REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai sukūrė „iškreiptos realybės" stiliaus šalmą, neleidžiantį žmogaus protui atskirti realybės nuo klastotės. Pavyzdžiui, kai žmogus žiūri kokias nors televizijos scenas dėvėdamas šalmą, jis nesugeba atskirti ar tai yra realu, ar įrašas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak mokslininkų, šalmas veikia tokiu pat principu, koks pavaizduotas 2010 metais pasirodžiusiame filme „Pradžių pradžia“ (angl. Inception). L. DiCaprio vaidinamas herojus valdo kontoros darbuotojus sugebančius pasinerti į žmonių sapnus bei implantuoti naują informaciją. Pagrindinė mintis yra ta, kad sapnuodami mes negalime suvokti ar tai yra tikra, ar ne.

REKLAMA

Inception stiliaus šalmą sudaro „iškreiptos realybės" (angl. substitutionalreality (SR)) sistema, kuri buvo sukurta RIKEN Japonijos Smegenų mokslų institute. Pagrindinis eksperimento mokslininkas, Keisuke Suzuki, naujienų tinklalapiui "The Guardian" sakė, kad naujasis išradimas gali būti “galingu prietaisu norint ištirti kaip mūsų sąmoninga patirtis pasireiškia kasdieninėse natūraliose situacijose".

„Kai sapnuojame – viską, kas vyksta sapne, priimame realiai ir vargiai suabejojame to tikrumu. Mūsų tikslas ištirti pažintinius mechanizmus, sudarančius mūsų įsitikinimų pagrindus realybėje“, - sakė mokslininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Naudojant inception stiliaus šalmą buvo atliktas paprastas, bet veiksmingas eksperimentas. Bandymo dalyviams įėjus į kambarį jie buvo nufilmuoti ir  turėjo daryti tai, kas buvo sakyta tyrėjų.  Sėdint priešais kompiuterio ekraną jiems buvo uždėti šalmai ir vienos po kitos rodomos realaus gyvenimo scenos ir įrašytos scenos.

Pirmasis parodytas įrašas, pavadinimu „fakelive“, perteikė situaciją, kurioje mokslininkas kreipiasi į žiūrovą, klausdamas ar šis jaučiasi gerai. Tuomet buvo parodyta kita scena „doppelgänger“, kurioje bandymo dalyviai regėjo nufilmuotą medžiagą, jiems įėjus į kambarį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiame įraše jiems buvo rodoma antrojo įrašo „fakelive“ scena, kurioje tyrėjas įeina į kambarį ir paaiškina kaip viskas veikia. Ketvirtoji ir paskutinioji scenos buvo „live“ - realios, mokslininkas grįžęs į kambarį pasakė, kad viskas iki šios akimirkos buvo įrašyta.

„Doppelgänger“ scenos metu kai kurie bandymo dalyviai suprato, kad tai buvo įrašas. Tačiau kai kurie nesugebėjo atskirti tikrovės nuo įrašo, kol jiems nebuvo išaiškintas visas eksperimento principas. Rezultatai taip pat parodė, kad tie bandymo dalyviai, kurie tyrimo metu judino galvas, labiau tikėtini patirsiantys „laikinos realybės“ sferą,

REKLAMA

Profesorius Suzuki sakė, kad toks tyrimas gali padėti suprasti psichikos sutrikimų turinčius pacientus, kuriems pasireiškia haliucinacijos.

„Ši sistema gali būti naudojama tiriant šizofreniją bei gali būti pasitarnauti kaip nauja gydymo kryptis - kiberterapija, - kalbėjo profesorius. - Virtualios tikrovės technologijos efektyviai sprendžia po-traumatinės įtampos sutrikimus bei patologines fobijas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų