REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė siūlo keisti baudų išieškojimo tvarką, kad baudas rinktų ne aštuoniasdešimt skirtingų valstybės institucijų kaip dabar, o viena – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Policijos duomenimis, pažeidėjai pernai sumokėjo vos 60 procentų jiems skirtų baudų.

REKLAMA
REKLAMA

Politikų kalbas, kad padidintos baudos sutramdys kelių erelius patikrino realybė. Pasirodė, kad daugelis pažeidėjų jiems paskirtų baudų tiesiog nemoka. Policijos departamento duomenimis, pernai paskirta baudų už beveik devyniasdešimt milijonų, iš jų surinkta dvidešimt milijonų – vos penktadalis. Kartu su paskirtomis ankstesniais metais pernai surinkta 60 procentų baudų. Tiesa, 2010-taisiais metais surinkta vos 40 procentų.

REKLAMA

„Dalis žmonių tiesiog neturi pinigų už ką sumokėti. Dažniausiai būna grubūs kelių eismo taisyklių pažeidėjai, kuriems skirtos didelės baudos, tūkstantinės baudos, jie neturi jokio turto, nėra į ką nukreipti į ką nukreipti baudos išieškojimo. Dalis užsienio piliečių, kurie Lietuvoje nusižengia kelių eismo taisyklėms, jie vengia tų susimokėti baudas. Taip pat mūsų piliečiai, kurie šiuo metu gyvena užsienyje – į Lietuvą atvažiuoja pailsėti“, – vardija Kelių policijos tarnybos viršininko pavaduotojas Aleksandras Samulevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė nusprendė Seimui teikti įstatymų pakeitimus, pagal kuriuos baudas rinktų ne pati policija ir dar aštuoniasdešimt skirtingų valstybės institucijų, kurios kiekviena savo būdais tai daro dabar – bet viena – Valstybinė mokesčių inspekcija. Mokesčių inspekcijos teigimu taip planuojama bent dešimtadaliu padidinti baudų surinkimą ir palengvinti jų mokėjimą patiems pažeidėjams.

„Tai bus patogiau, nes visos baudos bus mokamos vienu kodu, nebus pridaroma klaidų. Nereiks pristatinėti kvitų, kur jie buvo nubausti, nebus susirašinėjimo paštu, nebus visų šių dalykų, kurie užimdavo labai daug tiek pažeidėjų laiko, tik institucijų laiko“, – sako Mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokesčių inspekcija matys visas pažeidėjo gautas baudas ir negrąžins jam gyventojų pajamų mokesčių permokų, kol pastarasis neatsiskaitys su valstybe. Projektą rengusios Vidaus reikalų ministerijos vadovas Artūras Melianas nėra tikras, kad tai padės išieškoti baudas iš tų kelių erelių, kurie oficialiai neturi jokio turto. Anot jo, būtų galima baudas rinkti ir iš automobilio savininko, o ne tik vairuotojo.

Jeigu idėja neįstrigs Seime, naujoji tvarka turėtų įsigalioti nuo kitų metų liepos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų