REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ua

Šį rug­sė­jį Dzū­ki­jos sos­ti­nės moks­lei­viai kaip nie­ka­da gau­siai rink­sis į mo­kyk­lą vil­kė­da­mi uni­for­mas. Tai – ne mo­kyk­lų va­do­vų, o pa­čių ben­druo­me­nių spren­di­mas. Gau­sė­ja švie­ti­mo įstai­gų, ku­rių ta­ry­bos nu­spren­džia, kad uni­for­mos yra ne tik gra­žu, bet ir prak­tiš­ka, šiuo­lai­kiš­ka, be to – tai ir vi­zu­a­li įstai­gos vi­zi­ti­nė kor­te­lė. Moks­lo me­tais, ku­rie pra­si­dės ry­toj, uni­for­mos bus pri­va­lo­mos jau ne tik Se­na­mies­čio ir „Sa­ka­lė­lio" pra­di­nė­se mo­kyk­lo­se, Šv. Be­ne­dik­to gim­na­zi­jo­je (ši įstai­ga – at­gi­mu­sių uni­for­mų Aly­tu­je pra­di­nin­kė), bet ir Dzū­ki­jos pa­grin­di­nės mo­kyk­los 5–6 kla­sių, taip pat – Vidz­gi­rio pa­grin­di­nės mo­kyk­los 1–8 kla­sių moks­lei­viams. Uni­for­muo­ti moks­lo me­tų pra­džią švęs jau ir Dau­gų Vla­do Mi­ro­no gim­na­zi­jos auk­lė­ti­niai.

REKLAMA
REKLAMA

Vai­kai ren­ka­si pa­gal mo­de­lį ir spal­vą, tė­vai – pa­gal kai­ną

Drau­ge su so­vie­ti­ne švie­ti­mo sis­te­ma į ne­bū­tį iš­ke­lia­vu­sios mo­kyk­li­nės uni­for­mos spar­čiai grįž­ta į mo­kyk­las nau­ju pa­vi­da­lu. Šiuo­lai­kiš­kų mo­de­lių dra­bu­žiai ne­var­žo jau­ni­mo sa­vi­raiš­kos ir pa­tin­ka tiek mo­ki­niams, tiek jų tė­vams – bent dau­gu­mai.

REKLAMA

„Prie spren­di­mo įves­ti mo­kyk­lo­je uni­for­mas bu­vo ei­na­ma tre­jus me­tus, vyk­dy­tos įvai­rios ap­klau­sos, reng­ti tė­vų su­si­rin­ki­mai. Mo­kyk­los ta­ry­ba nu­spren­dė, kad tai pa­da­ry­si­me jau nuo šios rug­sė­jo 1-osios", – sa­ko Vidz­gi­rio pa­grin­di­nės mo­kyk­los di­rek­to­rius Val­das Rač­kaus­kas. Pa­sak va­do­vo, toks spren­di­mas pri­im­tas ir dėl tvar­kos, ir dėl draus­mės, ir dėl pa­to­gu­mo, kad tė­vams ne­be­rei­kė­tų gal­vo­ti, kuo vai­kus ap­reng­ti.

REKLAMA
REKLAMA

„Kar­tu ug­do­mas pa­si­di­džia­vi­mas sa­vo mo­kyk­la", – pa­brė­žia di­rek­to­rius. Jis ne­abe­jo­ja, jog moks­lo me­tų pra­džia šie­met įstai­gai bus la­bai šven­tiš­ka. Ir ne tik dėl to, kad mo­kyk­los ben­druo­me­nė pir­mą kar­tą vil­kės uni­for­mo­mis. Ant­ro­ji pro­ga – įstai­gos 35-me­tis.

Be­je, mo­kyk­li­nės uni­for­mos bus pri­va­lo­mos tik 1–4 ir 5–8 kla­sių moks­lei­viams, o 9–10 kla­sių auk­lė­ti­niai pa­tys ga­lės nu­spręs­ti, ar jie siū­sis uni­for­mas, nes mo­kyk­la pa­grin­di­nė, tai yra de­šimt­me­tė, o po 10 kla­sės ug­dy­ti­niai tu­rės ga­li­my­bę tęs­ti moks­lus gim­na­zi­jo­se.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Uni­for­mas Vidz­gi­rio pa­grin­di­nės mo­kyk­los ben­druo­me­nei siu­va Vil­niu­je įsi­kū­ru­si įmo­nė „Li­da­ta". Vy­res­nių­jų moks­lei­viš­kos uni­for­mos bus tam­siai pil­kos, jau­nes­nių­jų – tam­siai rau­do­nos spal­vos, ly­gaus ir lan­guo­to au­di­nio. Uni­for­mų kai­na pri­klau­so nuo kom­plek­to ir dra­bu­žių dy­džio. V.Rač­kaus­kas ti­ki­na, kad mo­kyk­los ta­ry­bos na­riai at­sa­kin­gai spren­dė, ko­kį va­rian­tą pa­si­rink­ti, at­si­žvelg­da­mi ir į eko­no­mi­nę si­tu­a­ci­ją. Pa­si­rink­tas kas­die­niš­kes­nis va­rian­tas: vie­toj švar­kų (mo­te­riš­kas švar­kas kai­nuo­ja 160–185 li­tus, vy­riš­kas – 160–200 li­tų) – blu­zo­nai ir džem­pe­riai (75–85 li­tai) bei kel­nės (75–100 li­tų) ar­ba si­jo­nas, sa­ra­fa­nas (apie 100 li­tų). Pla­nuo­ja­ma, kad vė­liau moks­lei­viai pa­gal ga­li­my­bes gal­būt įsi­gis ir švar­kus.

REKLAMA

Mo­ky­to­jai tu­rė­tų at­ro­dy­ti da­ly­kiš­kai

Kaip „Aly­taus nau­jie­noms„ pa­sa­ko­jo Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Švie­ti­mo sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­ja Čes­lo­va Mo­ce­vi­čie­nė, į uni­for­mų rei­ka­lus sky­rius ne­si­ki­ša, ta­čiau la­bai svei­ki­na švie­ti­mo įstai­gų ini­cia­ty­vą jas įsi­gy­ti. „Džiu­gu ir tai, kad Aly­tu­je at­si­ra­do pir­mo­ji kregž­dė – Vidz­gi­rio pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je uni­for­mo­mis vil­kės ir mo­ky­to­jai“, – pa­ste­bi pa­va­duo­to­ja, ku­ri įsi­ti­ki­nu­si, jog pe­da­go­gai pri­va­lo reng­tis da­ly­kiš­kai, at­ro­dy­ti es­te­tiš­kai, pa­si­tem­pę, jei­gu to pa­ties rei­ka­lau­ja ir iš sa­vo moks­lei­vių.

REKLAMA

Vidz­gi­rio pa­grin­di­nės mo­kyk­los ben­druo­me­nės spren­di­mas, kad jau ne­to­li­mo­je at­ei­ty­je uni­for­mą vil­kės ne tik mo­ki­niai, bet ir mo­ky­to­jai, di­rek­to­rius – bus pir­mas toks at­ve­jis Aly­taus mo­kyk­lo­se, ta­čiau, kaip pa­ste­bi V.Rač­kaus­kas, ge­ras pa­vyz­dys už­kre­čia, ir dau­ge­lis jo ko­le­gų spar­čiai mik­li­na spar­nus šiuo klau­si­mu. Nors mo­ky­to­jų uni­for­mos ne­spė­ta įves­ti iki rug­sė­jo, ta­čiau jau ži­no­ma, ko­kios jos bus. Vy­rams pa­si­rink­tas kla­si­ki­nis tam­siai mė­ly­nas kos­tiu­mas su mo­kyk­los em­ble­ma (to­kį rug­sė­jo 1-ąją vil­kės ir di­rek­to­rius), mo­te­rims – švar­ke­lis ir kel­nės ar­ba si­jo­nas. Juos pa­siūs Lie­tu­vos gim­na­zis­tus, la­kū­nus ir stiu­ar­de­ses, ban­ki­nin­kus ren­gian­ti UAB „Li­da­ta“. Ne­tru­kus ji pri­sta­tys sa­vo pro­duk­ci­ją ir kai­my­nams – Jot­vin­gių gim­na­zi­jos ben­druo­me­nei. Uni­for­mas gim­na­zis­tai tu­rės pa­si­siū­ti per 2012–2013 moks­lo me­tus, su­pran­ta­ma, ne­bus rei­ka­lau­ja­ma, kad tai da­ry­tų ket­vir­to­kai. Di­rek­to­rius Kęs­tu­tis Mi­liaus­kas gim­na­zi­jos tin­kla­la­py­je in­tri­guo­ja: „Aš jau nu­si­pir­kau tik­rai gra­žų šios fir­mos da­ly­ki­nį kos­tiu­mą. Pa­si­ro­dy­siu su juo per mo­kyk­li­nių uni­for­mų mo­de­lių pri­sta­ty­mą.„ Ant „po­diu­mo“ iš pra­džių moks­lei­viams, o vė­liau ir jų tė­vams bus pa­de­monst­ruo­ti uni­for­mų mo­de­liai, ta­da be­liks iš­si­rink­ti, ga­li­mas da­ly­kas, kad pri­sta­ty­mus su­rengs ne vie­na uni­for­mas siu­van­ti įmo­nė. To­kių įmo­nių Lie­tu­vo­je – tik­rai ne­ma­žai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Re­pub­li­ki­niuo­se švie­ti­mo ren­gi­niuo­se da­ly­vau­jan­tys aly­tiš­kiai mo­ky­to­jai sa­ko, kad uni­for­mos at­ei­na ne tik į mū­sų mies­to, bet ir į vi­sos Lie­tu­vos mo­kyk­las, nau­jau­sia ten­den­ci­ja – neu­ni­for­muo­tų įstai­gų lie­ka ma­žu­ma. Be to, uni­for­ma ug­do ir ap­ran­gos kul­tū­rą. Kaip pa­ste­bi vie­nos Aly­taus gim­na­zi­jos di­rek­to­rius, kiek­vie­ną pa­va­sa­rį į pa­mo­kas at­ei­na „nei nu­ogų, nei ap­si­ren­gu­sių" mer­gi­nų, į ku­rias žiū­rint pe­da­go­gams be­lie­ka spė­lio­ti: ar jos tu­ri ma­mas?

REKLAMA

Mo­kyk­li­nės uni­for­mos – ski­ria­ma­sis žen­klas, to­dėl draus­mi­na

Pir­mo­ji švie­ti­mo įstai­ga Aly­tu­je, 2003 me­tais pri­ėmu­si kon­tro­ver­siš­ką spren­di­mą vie­no­dai ap­reng­ti moks­lei­vius, bu­vo Šv. Be­ne­dik­to gim­na­zi­ja. Šios idė­jos au­to­rius – mo­kyk­los di­rek­to­rius Vy­tau­tas Bi­gai­la. Va­do­vas ne­slėpė, kad uni­for­mų ke­lias bu­vo il­gas ir ne­leng­vas, bet da­bar la­bai džiau­gia­si įgy­ven­di­nęs sa­vo idė­ją: mo­ki­niai at­ro­do kur kas tvar­kin­ges­ni, iš­si­ski­ria iš ben­dra­am­žių, yra draus­min­ges­ni.

REKLAMA

Prie­vo­lė kas­dien vil­kė­ti mo­kyk­li­nę uni­for­mą įra­šy­ta dar Šv. Be­ne­dik­to vi­du­ri­nės mo­kyk­los nuo­sta­tuo­se, taip pat – su­tar­ty­je, ku­rią su įstai­ga pa­si­ra­šo tė­vai ar­ba pa­tys mo­ki­niai, su­lau­kę ke­tu­rio­li­kos me­tų. Gim­na­zi­jos va­do­vas pa­ste­bi, kad uni­for­mą vil­kė­ti ven­gia ne­bent 7–8 kla­sių moks­lei­viai, juos draus­min­ti ten­ka kla­sių auk­lė­to­jams, gim­na­zi­jos sa­vi­val­dos ak­ty­vui.

Tuo­me­tės Šv. Be­ne­dik­to vi­du­ri­nės mo­kyk­los uni­for­mą su­kū­rė siu­vi­mo įmo­nės „Le­li­ja" di­zai­ne­riai. Lan­guo­to ir švie­siai pil­ko au­di­nių uni­for­mą su­da­ro švar­ke­lis ir kel­nės (mer­gai­tėms kom­plek­tą ga­li­ma pa­pil­dy­ti ir si­jo­nė­liu), tė­vai ją siu­va in­di­vi­du­a­liai. Pri­klau­so­mai nuo dy­džio, uni­for­ma kai­nuo­ja 200–300 li­tų. Pa­dė­vė­tą tri­jų da­lių uni­for­mą ge­rai pa­ieš­ko­jus ga­li­ma įsi­gy­ti ma­žiau kaip už 100 li­tų, ki­ti jas tie­siog pa­do­va­no­ja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ka­ta­li­kiš­kos gim­na­zi­jos pa­vyz­džiu pa­se­kė pra­di­nu­kai – prieš pen­ke­rius me­tus uni­for­mos įves­tos Se­na­mies­čio pra­di­nė­je mo­kyk­lo­je. Tam­siai ža­lios spal­vos švar­ke­liai su įstai­gos em­ble­ma ir kel­nių (si­jo­no) kom­plek­to kai­na – per 200 li­tų. Uni­for­mas pa­gal in­di­vi­du­a­lius už­sa­ky­mus siu­va siu­vė­ja.

„Pro­ble­mos dėl uni­for­mų tik­rai ne­ky­la, nes dau­ge­lis šei­mų jas iš­aug­tas pa­do­va­no­ja mo­kyk­lai, o mes per­duo­da­me sun­kiau be­si­ver­čian­čioms šei­moms, be to, kas­met vyks­ta uni­for­mų mu­gė. Nie­ko keis­ti ne­ke­ti­na­me, nes uni­for­mos vai­kams ir tė­vams pa­tin­ka, be to, draus­mi­na, yra ski­ria­ma­sis žen­klas, aly­tiš­kiai jau at­pa­žįs­ta, kad ji – Se­na­mies­čio pra­di­nės mo­kyk­los", – tvir­ti­na mo­kyk­los di­rek­to­rė Al­do­na Ma­ri­jo­na Ka­ra­le­vi­čie­nė.

REKLAMA

Siu­va ir iš am­ži­nai ma­din­go džin­so

„Sa­ka­lė­lio" pra­di­nės mo­kyk­los uni­for­mos mo­de­lį su­kū­rė pa­ti jos di­rek­to­rė Al­ma Ja­nu­šie­nė, kai tė­vai pra­bi­lo apie vai­kams pa­au­gus ky­lan­čius rū­pes­čius dėl ap­ran­gos – pa­aug­liai ne­no­ri iš­si­skir­ti iš ma­din­gų ben­dra­am­žių, to­dėl uni­for­ma bu­vo tik­rai ge­ras spren­di­mas.

„Sa­ka­lė­lio" uni­for­mos siu­va­mos iš džin­so – sti­lin­gos ir am­ži­nai ma­din­gos me­džia­gos.

REKLAMA

Ber­niu­kai ir mer­gai­tės dė­vi kel­nes ir švar­ke­lius, jų mo­de­liai šiek tiek ski­ria­si. Tė­vams bu­vo la­bai svar­bu, kad dra­bu­žiai bū­tų uni­ver­sa­lūs, t. y. juos bū­tų ga­li­ma vil­kė­ti ke­le­rius me­tus. Tri­jų da­lių uni­for­ma kai­nuo­ja 170, dvie­jų – 125 li­tus.

Uni­for­mas in­di­vi­du­a­liai siu­va siu­vė­ja, o iš­ma­ta­vi­mas ma­žų­jų lau­kia pa­va­sa­rį, kai jie su­siren­ka į pir­mą­sias pa­mo­kė­les. Uni­for­mos yra pri­va­lo­mos, iš­sky­rus di­džių­jų šal­čių me­tą, kai svar­biau­sia yra vai­kų svei­ka­ta.

REKLAMA
REKLAMA

Dzū­ki­jos pa­grin­di­nės mo­kyk­los ta­ry­ba taip pat nu­spren­dė, kad nuo šių moks­lo me­tų mo­kyk­li­nė uni­for­ma mo­ki­niams yra pri­va­lo­ma. Ją įsi­gy­ti rei­kės pa­laips­niui, per­nai uni­for­mą jau dė­vė­jo penk­to­kai, nuo šio rug­sė­jo – ir šeš­to­kai. Uni­for­mas siu­va siu­vyk­la „Ar­te­lė", jas ga­li­ma įsi­gy­ti ir uni­for­mų mu­gė­je. Uni­for­mą su­da­ro tam­saus džin­so švar­ke­liai, si­jo­nai, kel­nės.

Saulė Pinkevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų