REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojai nebebijo prarasti darbo vietos, jiems reikia iššūkių, o mokamas atlygimas nebėra svarbiausias kriterijus. Darbdaviai skelbime jau nurodo atlyginimą, siūlomą specialistui, o darbo užmokesčiai nemažėja – tokius pokyčius darbo rinkoje atskleidžia skelbimų portalo „CV bankas“ tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Situacija darbo rinkoje apskritai gerėja. Taip sprendžiu iš vasaros: atsirado daugiau darbo vietų visose įmonėse. Jei žmonės vasarą ne tik ieško darbo, bet ir sugeba jį susirasti, tai yra geras rodiklis“, – sako Karolis Blaževičius, personalo atrankos bendrovės „Indigroup“ vadovas.

REKLAMA

„CV bankas“ apklausos duomenimis, daugiau nei pusė dirbančiųjų galvoja apie naujo darbo paieškas ir esamo keitimą: neretai jiems svarbu įdomesnės darbo vietos.

K. Blaževičius patikino sulaukiantis darbuotojų užklausų apie dinamiškesnes darbo vietas, karjeros galimybes – neretai jie sutinka dirbti už tą patį atlyginimą, jei tik yra perspektyvos augti. Tiesa, personalo specialistas pastebi, kad pokyčiams pasiryžę didesnę profesinę patirtį sukaupę specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės ryžtasi keisti savo darbą, kurį anksčiau laikė pastovia ir šilta vieta. Dabar jie vertina karjeros galimybes: atsiranda naujos pozicijos ir jie nori save išbandyti. Nebijo, kad palikę darbą, neras jokio kito, kaip buvo per krizę. Tada darbuotojai netikėjo, kad kažkas gali pasiūlyti didesnį atlyginimą“, – sakė jis.

Daugiausiai, 24 proc. apklaustųjų, pirmenybę teikia savirealizacijai, tiesa atlyginimas savo svarba atsilieka tik 1 proc. – jį labiausiai vertina 23 proc. darbuotojų.

„CV Banko“ apklausos duomenimis, tik kiek daugiau nei dešimtadalis (12 proc.) darbuotųjų gavo didesnį atlyginimą: daugiau nei trečdalio užmokestis sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlyginimai nemažėja

Darbdaviai kandidatus apie atlyginimą informuoja jau darbo skelbimuose: dar prieš pusmetį tik trečdalyje skelbimų buvo nurodomas konkretus darbo užmokestis. Šiemet tokių informatyvių darbo skelbimų daugiau nei pusė.

Personalo įmonės „Indigroup“ vadovo teigimu, darbdaviai, mokantys didesnius atlyginimus, motyvuoja kandidatus, todėl juos ir nurodo skelbimuose – į skelbimus, kuriuose siūlomas kuklus atlyginimas darbuotojai neatsiliepia.

„Įmonės po truputį pradeda investuoti į IT skyrius, randa lėšų ir kuria naujas pozicijas, jų atlyginimai neblogi, darbuotojai unikalūs, padeda įmonei, pavyzdžiui reikalingas žmogus, kuris valdo vidinį tinklą, programinę įrangą, – sakė K. Blaževičius. Atlyginimai pamažu kyla, faktas, kad jie nemažėja. Jie kyla aukščiausio lygmens vadovams, priklausomai nuo įmonės akcijų vertės ir akcininkų sprendimų“.

REKLAMA

Klaipėdoje darbuotojai brangesni

Tyrimo duomenims, didžiausius atlyginimus siūlo sostinės ir uostamiesčio darbdaviai: Vilniuje ir Klaipėdoje vidutinis mėnesio darbo užmokestis siekia 1658 litus.

Pastebima, kad Klaipėdoje darbuotojams siūlomos geresnės sąlygos nei kituose didmiesčiuose: beveik pusėje (43 proc.) darbo skelbimų nurodomas 1000-1500 litų per mėnesį atlyginimas, dar trečdalis pasiūlos skelbia daugiau nei 2000 litų užmokestį.

Vilniuje vidutinis atlyginimas, siūlomas naujam darbuotojui vidutiniškai siekia 1000 – 1500 litų ir tik dešimtadalyje skelbimų nurodoma užmokesčio suma perkopia 2000 litų.

REKLAMA

40 proc. apklaustųjų norėtų, kad minimali mėnesio alga būtų bent jau 1000 litų „į rankas“, tik 5 proc. tyrimo dalyvių jos pakėlimas iki 800 litų atrodė pakankamas.

Pusės respondentų nuomone sunkiau įsidarbinti vyresniems, o trečdalis, priešingai, įsitikinę, kad su sunkumais ieškant darbo susiduria „žalias“ jaunimas be patirties.

Pusė darbdavių pripažįsta, jog jiems svarbi kandidato išsilavinimo sritis. Esą todėl, kad jie ieško specifinių darbuotojų. Ketvirtadaliui užtenka žinoti vien tai, kad kandidatas įgijęs išsilavinimą, dar ketvirtadaliui išsilavinimas apskritai nesvarbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo ieško ir daktarai

Tačiau patys ieškantieji darbo sako, kad kur kas svarbiau nei išsilavinimas darbdaviui labiau rūpi jų patirtis, pareigos, asmeninės savybės ir ryšiai.

Pirmąjį šių metų pusmetį „CV bankas“ portale daugiausiai darbo ieškančiųjų (44,5 proc.) turėjo aukštajį išsilavinimą, beveik dešimtadalį sudarė magistrai. Tiesa, 85 turėjo daktaro laipsnį ir sudarė 0,13 proc. visų registruotų vartotojų.

Nuotrauka atima darbą

Darbdaviai pripažįsta, kad nuotrauka neretai pakenkia kandidatui: dėl netinkamos nuotraukos, kurioje kandidatas, pavyzdžiui, šėlsta vakarėlyje, gyvenimo aprašymas padedamas šalin, kad ir koks geras jis būtų.

REKLAMA

Beveik pusė kandidatų į darbo vietą 46 proc. sako nuotraukos nesiunčiantys, nes darbdaviai specialisto neturi rinktis pagal išvaizdą.

Norėtų kito išsilavinimo

Dauguma ieškančių darbo absolventų sako galėję rinktis kitą sritį. Populiariausios sritys, pasak ieškančiųjų darbo yra IT, medicina, ekonomika arba teisė, vadyba ir buhalterija.

Palyginti su pernai metais, padaugėjo vyrų, norinčių dirbti kompiuterių, IT ir interneto srityje. Moterys pirmenybę teikia darbui, susijusiam su paslaugomis ir bendravimu: šiemet išaugo personalo valdymo kategorijos populiarumas.

REKLAMA

CV Banko duomenimis, vidutinis kandidatų skaičius, tenkantis vienam darbo skelbimui – išaugo. Kandidatų skaičius, lyginant su praėjusiais metais, valstybės tarnybos bei statybos srityse padidėjo maždaug po 70 proc.

Daugiausiai darbo pasiūlymų pirmąjį pusmetį buvo pateikta pramonės ir gamybos, klientų aptarnavimo ir paslaugų, pardavimų vadybos sričių specialistams. Palyginti su praėjusiais metais, labiausiai išaugo inžinerijos ir mechanikos darbų pasiūla.

Gabija Sabaliauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų