REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasirodo, beorėje erdvėje galima rasti ne tik vandens ar deguonies, bet ir... paties tikriausio cukraus. Astronomai teleskopu „Atacama Large Millimeter/submillimeter Array“ jo aptiko vienos aplink jaunutę žvaigždę besiformuojančios planetų sistemos dujų ūke.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai aptiko glikolio aldehido (HOCH₂-CH=O) – paprasčiausio cukraus – dujose, supančiose žvaigždę IRAS 16293-2422. Ši jauna binarė žvaigždė turi tokią pat masę, kaip ir mūsų Saulė. Cukraus molekulių buvo aptikta nuo žvaigždės tokiu atstumu, kokiu nuo Saulės nutolęs Uranas, informuoja Pietinė Europos observatorija. Cukrūs artėja prie vienos iš žvaigždžių, o pati žvaigždžių sistema, astronomų vertinimu, netolimoje ateityje gali „susilaukti“ planetų.

REKLAMA

„Glikolio aldehidas yra paprasčiausias iš visų įmanomų cukrų, kuris, deja, nėra toks pat cukrus, kokiu rytmečiais saldiname arbatą ar kavą. Tiesa, šie cukrūs įeina į RNR grandines, – pastebi tyrimo vadovas ir straipsnio apie kosminį cukrų autorius Džesas Jorgensenas (Jes Jørgensen) iš Nilso Boro instituto Danijoje. – Jei dvinarę žvaigždę IRAS 16293-2422 gaubiančios dujos ir dulkės kristalizuosis į planetinę sistemą, naujuosiuose pasauliuose šio cukraus gali būti – kaip ir galbūt amino rūgščių junginių ar kitų kompleksinių molekulių.“

Dvinarė žvaigždė nuo Žemės nutolusi tik apie 400 šviesmečių ir žiba Gyvatnešio žvaigždyne. Astronomai mėgina išsiaiškinti, kokio dydžio molekulės gali susidaryti ūkanotuose besiformuojančių ar tik ką užgimusių žvaigždžių apylinkėse. Anot Dž. Jorgenseno, tai gali paaiškinti šį tą naujo apie gyvybės formavimosi prielaidas kituose pasauliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų