REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvijos bankuose užsienio indėlių atsirado daugiau nei bet kada anksčiau: kai Kipro ekonomika smuko žemyn, indėlininkai iš buvusios Sovietų sąjungos ėmė ieškoti alternatyvų, kur laikyti pinigus, praneša „Bloomberg“.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmajį pusmetį, kai ne Europos pinigų srautai į Kiprą plaukti nustojo, apie 1,2 mlrd. JAV dolerių nukeliavo į Latviją. Ne ES indėliai dabar kaimyninėje šalyje sudaro 10 mlrd. JAV dolerių, tai beveik pusė viso indėlių portfelio, o Šveicarijoje ne ES indėlių dalis siekia 43 proc.

REKLAMA

Sąskaitos Latvijoje, po Sovietų sąjungos tapusioje bankininkystės centru, auga, Kipras kovoja su 19 mlrd. JAV dolerių skolomis, o pinigai iš Rusijos, nesiliaujant protestams dėl prezidento Vladimiro Putino valdžios, plaukia svetur.

Latvija išlieka patrauklia vieta, – rugpjūčio pradžioje sakė Latvijos finansų ministras Andris Vilks. – Yra rimtų signalų, kad pinigai palieka Rusiją, Kiprą, todėl reikia ieškoti kitos vietos ES“.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2007-ųjų iš Rusijos iškeliavo apie 350 mlrd. JAV dolerių kapitalo. Centrinio banko duomenimis, nuo 2007 metų iki 2011 metų ne euro zonos indėliai Kipre išaugo 41 proc., o nuo 2011 m. birželio mėnesio iki šio birželio sumažėjo 85 mln. eurų, iki 21,8 mlrd. eurų.

Latvija antrąjį ketvirtį tapo greičiausiai augančia ES ekonomika: BVP padidėjo 5,1 proc.

Latvijos „Parex“ bankas teigia, kad buvo pirmasis 1990 metais gavęs užsienio valiutos licenciją, padedančią užtikrinti regiono bankininkystės centro statusą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2,1 mln. gyventojų valstybėje gyvena daugiausiai rusakalbių iš visų Baltijos šalių. Valstybės įmonė „AirBaltic AS“ siūlo tiesioginius skrydžius buvusios Sovietų sąjungos kryptimis: Taškentą, Baku, Maskvą.

„Latvija pelnosi iš to, kad yra arti buvusios Sovietų sąjungos rinkų, tokių kaip Rusija ir Ukraina, be to, rusų kalba Latvijoje plačiai paplitusi“, – sakė Genas Zolotarevas, Ženevos kapitalo turto valdymo kompanijos „Maximus Capital“ įkūrėjas ir vadovas.

„Užsieniečių indėliai yra trumpalaikės atsakomybės, o naujos įplaukos gali pakenkti kolektyviniam 25 Latvijos bankų stabilumui“, – dar liepą pranešė TVF.

Užsienio gyventojų indėliai Latvijos bankuose per metus, nuo 2008 metų rugpjūčio, smuko beveik 30 proc. arba 1,8 mlrd.eurų, kai „Parex“ bankas, paprašė 1,1 mlrd. latų (1,9 mlrd. JAV dolerių) paramos. Tai privertė Latviją imti 7,5 mlrd. eurų tarptautinę paskolą, nes centrinio banko kapitalas sumažėjo beveik trečdaliu.

REKLAMA

Verslas su centrine Azija iškėlė naujų klausimų: Kazachstano užjūrio kompanijos, susijusios su buvusiu „BTA“ banko vadovu Mukhtaru Ablyazovu, buvo apkaltintos apgaule išviliojusios 1 mlrd. JAV dolerių, pervesdamos juos per Latvijos „Trasta Kommercbanka“.

Banko atstovė Agita Musina sakė, kad klientų informacija yra kofidenciali, o bankas laikosi Latvijos teisės ir tarptautinių strandartų.

„Kirgizijoje tariamai 30 mln. JAV dolerių galėjo būti nukreipta į didžiausią Latvijos indėlių banką „ABLV“, o sandoriai galimi traktuoti kaip pinigų plovimas", – birželį pranešė antikorupcijos kompanija „Global Witness“.

Kompanijos atstovas Tomas Mayne’as sakė, kad Latvijos bankai tapo Baltijos regiono Šveicarija: „Tai naudinga ekonomikai, bet tuo pačiu kyla grėsmė ir nelegaliai veiklai“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų