REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

UAB „Ve­si­da“, ga­mi­nan­čios spin­tas ir slan­kio­jan­čių du­rų sis­te­mas, at­sto­vas Šiau­lių re­gio­ne Vir­gi­li­jus Re­mei­ka sa­ko, kad šiuo­lai­ki­nės dra­bu­ži­nės yra pa­čių įvai­riau­sių dy­džių ir ga­li tilp­ti ne­di­de­liuo­se bu­tuo­se. Kaip su­tau­py­ti lais­vą erd­vę bei vi­sam lai­kui iš­spręs­ti di­de­lio kie­kio įvai­rių dra­bu­žių, pa­ta­ly­nės reik­me­nų ir dau­ge­lio ki­tų daik­tų, ku­rių kas­dien nau­do­ti ne­rei­kia, sau­go­ji­mo klau­si­mą?

UAB „Ve­si­da“, ga­mi­nan­čios spin­tas ir slan­kio­jan­čių du­rų sis­te­mas, at­sto­vas Šiau­lių re­gio­ne Vir­gi­li­jus Re­mei­ka sa­ko, kad šiuo­lai­ki­nės dra­bu­ži­nės yra pa­čių įvai­riau­sių dy­džių ir ga­li tilp­ti ne­di­de­liuo­se bu­tuo­se. Kaip su­tau­py­ti lais­vą erd­vę bei vi­sam lai­kui iš­spręs­ti di­de­lio kie­kio įvai­rių dra­bu­žių, pa­ta­ly­nės reik­me­nų ir dau­ge­lio ki­tų daik­tų, ku­rių kas­dien nau­do­ti ne­rei­kia, sau­go­ji­mo klau­si­mą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vie­ta

Pir­miau­sia rei­kia iš­si­rink­ti vie­tą dra­bu­ži­nei. Be­ne pa­to­giau­sia – kam­ba­rė­lis gre­ta vo­nios ar­ba mie­ga­mo­jo.

REKLAMA

Jei at­ski­ro kam­ba­rė­lio ar per­tva­ra at­skir­tos kam­ba­rio da­lies dra­bu­ži­nei skir­ti ne­ga­li­te, išei­tis – sie­ni­nė spin­ta. Jai įreng­ti jo­kių ap­ri­bo­ji­mų nė­ra. Tin­ka laip­tų apa­čia, vie­tos, kur stan­dar­ti­nių bal­dų pa­sta­ty­ti neį­ma­no­ma, taip pat vie­ta kam­ba­rio kam­pe. Be­ne tin­ka­miau­sia – ni­ša.

Sie­ni­nių spin­tų konst­ruk­ci­jos ypa­tu­mas yra tas, jog joms ne­rei­kia tra­di­ci­nei kor­pu­si­nei spin­tai įpras­tų de­ta­lių – vie­nos ar­ba abie­jų šo­ni­nių sie­ne­lių, už­pa­ka­li­nės ir net vir­šu­ti­nės bei apa­ti­nės plokš­čių. Jas at­stos kam­ba­rio sie­nų, lu­bų, grin­dų da­lys.

REKLAMA
REKLAMA

To­je vie­to­je, ku­rio­je pla­nuo­ja­te įreng­ti dra­bu­ži­nę ar­ba sie­ni­nę spin­tą, pa­gei­dau­ti­na at­lik­ti įpras­tus at­nau­ji­ni­mo dar­bus: iš­ly­gin­ti sie­nas, pa­klo­ti grin­dis, su­tvar­ky­ti lu­bas. Sie­nos ga­li bū­ti tin­kuo­ja­mos, ap­ka­la­mos dai­ly­len­tė­mis ar­ba gip­so kar­to­nu, da­žo­mos ar­ba kli­juo­ja­mos ta­pe­tais. Nuo to, kaip kruopš­čiai bus pa­reng­ta vie­ta, pri­klau­sys dra­bu­ži­nės ar spin­tos mon­ta­vi­mo ko­ky­bė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daik­tai

„Pa­gal­vo­ki­te apie daik­tus, ku­riuos ža­da­te lai­ky­ti nau­jo­je dra­bu­ži­nė­je ar spin­to­je. Su­ra­šy­ki­te, ko ir kiek pla­nuo­ja­te su­tal­pin­ti, tuo­met bus leng­va su­komp­lek­tuo­ti vi­daus įran­gą – len­ty­nas, stal­čius, krep­šius bei ka­byk­las“, – pa­ta­ria V. Re­mei­ka.

Į spin­tą, dra­bu­ži­nę ga­li­ma su­dė­ti ne tik dra­bu­žius ir ba­tus, bet ir vai­ko žais­lus, įstum­ti gar­so bei vaiz­do tech­ni­ką, pa­slėp­ti dul­kių siurb­lį, ly­gi­ni­mo len­tą bei ki­tus daik­tus.

REKLAMA

Da­bar­ti­nis kak­la­raiš­čių, kel­nių ir si­jo­nų lai­kik­lių asor­ti­men­tas – la­bai pla­tus. Taip pat yra tal­pių ba­tų dė­žių, spe­cia­lių lai­kik­lių ly­gin­tu­vams, ly­gi­ni­mo len­toms, siurb­liams ir ki­tiems daik­tams. Ver­ta pa­gal­vo­ti, kiek ir ko­kių iš šių pa­to­gu­mų jums rei­kės.

Erd­vė

Dra­bu­ži­nės, spin­tos ir ki­ti bal­dai, ku­riuo­se nau­do­ja­mas skaid­rus, ma­ti­nis, da­žy­tas stik­las ar veid­ro­džiai na­muo­se su­ku­ria erd­vės po­jū­tį. Ap­lin­kos neapk­rau­na, vi­zua­liai šią net pra­ple­čia.

REKLAMA

Uni­ver­sa­li sie­ni­nė spin­ta – tai įvai­rios pa­skir­ties bal­dų jun­gi­nys: dra­bu­žių spin­ta, sek­ci­ja, kny­gų len­ty­nos ir dar­bo sta­las. To­kią daž­niau­siai ren­ka­si ne­di­de­lių bu­tų šei­mi­nin­kai, ver­ti­nan­tys bal­dų er­go­no­miš­ku­mą, o pra­ktiš­ku­mą de­ri­nan­tys su es­te­ti­ka.

Apš­vie­ti­mas

Apš­vie­ti­mą, anot spe­cia­lis­to, ga­li­ma įreng­ti ne tik dra­bu­ži­nė­je, bet ir sie­ni­nė­je spin­to­je. Jo­je jis ne tik pa­dės grei­čiau ras­ti no­ri­mą dra­bu­žį, bet ir su­teiks iš­skir­ti­nu­mo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apš­vie­ti­mui ga­li bū­ti nau­do­ja­mi ne tik ha­lo­ge­ni­niai švies­tu­vė­liai, bet ir ne­stan­dar­ti­niai spren­di­mai, pa­vyz­džiui, švie­čian­ti ka­byk­la. Ji ima švies­ti vos at­vė­rus spin­tos du­ris, už­da­rius – už­gęs­ta.

Du­rys

Ko­kių stum­do­mų du­rų sis­te­mų yra ir kuo jos ski­ria­si?

Stum­do­mų­ du­rų sis­te­mos skirs­to­mos pa­gal jų ga­my­bai nau­do­ja­mas me­džia­gas. Plie­no bei aliu­mi­nio sis­te­mos ga­li bū­ti įvai­raus di­zai­no, pro­fi­lio, for­mos bei plo­čio. Plie­ni­nė sis­te­ma – tai ko­ky­biš­ka stum­do­mų du­rų sis­te­ma, nau­do­ja­ma spin­tų du­rims ga­min­ti.

REKLAMA

Vi­di­nė­je šių du­rų pu­sė­je yra ma­to­mi ra­tu­kai. Aliu­mi­ni­nė stum­do­mų du­rų sis­te­ma yra uni­ver­sa­li. Ji nau­do­ja­ma ne tik spin­to­se, bet ir pa­tal­po­se, kaip per­tva­ros erd­vėms at­skir­ti ar du­rys įė­ji­mui į pa­tal­pas. Jo­je du­rų ra­tu­kai yra pa­slėp­ti stum­do­mų du­rų vi­du­je.

Kaip pri­tvir­tin­ti apa­ti­nį stum­do­mų du­rų bė­ge­lį, jei na­mų grin­dys – šil­do­mos?

„Jei grin­dys yra šil­do­mos, apa­ti­nis stum­do­mų du­rų bė­ge­lis yra tvir­ti­na­mas pri­kli­juo­jant jį „skys­tomis vi­ni­mis“, dvi­pu­se lip­nia juos­ta ar­ba pri­su­kant med­varž­čiais“, – at­sa­ko V. Re­mei­ka.

REKLAMA

Ar ga­li­ma stum­do­mas du­ris tvir­tin­ti į gip­so kar­to­no lu­bas?

Taip, ga­li­ma. Prie lu­bų tvir­ti­na­mas tik vir­šu­ti­nis stum­do­mų du­rų bė­ge­lis, vi­sas stum­do­mų du­rų svo­ris per­duo­da­mas apa­ti­niam bė­ge­liui, pritvir­tin­tam ant grin­dų. To­kiu bū­du gip­so kar­to­nui lu­bo­se nė­ra di­de­lės ap­kro­vos.

Prie­žiū­ra

Mak­si­ma­li leis­ti­na ap­kro­va spin­tų ir ste­la­žų len­ty­noms – 20 ki­log­ra­mų, stal­čių dug­nui – 10 ki­log­ra­mų. Svo­rį rei­kia pa­skirs­ty­ti to­ly­giai vi­sa­me plo­te, aukš­tes­nė­se spin­to­se re­ko­men­duo­ja­ma la­biau už­pil­dy­ti apa­ti­nes sek­ci­jas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bal­dų pa­vir­šių rei­kė­tų va­ly­ti tik tam skir­to­mis prie­mo­nė­mis. Drau­džia­ma bet ko­kių bal­di­nių pa­vir­šių va­ly­mui nau­do­ti prie­mo­nes, me­džia­gas ir kem­pi­nes su kie­tu pa­vir­šiu­mi, me­ta­li­niais še­riais ir pa­na­šiai. Tin­ka minkš­tas au­di­nys ar zom­ša.

Po tam tik­ro eksp­loa­ta­ci­nio pe­rio­do kai ku­rios me­cha­ni­nės da­lys: ra­tu­kai, są­var­žos, lanks­tai, pra­ran­da op­ti­ma­lų re­gu­lia­vi­mą. Tai sun­ki­na du­rų vars­ty­mą, stal­čių iš­trau­ki­mą, su­ke­lia girgž­dė­ji­mą. „Kar­tą per me­tus dra­bu­ži­nių ar sie­ni­nių spin­tų sa­vi­nin­kams re­ko­men­duo­čiau sa­va­ran­kiš­kai pro­fi­lak­tiš­kai su­tep­ti bė­ge­lius, su­verž­ti są­var­žas, med­varž­čius, su­re­gu­liuo­ti lanks­tus“, – pa­ta­ria spe­cia­lis­tas.

REKLAMA

Me­ta­li­nius stum­do­mų­jų du­rų ele­men­tus pa­tar­ti­na va­ly­ti švel­niu sku­du­rė­liu ir su­tep­ti WD-40 prie­mo­ne, ku­ri nuo me­ta­li­nių pa­vir­šių iš­sklai­do drėg­mę, ša­li­na girgž­dė­ji­mą, at­pa­lai­duo­ja už­stri­gu­sias da­lis, pa­de­da nu­va­ly­ti įvai­rias nuo­sė­das: te­pa­lus, rie­ba­lus, pa­den­gia pa­vir­šius an­ti­ko­ro­zi­ne plė­ve­le. Tai pa­dės iš­sau­go­ti kas­dien nau­do­ja­mo ga­mi­nio funk­cio­na­lu­mą. Apa­ti­nį bė­ge­lį bū­ti­na iš­siurb­ti dul­kių siurb­liu, ne­sub­rai­žant bė­ge­lio pa­vir­šiaus.

Jei bal­dai sto­vi prie šil­dy­mo prie­tai­sų, yra vei­kia­mi tie­sio­gi­nių sau­lės spin­du­lių, blo­gi­na jų sa­vy­bes, pa­grei­ti­na pa­vir­šių se­nė­ji­mą ir plokš­čių pa­vir­šių de­for­ma­ci­ją.

Pa­ren­gė Ma­ri­na VI­SOC­KIE­NĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų