REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus meras Artūras Zuokas ragina Generalinę prokuratūrą pradėti tyrimą, kodėl Krašto apsaugos ministerija (KAM) 2011 m. paskelbė sraigtasparnių pirkimo konkursą neturėdama finansavimo šaltinio, o dabar konkursas jau yra įvykęs, o premjeras Andrius Kubilius ir Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pareiškė, kad sraigtasparniai bus perkami už būsto renovacijai skirtas lėšas iš JESSICA fondo.

REKLAMA
REKLAMA

„Premjero pasakymas, kad sraigtasparniai bet kuriuo atveju bus nupirkti, rodo visišką žmonių nuomonės nepaisymą ir Vyriausybė demonstruoja atvirą cinizmą. Panašu, kad tam buvo ruoštasi jau kelerius metus ir renovacijos programa buvo tyčia žlugdoma. Premjeras dar kartą pademonstravo, kad jam nerūpi, ką mano žmonės. JESSICA fondo lėšos turėjo būti būtinai skirtos didinti energijos efektyvumą renovuojant būstus, o ne pirkti sraigtasparnius.  Žmonės visą laiką buvo verčiami imti paskolas būsto renovavimui, o pasirodo, buvo galima programą pakeisti, kad nereikėtų skolintis iš banko investicijoms“, – teigia A.Zuokas.

REKLAMA

A. Zuokas ragina Generalinę prokuratūrą atkreipti dėmesį į tai, kad sraigtasparnių pirkimas – priežastis, kodėl sužlugdyta būsto renovacijos programa.

„Vyriausybė savo veiklos 2008–2012 metų strategijoje buvo užsibrėžusi renovuoti apie 2 000 daugiabučių pastatų, tačiau realiai per šį laikotarpį renovuoti tik 6 namai. Būtų galima priimti įvairiausius programos pataisymus, kad tik renovacija pajudėtų, pavyzdžiui, prisidėti finansiškai, kad kiekvienas gyventojas galėtų pasikeisti langus iš paprastų į tuos, kurie taupo šilumą, arba galbūt sutvarkyti pastatų duris: žmogus perka, įsideda, o valdžia kompensuoja“, – sako A.Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA

Per  2008–2012 metus panaudota tik 8,7 mln. litų „Jessica“ programos lėšų (iš jų 0,69 mln. litų – valstybės paramos dalis). Iš viso iki 2015 metų daugiabučių renovacijai turėtų būti įsisavinta apie 514 mln. litų.

Lietuvos Vyriausybės fondą JESSICA, valdomą Europos Investicijų Banko (EIB), 2009 metų birželį įkūrė Finansų ir Aplinkos ministerijos, tam kad Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama būtų skiriama energijos efektyvumo didinimo projektų investicijoms. Pradinis kapitalas, kurį Lietuvos Vyriausybė įsipareigojo įnešti į JESSICA fondą, yra 227 milijonai eurų (apie 784 mln. litų). Tai didžiausias iki šiol įsteigtas JESSICA fondas bei buvo vienas pirmųjų tokio pobūdžio fondų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų