REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsimojusiems pažaboti piktnaudžiavimą socialine parama teks gerokai paplušėti. Mat nustatyti pažeidėją nėra taip paprasta. Be to, dėl kovotojų neprofesionalumo gali nukentėti tie patys asmenys, kuriems valstybė įsipareigojusi padėti.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimą aplankė komisija

Pasklidus žiniai, kad po šalies miestus bei rajonus važinėja socialinės pagalbos tarnyba, kuri aiškinasi piktnaudžiavimo atvejus, sukruto ir Biržų rajono savivaldybės darbuotojai, atsakingi už socialinės paramos teikimą.

REKLAMA

Socialinių darbuotojų dėmesio sulaukė ir 20-metė Angelė (vardas pakeistas - red. past.), viena auginanti tris vaikus.

Biržų miesto seniūnijos komisija į jos butą Vėjo gatvėje pasibeldė tuomet, kai jauniausią dukrelę lankė jos 26 metų tėvas. Tai buvo liepos pabaigoje.

Anot Angelės, Biržų seniūnijos seniūnas Vytas Jareckas ir dvi darbuotojos pasakė, kad atvyko apžiūrėti, kaip gyvena jos šeima, bei surašyti buities tyrimo aktą.

REKLAMA
REKLAMA

Jie tą ir padarė. Surašę aktą, Angelei liepė pasirašyti. Ši parašą padėjo nepaskaičiusi, kas tame dokumente užrašyta. Tik komisijai išeinant Angelė sako išgirdusi, kad bus įrodyta, jog mergaitės tėvas gyvena kartu.

Vaiko tėvas paaiškino, kad jis su Angele kartu negyvena - turi kitą draugę, jo gyvenamoji vieta kaime. O čia ateina aplankyti vaiko.

Tačiau komisija padarė savo išvadas - tyrimo akte nurodė, kad su šeima gyvena dar vienas asmuo.

Apie tai Angelė sužinojo tik rugpjūčio 10-ąją, kai į seniūniją nuėjo pasiimti socialinės pašalpos ir jai buvo pasakyta, kad pinigų nėra. Kodėl -turinti pati išsiaiškinti Biržų rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip prasidėjo jos kelionės po valdiškus namus. Kitaip tariant, siuntinėjimai nuo Ainošiaus pas Kaipošių.

Pašalpą „nuėmė" - pinigų prasimanyti siūlė pačiai

Į redakciją Angelė atėjo praėjusį ketvirtadienį, rugpjūčio 23-ąją.

„Iš vieno kabineto į kitą vaikštau daugiau kaip dešimt dienų. Ką man daryti?" - klausė jaunutė moteris.

Ji sakė negavusi pašalpos už liepos mėnesį, o ir rugpjūtis eina į pabaigą.

Reikia jai mokėti už dviejų kambarių buto nuomą. Tai kainuoja 150 litų be kitų mokesčių. Reikia maitinti vaikus. Moteris kiekvieną mėnesį gaudavo apie 800 litų ir iš jų versdavosi. Socialinės paramos skyriuje trijų mažamečių vaikų motina išgirdo, kad tyrimo akte įrašyta, jog jos šeimoje yra dar vienas asmuo, todėl pašalpa nemokama.

REKLAMA

Ir, pasirodo, to vieno dokumento pakanka, kad būtų sustabdytas pašalpos mokėjimas.

Angelės tikinimai, kad sugyventinio ji neturi, regis, nelabai kam rūpėjo. Moteriai buvo aiškinama, kad ji privalanti pripažinti, kad šeimoje yra dar vienas asmuo.

„Kodėl aš turėčiau pripažinti tai, ko nėra?" - piktinosi Angelė.

Iki praėjusio ketvirtadienio valdiškas duris varsčiusi moteris taip ir neišgirdo atsakymo, iš kur jai gauti pinigų vaikams pamaitinti ir už buto nuomą sumokėti.

Biržų seniūnijos socialinė darbuotoja Sandra Matukienė jai patarusi pačiai ieškoti būdų, kaip pragyventi.

REKLAMA

Čia reikėtų pridurti, kad Angelės auginamai vyriausiai atžalai yra ketveri metukai, jauniausiai - penki mėnesiai.

Socialinė darbuotoja sakė galinti pakalbėti su buto, kuri nuomoja Angelė, savininku, kad šis kurį laiką palauktų, kol už butą bus sumokėta.

Bet Angelė su tuo nesutiko - ji sakė nenorinti, kad buto savininkas galvotų, jog ji - nepatikima nuomininkė. Be to, nežinia, kada ji sulauks pašalpos pinigų ir ar iš viso jų sulauks.

Po vieno apsilankymo sprendimų daryti negalima

Bevarstydama savivaldybės pastatų duris per dešimt dienų Angelė sako tik iš Socialinės paramos skyriaus vyriausiojo specialisto Remigijaus Šaknio išgirdo pažadą, kad socialinė pašalpa jai vis tik bus atstatyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiaurės rytai„ šį keistą įvykių mazgą ir pabandė narplioti būtent nuo „gelbėtojo“ - R. Šaknio.

„Nesu aš joks gelbėtojas", - gynėsi specialistas. Tačiau jis neneigė, kad moteris pas jį atėjo iš Vaiko teisių apsaugos skyriaus. Ten Angelė išgirdusi, kad vaiko tėvas jį lankyti ne tik gali, bet privalo su juo bendrauti. Tokios pozicijos laikosi ir R. Šaknys. Anot jo, iš vieno apsilankymo šeimoje negalima nuspręsti, kad ji piktnaudžiautoja, ir atimti pašalpą. Specialistas teigė, kad Angelei pašalpa bus atstatyta, bet ją gaus tik už rugpjūtį. Dar bus sprendžiamas klausimas dėl vienkartinės pašalpos skyrimo. Tačiau pašalpų pinigai dviejų vaikų motiną pasieks tik rugsėjį.

REKLAMA

Negalima pamiršti, kas laukia vaikų

Socialinės paramos skyriaus specialistė Lionė Jarusevičienė teigia, kad užtenka vieno surašyto buities tyrimo akto pašalpos skyrimui nutraukti.

O ar užtenka vieno patikrinimo, kad būtų surašytas dokumentas, nulemiantis šeimos likimą? Ir jeigu komisija suklydo?

Socialinės paramos skyriaus vedėja Eugenija Prokopovičienė sako, kad vieno apsilankymo nepakanka, jog būtų daromos išvados, nulemiančios socialinę paramą šeimai.

Jos žiniomis, apie Angelės galimą sugyventinį gauta pranešimų - žmonės sakė matantys juos vaikštančius kartu. Ar minėtas asmuo tik lanko dukrą, ar jis gyvena šeimoje - nustatyti gana sunku. Kad seniūnijos socialiniai darbuotojai nesuklystų, turėtų labiau pažinti šeimą. „Prieš žengiant žingsnį reikia mąstyti į priekį. Įstatymus vykdyti reikia, tačiau reikia nepamiršti, kas bus su vaikais", - sako E. Prokopovičienė.

REKLAMA

Anot jos, šiandien, antradienį, bus svarstomas klausimas dėl vienkartinės pašalpos suteikimo Angelės šeimai. Už rugpjūtį socialinė pašalpa bus grąžinta. Už liepą - ne.

Biržų seniūnijos seniūnas Vytas Jareckas taip pat pripažįsta, kad socialinės rizikos šeimas reikia stebėti atidžiau. Anot jo, dėl seniūnijos darbuotojų kaitos ir socialinių darbuotojų nesusišnekėjimo įvyko klaida.

„Neatsakingi darbuotojų veiksmai gali palikti socialinės rizikos šeimą be pajamų", - sako jis. Seniūnas pripažįsta, kad negalima aklai vadovautis įstatymais - privalu stebėti šeimą akylai ir priimti sprendimą tik tada, kai bus įsitikinta, kad šeima neliks be pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Angelės istorija turėtų būti pamoka socialiniams darbuotojams. Deja, jų pamoką turės „apmokėti" trijų vaikų motina, praradusi mėnesio pajamas.

Piktnaudžiauti socialine parama nevalia, tačiau tokiems atvejams nustatyti reikia laiko, kantrybės ir profesionalumo. Kad vienas abejotinas buities tyrimo aktas nepaliktų be duonos trijų nepilnamečių.

R. Penelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų