REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Telšiuose antrą savaitę medalius kuria dailininkai iš Lenkijos Latvijos ir Lietuvos. Medalių kūrėjų stovykla surengta jau 28-tą kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Organizatoriai sako  pirmąją stovyklą Telšiuose esą surengę prieš 28-erius metus  norėdami atgaivinti primirštą medalio kūrimo meną, praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba.

REKLAMA

„Medalio  menas buvo ypatingai suklestėjęs pirmosios nepriklausomos Lietuvos respublikos laikotarpiu, buvo kuriami medaliai žymiems žmonėms, Vytautui, įvairūs  įvykiai buvo įprasminami medaliuose – Laivės skulptūra,  o paskui medalio menas nunyko“, – sako Telšių „Alkos“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja Zita Dargaitė.

„Dėmesio medaliams visiškai nėra. Mes pratiškai patys užsisakom tą medalį, patys padarome, patys jį atsiliejame, užsimokame už atliejimą ir patys nusiperkame – viskas mūsų rankose. Jeigu šiandien į tapybą žiūrima kaip į meną, tai apie medalius negalime to pasakyti“, – sako dailininkas Petras Repšys.

REKLAMA
REKLAMA

Trečius metus į stovyklą atvykstantys medalių kūrėjai iš Lenkijos šiemet atsivežė parodą „Lenkijos muziejų medaliai“.  Svečias dr. Sebastianas Mikolajczakas kuria Žemaitijos krikšto 600 metų jubiliejui skirtą medalį.

„Lenkijos medalininkystės tradicijos yra labai senos, siekia 600 metų. Dabar paplitę autoriniai medaliai, kuriami nebūtinai kokia nors tematika, o iš širdies. Dabartinis medalis yra labai įvairus, kuriamas iš įvairių medžiagų ir įvairia technika – ne tik iš metalo, bet ir iš medžio, stiklo“, – sako dr. Sebastianas Mikolajczakas, Torunės Koperniko medalininkystės mokyklos dėstytojas.

Dalis medalių liks Žemaičių „Alkos“ muziejaus ekspozicijoje, saugančioje per 500 darbų, sukurtų  stovyklautojų per 28 metus.

L. Jankauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų