REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad jaustųsi puikiai išsimiegoję ir pailsėję, drambliai per parą miega vos tris-keturias valandas, tačiau ypač giliai ir kietai. Ar žmonės gali išmokti tokio gilaus ir vos per kelias valandas pilnavertį poilsį suteikiančio miego? Naujas tyrimas tvirtina, jog gali, pasitelkę vadinamąjį rausvąjį triukšmą.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo autorius Pekingo universiteto Kinijoje profesorius Jue Zhangas įsitikinęs, kad žmogui giliau miegoti padeda tam tikras raminantis garsas, kurį jis vadina „rausvuoju triukšmu“. Tai triukšmas, kai kieviena garso oktava yra vienodo stiprumo arba puikiai derančio dažnio. „Pagalvokite apie lietaus barbenimą į grindinį arba vėją, šlamantį medžių lapuose“, – garso pavyzdį pateikia mokslininkas ir paaiškina, kad tokį triukšmą jis vadina rausvuoju, mat panašaus stiprumo spektro šviesa žmogaus akiai atrodytų rausvos spalvos, rašo nbcnews.com

REKLAMA

Tam, kad ištirtų, kaip rausvasis triukšmas veikia žmogaus miegą, J. Zhangas paprašė 50 žmonių pagalbos ir tyrinėjo jų nakties bei popiečio miegą. Daliai eksperimento dalyvių teko miegoti, fone skambant rausvajam triukšmui, o likusiems – tyloje. Tuo metu tyrėjas specialių prietaisų pagalba matavo jų smegenų veiklą. Rezultatai išties įdomūs: gerokai didesnė tyrimo dalyvių dalis – 75 proc. – tvirtino geriau pailsėję, girdėdami rausvąjį triukšmą. Žvelgant į smegenų veiklos matavimus, paaiškėjo, kad kieto, stabilaus – daugiausiai poilsio suteikiančio – miego kiekis smegenyse  išaugo 23 proc. miegojusiems naktį, ir net 45 proc. ėjusiems pokaičio miego.

REKLAMA
REKLAMA

J. Zhango aiškinimu, garsas atlieka svarbų vaidmenį smegenų veikloje ir smegenų bangų sinchronizacijoje net kai žmogus miega. Vienodas, pastovus rausvojo triukšmo gaudesys sulėtina ir reguliuoja smegenų bangas – būtent tai ir yra gilaus ir gerą poilsį suteikiančio miego paslaptis.

Norintiems mėgautis rausvojo triukšmo teikiamo gilaus miego nauda, kinų tyrėjas rekomenduoja ventiliatorius ar kitus pastovų, nepertraukiamą garsą skleidžiančius objektus, dar geriau – imituojančius vėjo ar lietaus ūžesį. Jau pasirodė ir specialių parsisiunčiamų programėlių, tokių kaip „Perfect Sleep“ (liet. „Tobulas miegas“), kurias įsijungus, kompiuterio kolonėlės ar išmanusis telefonas skleis tokio tipo garsus, kurie leis giliau miegoti. Tik jokiu būdu negalima dėvėti ausnių – jos miegui tik trukdys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų