REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje esančioje Simono Daukanto aikštėje Lietuvos sąrašo partija ketvirtadienį prieš pietus nutarė pristatyti Lietuvos darbų sąrašą – demokratinės Respublikos atgaivinimo programą ir šiuose Seimo rinkimuose remtinus kandidatus.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 12:25 val.)

D. Kuolys taip pat užsiminė apie radikalią teisėtvarkos reformą: „Sekame kitų šalių pavyzdžiu. Todėl Konstitucinio Teismo pareigos ir atsakomybės turi būti perduotos Aukščiausiajam Teismui. Mat KT teisėjams trūksta praktikos. Ir jų sprendimais buvo manipuliuojama. Taip pat teisėjus turi skirti Seimas, o ne prezidentės komanda. Mat teisėjo kandidatūra turi būti tinkamai įvertinta.“

REKLAMA

Anot D. Kuolio, būtina teismus padaryti nepriklausomus, savarankiškus, profesionalius. Norima, kad būtų priimami teisingi sprendimai, o ne tokie, kurie yra palankūs tam tikroms suinteresuotoms grupuotėms. „Taip pat siūlome įtvirtinti ypatingojo prokuroro poziciją. Jis tirtų specialias bylas, kurių šiandien susikaupė itin daug. Tai pat būtina nacionalizuoti antstolių tarnybas. Niekas nenori, kad pasikartotų Garliavos įvykiai, kai privatūs antstoliai šturmuoja taikiai gyvenančius žmones“, – pabrėžė D. Kuolys.

REKLAMA
REKLAMA

Per darbų sąrašo pristatymą nepamirštos ir švietimo bei verslo problemos. Į jas taip pat pažadėta kreipti didžiulį dėmesį. Šiuo metu jau nuspręsta remti 20 kandidatų. Sąraše atsidūrė Tomas Viluckas, Vitalijus Gailius, Naglis Puteikis, Algirdas Patackas, Vaiva Žukienė, Daiva Šiddeikienė, Ligita Girskienė, Juozas Valiušaitis, Jonas Dapšauskas, Arūnas Juška, Sigitas Martinavičius, Birutė Vaikšnoraitė, Erika Drungytė,  Aurelija Stancikienė ir keletą kitų nepriklausomą kandidatų. Šis sąrašas toli gražu ne galutinis. Jis gali ir greičiausia dar plėsis, nes susidomėjimą gauti paramą išreiškė dar ne vienas kandidatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 12:17 val.)

Antropologė Saulė Matulevičienė pasakojo, kad ypač daug problemų turima su dingusiais be žinios ir seksualiai išnaudojamais vaikais: „Todėl siūloma, kad vaiko teisių tarnybos taptų pavaldžios ministerijoms. Reikia vienos kontroliuojančios institucijos, kuri padėtų ginti vaikų teises.“

Žinoma antropologė pridūrė, kad mes nežinome, ar Valstybės saugumo departamentas nenaudoja specialių priemonių prieš Lietuvos piliečius. „Daugelis iš mūsų šiuo metu negali jaustis saugiai. Lietuvoje žmonės yra nesaugu, todėl būtina pertvarkyti saugumo sistemą. Tik taip pavyks išspręsti egzistuojančias problemas“, – pridūrė S. Matulevičienė.

REKLAMA

Švietimo ekspertė Eglė Pranckūnienė pridūrė, kad norima reaguoti į emigracijos problemą, kuri nėra  tokia nekalta, kaip daugeliui gali atrodyti: „Daug priežasčių, kodėl žmonės emigruoja iš Lietuvos. Viena iš priežasčių – žmogaus teisių užtikrinimo trūkumas. Todėl viena iš pagrindinių programinių nuostatų – pilietybės niekas neturi teisės atimti iš žmogaus. Daugelis žmonių emigruoja, nes jaučiasi nereikalingi Lietuvai.“

Istorikas ir politologas Antanas Kulakauskas teigė, kad savivalda yra vienas iš pagrindinių demokratijos pamatų: „Šiuo metu per visus kampus pučia vėjai. Ir žmonėms tampa nejauku gyventi Lietuvoje. Todėl norint viską sutvarkyti reikia pertvarkyti rinkimų sistemą. Turime rinkti skirtingų seniūnijų atstovus. Kodėl Vilniaus Žirmūnų seniūnija negali turėti savo  atstovo ir pan. Tiesiogiai gali būti renkami miestų merai, o ne Seimo nariai.“

REKLAMA

(Papildyta 11:50 val.)

Darius Kuolys pasakojo, kad Lietuvos sąrašas – savita ir netradicinė partija. „Mes dar kartą patvirtiname, kad neisime į rinkimus atskiru sąrašu, bet rinkimuose dalyvausime. Todėl nutarėme pristatyti darbų sąrašą“, – pasakojo D. Kuolys.

Lietuvos sąrašo partijos atstovas pridūrė, kad per rinkimus bus garsiai skelbiama apie tuos politikus, kurie griovė šalies pamatus, kad jie nebūtų išrinkti į Seimą. „Šiandien mes mėginame kurti tautą, kad būtų atkurta demokratinė Lietuvos Respublika. Šiandien nebeturime savarankiško Seimo, kuris yra valdomas įtakingų grupuočių. Taip pat norime išvaduoti teisėtvarką nuo anoniminių grupuočių įtakos“, – pabrėžė D. Kuolys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filosofas Arūnas Bingelis teigė, kad bus remiami įvairūs kandidatai. Su vienais jau sutarta dėl paramos, o kiti dar tik kreipėsi dėl palaikymo. „Siekiame sutvirtinti atstovaujamosios valdžios santykius su rinkėjais. Sieksime, kad rinkimai vyktų tik vienmandatėse apygardose. Nebepakanka reitinguoti daugiamandatėse apylinkėse. Partijos tapo neliečiamųjų kastomis. Vargiai yra kokia nors galimybė šiandien kaip nors tas kastas pašalinti. Norime, kad į Seimą būtų renkamas 71 asmuo, t.y. dvigubai mažiau nei yra dabar“, – tikslus vardijo A. Bingelis.

REKLAMA

Taip pat užsimota suteikti piliečiams teisę rengti pirmalaikius rinkimus. Anot A. Bingelio, yra būtinas garbės kodeksas, kurio nuostatus pažeidęs parlamentaras privalėtų atsistatydinti . „Taip pat norime suteikti teisę 30 tūkst. piliečių inicijuoti parlamentinius tyrimus. Norime, kad teisėkūros procesas taptų skaidrus ir atviras piliečių iniciatyvoms. Viešosios konsultacijos turi tapti privalomos. Referendumui surengti turėtų pakakti ir 100 tūkst. piliečių parašų“, – dėstė A. Bingelis.

Dar vienas esminių pertvarkos momentų – prie visų Seimo komitetų įsteigti ekspertų tarybas, kurios teiktų pasiūlymus tiek komitetui, tiek pačiam Seimui.

REKLAMA

Rems ištikimybę

Šių metų liepos 5-ąją įsisteigusi savita Lietuvos sąrašo partija nekelia Seimo rinkimuose savo sąrašo, tačiau rems Lietuvos Respublikai ištikimus ir ją atkurti įsipareigojusius kandidatus. Partijos parengtas Lietuvos darbų sąrašas kviečia per dvejus metus, iki 2014-ųjų rudenį vyksiančių savivaldos rinkimų, paversti Seimą tikra Tautos atstovybe, suteikti Lietuvos visuomenei savivaldą, iš grupuočių įtakos išvaduoti ir demokratizuoti teisėtvarką.

Kad būtų sustiprintas piliečių ir Seimo ryšys, programoje numatyta tautos atstovus rinkti tik tiesiogiai dabar esančiose vienmandatėse apygardose, suteikti piliečiams teisę inicijuoti pirmalaikius savo apygardos atstovo rinkimus, prie visų Seimo komitetų sukurti visuomeniniais pagrindais veikiančias ekspertų tarybas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint, kad Lietuvos piliečiai taptų savo vietovės ir Tėvynės šeimininkais, kviečiama įtvirtinti piliečių teisę tiesiogiai rinkti seniūnus arba seniūnijų tarybas, savivaldybių tarybų narius – vienmandatėse apygardose. Lietuvos darbų sąraše tarp kitų sprendimų taip pat numatyta esminė teismų sistemos pertvarka ir Valstybės saugumo departamento reforma.

Spaudos konferencijoje prie prezidentūros dalyvavo istorikas ir politologas profesorius Antanas Kulakauskas, švietimo ekspertė Eglė Pranckūnienė, antropologė Saulė Matulevičienė, filosofas Arūnas Bingelis, kultūros istorikas Darius Kuolys bei kiti Lietuvos Sąrašo Tarybos nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų