REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį penktadienį Lietuvos žemės savininkų sąjungos (LŽSS) surengtoje konferencijoje Kaune buvo aptariama Europos šalių patirtis įgyvendinant jaunimo politiką. Tarp svečių tradiciškai dalyvavo buvęs šios organizacijos vadovas, o dabar žemės ūkio viceministras Edvardas Raugalas ir šią organizaciją palaikantis žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius bei Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) vadovai.

REKLAMA
REKLAMA

Yra lyderis – yra ir organizacija

ASU rektorius Antanas Maziliauskas, tarsi nujausdamas šio renginio kulminaciją, žemės savininkams priminė apie naujų lyderių rengimo svarbą. Yra lyderis – yra ir organizacija, pavyzdžiui, kaimo bendruomenė. Jei lyderio nėra, tai ir bendruomenės nebus, arba ji veiks tik „popieriuje“.

REKLAMA

„Pasirašėme bendradarbiavimo sutartis su dviem Anglijos universitetais, taigi nuo šiol bus galima studijuojant Kaune gauti „anglišką“ išsilavinimą. Taip bandysime pristabdyti gabiausių studentų emigravimą“, –besiplečiančiais tarptautiniais ryšiais džiaugėsi A.Maziliauskas. Jaunimui neabejotinai patiks metų pabaigoje ASU planuojamas atidaryti modernus mokslinių tyrimų centras.

K. Starkevičius jaunimui užsiminė apie jam itin patinkantį reiškinį – emigravusio jaunimo grįžimą. Vis dažniau į Lietuvą grįžta gabūs jauni žmonės, nebenorintys kitose šalyse dirbti žemos kvalifikacijos darbų. „Tokios sėkmės istoriją galėtų papasakoti ne vienas jaunasis ūkininkas. Viena iš jų – dabar Lietuvoje jau žinoma Širvintų rajone per 500 ožkų auginanti Dalia Ėmužytė. Kažkada emigravusi ji dirbo nekvalifikuotą darbą. Grįžo, sukūrė stiprų ūkį, o jos produkciją išgraibsto aukščiausio lygio restoranai“, – su užsidegimu kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kol kas tai daugiau vyksta tik jaunų žmonių iniciatyva. O koks valstybės indėlis?

Tik mandagūs atsakymai

Šių metų kovo mėnesį LŽSS, Kaimo bendruomenių sąjunga ir 14 šalies rajonų jaunimo ir dirbančių su jaunimu organizacijų valdžios struktūroms nusiuntė kreipimąsi su pakankamai konkrečiais pasiūlymais. Pavyzdžiui, kaimo jaunimo organizacijos prašė pagerinti galimybes jaunimui bibliotekose internetu naudotis ne tik dieną, bet ir vėlesniu metu bei savaitgaliais, kai bibliotekos kažkodėl nedirba. Be kita ko, pateikta konkrečių pasiūlymų, kaip valstybė galėtų skatinti jaunas šeimas grįžti dirbti ir gyventi kaimiškose vietovėse. Šie pasiūlymai labai svarbūs, nes juos parašė kaime gyvenantys žmonės. Taigi jie geriau nei valdininkai Vilniuje žino, ko iš tikrųjų reikia. Ką atsakė valdžia?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūra padėkojo už iniciatyvą ir pateiktus pasiūlymus. Tik tiek. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakyme tebuvo priminta, kad yra patvirtinta Nacionalinė jaunimo politikos 2011–2019 m. plėtros programa ir kt.

Naujovės sunkiai skinasi kelią

LŽSS tą dieną norėjo vienu šūviu nušauti du zuikius – ir surengti konferenciją, ir įsteigti naują jaunų žmonių organizaciją, kurios pradinis pavadinimas „Jaunųjų kaimo draugų organizacija“. Nepavyko. Visi žinome, jog šiais laikais nelengva sukurti kažką nauja, be to, akivaizdu, kad nebuvo tinkamai pasiruošta – daugelis jaunų žmonių tik šiame renginyje išgirdo apie tokios organizacijos steigimo iniciatyvą. Apskritai tokia idėja kilo šių metų pavasarį, kai ASU vykusioje konferencijoje „Jaunųjų žemės savininkų žemės naudojimo patirtis Europoje ir perspektyvos Lietuvoje“ buvo aptarta lietuviško kaimo jaunimo ateitis emigracijos akivaizdoje.

REKLAMA

Nors tiesiai šviesiai nesakoma, tačiau LŽSS tarybos pirmininkas Gintaras Nagulevičius prasitarė, kad jaunimo organizacija būtų lyg ir LŽSS pamaina. Tokia būtinybė suprantama. LŽSS renginių metu akis bado realybė: ši organizacija sensta ir nyksta, todėl ją atgaivinti ar nors pratęsti jos gyvavimą gali tik jaunimas. Ir tokių jaunų žmonių yra, juk dauguma LŽSS narių turi vaikų ar anūkų. Juolab kad visi turintys nors arą žemės yra žemės savininkai. Tačiau senomis idėjomis jaunimo neprisikviesi. Be to, galimybės sukurti gyvybingą jaunimo organizaciją kasdien senka, nes geriausi LŽSS laikai – jau praeityje, kai ji pati turėjo stiprią įtaką ir galėjo gauti finansinę valdžios paramą, kai joje buvo daug narių. Taigi pamaina susirūpinta vėlokai, bet gal dar ne per vėlai.

Belieka pridurti, kad tokio pobūdžio jaunų žmonių organizacija veikia prie ELO (Europos žemės savininkų organizacija), kuriai priklauso ir LŽSS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų