžiagų apykaitą rekomenduojamas kontrastinis dušas. Jis visada baigiamas vėsiu vandeniu. Tai spartina kraujotaką, didina odos elastingumą, grūdina ir teigiamai veikia bendrą žmogaus aktyvumą.

14. Obuolių actas. Šiame acte yra vertingų mineralinių medžiagų ir organinių rūgščių. Jis šiek tiek mažina apetitą bei skatina riebalų ir angliavandenių skilimą. Be to, actas mažina potraukį smaližiauti. Norintiems sulieknėti prieš valgį rekomenduojama išgerti 1 stiklinę vandens su 1 šaukštu acto ir puse arbatinio šaukštelio medaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

15. Omega-3 riebiosios rūgštys. Šios rūgštys reguliuoja leptino lygį organizme. Pasak specialistų, šis hormonas ne tik reguliuoja medžiagų apykaitą organizme, bet ir padeda organizmui „apsispręsti“, ar šiuo metu reikia riebalus deginti, ar kaupti.

16. Baltymai. Baltymams įsisavinti organizmas išeikvoja daugiau energijos nei riebalams ar angliavandeniams. Pasak dietologų, baltymų virškinimo procesas sunaudoja beveik dukart daugiau energijos, palyginti su kitomis medžiagomis.

17. Vitaminai. Moksliškai įrodyta, kad vitaminai (ypač B6) spartina medžiagų apykaitą ląstelėse.

REKLAMA

18. Kava, žalioji arbata. Kofeinas stiprina širdies plakimą. Tai spartina kalorijų deginimą. Be to, kofeinas aktyvina nervų sistemos veiklą. Šios medžiagos apstu ne tik kavoje, bet ir žaliojoje arbatoje.

19. Kapsaicinas. Tai medžiaga, kuri suteikia aitriesiems pipirams aštrumo. Ji taip pat spartina medžiagų apykaitą, padažnėja širdies plakimas, pakyla kūno temperatūra. 1 porcija aštraus maisto paspartina medžiagų apykaitą net 25 procentais! Šis poveikis išlieka dar 3 valandas po valgio. Tiesa, pats maistas turėtų būti lengvas ir nekaloringas. Keletą kartų užkandus lengvų, bet aštrių salotų, per dieną nieko papildomai nedarant galima sudeginti iki 300 kcal daugiau.

REKLAMA

20. Citrusiniai vaisiai. Be abejo, pirmauja šioje srityje greipfrutai ir citrinos. Greipfrutas gerina virškinimą, taigi yra tikrų tikriausias lieknėjančiųjų favoritas. Citrinos stiprina imunitetą, aktyvina organizmo apsaugines reakcijas ir medžiagų apykaitos procesus. Geriausias būdas pagardinti citrina savo gyvenimą – mesti ją į vandens stiklinę... Pamenate? Vandenį būtina gurkšnoti nuolatos!

Parengė Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų